11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSeakasvatajad näevad liha kokkuostuhinna tõusus võimalust

Seakasvatajad näevad liha kokkuostuhinna tõusus võimalust

Siim Jõgis

Mõned nädalad tagasi saabus teade selle kohta, et Hiina seakasvatust tabanud Aafrika sigade katk hakkab mõjutama sealiha hindu ka Eesti turul. Sealiha tooraine hind on Hiina sündmuste järel tõusnud ning hinnatõus on juba jõudnud ka lõpptarbijani. Raplamaa seakasvatajad näevad selles olukorras aga oma võimalust.

Mitu aastat stabiilsena püsinud sealiha kokkuostuhind on Hiina sündmuste tõttu teinud väikese tõusu ning võimalik, et see tõuseb lähiajal veelgi. 16. juulil veebiportaalis põllumajandus.ee avaldatud artikkel prognoosis, et Hiina seakatk tõstab Eestis liha hinda lausa poole võrra.
Kehtnas tegutseva seakasvatuse Frank Kutter OÜ juht Marek Mettas rääkis, et Hiinat tabanud seakatku mõju on Euroopa turul näha selgelt. Kokkuostuhind on tema sõnul praeguseks tõusnud ligikaudu kümme protsenti ning võimalik, et see tõuseb veelgi, kuid prognoosida on keeruline.
“Meie näeme sealiha kokkuostu hinnatõusu positiivselt, sest me ise kasvatame sigu. Paar aastat on olnud madalseisu ning nüüd on hind tõusnud. Räägitakse, et see võib tõusta veelgi, kuid ma pole kindel, kas olla sinisilmne või mitte,” sõnas Mettas. Ta lisas, et hinnatõus on praeguseks jõudnud ka tarbijani, sest suuremad poeketid on liha hinda tõstnud.
Raikküla Farmer OÜ juhataja Tõnu Rahula ütles, et Hiinat tabanud seakatk on muidugi suur õnnetus, kuid sellele saab vaadata ka nii, et ühe õnnetus on teise õnn. Kui Ameerika Ühendriigid seavad jätkuvalt Hiina toidukauba sisseveole tariife, pöörab Hiina oma pilgu Euroopa poole, et oma toorainet siit saada. Rahula rääkis veel, et Raikküla Farmer OÜ-d sealiha tooraine hinna muutused ei mõjuta. Neil on leping Rakvere lihatööstusega ning kõik Raikkülas kasvatatud sead lähevad sinna. See toimub fikseeritud hinna alusel, mis maailmaturu muudatustest ei sõltu. Ta lisas, et selle hinnaga ollakse praegu igati rahul.
Ainuke võimalus, kuidas muudatused Raikküla Farmer OÜ-d võiksid mõjutada, on see, kui Rakvere lihakombinaat ise peaks soovima fikseeritud hinna üle läbirääkimisi pidada. Rahula ütles, et praegu sellist võimalust õhus ei ole. “Tariifisõda USA ja Hiina vahel on kujunenud Eesti seakasvatusele ning Eesti põllumajandusele laiemalt kasulikuks,” ütles Rahula.
Maailma suurimat sealihatootjat Hiinat tabas suur tagasilöök sigade Aafrika katku epideemia näol eelmisel aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare