-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSValgus tegutseb Eesti üks kõige kiiremini kasvav ettevõte

Valgus tegutseb Eesti üks kõige kiiremini kasvav ettevõte

Mari Tammar

Raplamaal Valgus tegutseva ettevõtte OÜ Bon Soya käive kasvas eelmine aasta 25% ja kasum ligi 50%. Sellega on nad juba kolm aastat 1% kõige kiiremini kasvavate Eesti ettevõtete seas ning äsja tõusid nad Eesti toidutootjate TOP 15 seas 12. kohale.

Märkimisväärne on see, et ettevõte toodab liha- ja piimatoodetele alternatiivseid sojatooteid, mis tähendab, et vegantoodete tarbjate hulk kasvab marulise kiirusega.
Augustis avaldatud Valitsustevahelise Kliimapaneeli raportis kirjutatakse sellest, et kliimapoliitika üheks oluliseks muutmist vajavaks valdkonnaks on põllumajandus ja lääneriikide ebaproportsionaalselt suur lihalembus. Lihakarja kasvatamine ja sööda tootmine on keskkonnale erakordselt kurnav ning seetõttu soovitatakse lihasöömist kiiresti vähendada. 2003. aastal asutatud Bon Soya ettevõtte kasvunumbrid kinnitavad, et muutused on toimumas.
„Tarbija huvi on tõusnud oluliselt. Kui me alustasime, olid vegantooted pigem nišiasi, kuid nüüd teevad inimesed taimseid valikuid aina enam,” kommenteerib Bon Soya arendusjuht Karin Miller. „Selle taga on taimse toitumise kui elustiili populaarsuse kasv mitmetel erinevatel põhjustel: taimse toidu tõestatud hea mõju tervisele, keskkonnale ja ka eet­ilised tõekspidamised loomade kohtlemisest – kokkuvõtlikult ühiskonna laiem suundumus tervislikuma, hoolivama ja säästlikuma elustiili poole,” selgitab Miller.
Ettevõtte sortimendis on ligi 30 taimset toodet, mida võib leida Eesti suurematest jaekettidest ning ka Lätist, Leedust ja Soomest. „Tarbijate seas on väga populaarsed taimsed viinerid ja vorstid, tofu ning maitsepärm,” ütleb Miller.
Ettevõtte peamiseks kliendiks peab Miller taimetoitlast või veganit, kes on oma menüüst välja jätnud loomse toidu ning tarbib taimedel põhinevat toitu. „Aina enam näeme aga ka seda, et taimseid valikuid teevad inimesed, kes ei ole rangelt taimetoitlased, kuid kes soovivad tervislikel põhjustel ning selleks, et säästa keskkonda, oma menüüs vähendada loomset toitu ja suurendada taimse toidu osakaalu,” selgitab Miller.
Oma kiire kasvu eest on Bon Soya teeninud ka Gaselli märgi. Gasellid on Eesti kõige kiiremini kasvavad ettevõtted, mis on kolme aasta jooksul kasvatanud käivet ja kasumit vähemalt 50%. Bon Soya on gasell aastast 2016 ning kuulub 1% kõige kiiremini kasvavate ettevõtete hulka Eestis. Hetkel on ettevõttel käsil ka oma tootmise laiendamine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare