9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
RSMinna marmelaadid on nüüdsest mahedad

Minna marmelaadid on nüüdsest mahedad

Maris Adoma

Minna Sahvris leiavad aset muutused, sest ettevõtja Siret Elmil avanes võimalus siseneda oma marmelaadidega ka välisturule. See ajendas teda tavatootmiselt üle minema mahetootmisele.

Mille poolest siis marmelaadid nüüd teistsugused on võrreldes varasemaga? Vastus on, et varem kasutati tavalist suhkrut, nüüd on see asendatud ökoloogilise roosuhkruga. See on kasvatatud looduslike taimekaitsevahenditega ja seega puhtam. Kõige suurem muutus ettevõtja jaoks on aga tooraine päritolu. Varem võidi marju osta ükskõik kust ja kelle käest, aga mahetootmise puhul see enam nii ei ole. Nüüd tuleb marju hankida kasvatajatelt, kellel on vastav sertifikaat tõendamaks, et nende saadused on mahedad ehk kasvatatud ilma mürkideta.
Kogu protsessi tegigi keeruliseks see, et mahekasvatajaid on raske leida, sest neid, kes on sellise otsuse vastu võtnud, on vähe. “Palju on kulunud tunde otsimisele, aga olen praegu leidnud kõikidele sortidele tarnija, teen koostööd teiste mahetootjatega,” räägib Siret Elmi. Üks Minna Sahvri koostööpartner on näiteks Taarapõllu Talu, kes tegeleb puuviljade, marjade ja köögiviljade mahetootmise ning töötlemisega. Nende valik on suur ning Elmi saab paljude oma maitsete jaoks tooraine just sealt.
Mis muutub aga tarbija jaoks? Ettevõtja sõnul jääb marmelaadide maitse samaks. Küll aga muutub maiuste kogus pakendis. Tavamarmelaade oli pakis 200 g, mahedaid hakkab olema 150 g. Põhjus seisneb tooraine kõrgemas hinnas. “Mahe tooraine on kolm korda kallim, see mõjutab lõpphinda. Oleme paki kogust vähendanud, et inimesele oleks hind vastuvõetav,” selgitab Minna Sahvri omanik.

Marmelaadidega sisenetakse Saksamaa turule

Miks aga üldse otsustati minna üle mahetootmisele? Põhjuseid on kaks. Siret Elmi pooldab ka ise puhast toitu ning poeski teeb eelkõige valiku selle järgi. Kõige suurema tõuke andis aga võimalus siseneda marmelaadidega Saksamaa turule. “Läbirääkimised käivad Saksa turuga ja nende nõue oli, et tooted peavad olema mahetoodetud,” põhjendab Elmi.
Minna võõrale turule on väikeettevõtjale suurepärane võimalus, eriti siis, kui seal ootavad ees abivalmid eestlased. Nimelt elab Saksamaal Märjamaalt ja Hiiumaalt pärit abielupaar, kes otsustasid hakata vahendama Eesti mahetooteid. “Neil on endal seal tekkinud suur kontaktivõrgustik, poeketid, kellega nad koostööd teevad,” räägib Siret Elmi. Kui palju mõjutab välismaa turule minek aga tootmismahtu, ei oska Minna Sahvri perenaine veel öelda. Kõike võetakse rahulikult ning tehakse samm-sammult.
Siret Elmi sõnul on plaanis hakata tootma ka marmelaade šokolaadis. Hetkel käib katsetamine, pakendi otsimine ja selle kujundamine. Naine ise loodab, et see saab teoks veel selle aasta sees. Rääkides aga mahemarmelaadidest, jõuavad need poodi augusti keskpaigas. Neid leiab Rimist Talu Toidab müügialadelt, Tartu ja Tallinna kaubamajast, Stockmannist, sadamatest, lennujaamast ning ka vanalinna poodidest. Raplamaal on Minna marmelaadid müügil Väärt Raplamaa Toote poes, käsitööpoes Süstik, Kodupoes ja Märjamaa Lemmiku kaupluses.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare