9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSEhalill Halliste: Meie tohter on väljapääsmatus olukorras

Ehalill Halliste: Meie tohter on väljapääsmatus olukorras

Mari Tammar

Kohilas elav tekstiilikunstnik Ehalill Halliste koos oma perega tunneb siirast muret staažika hambaarsti Marje Nahkuri edasise käekäigu pärast. Nimelt kolib Rapla tervisekeskus peagi uude majja, kuhu pole kabinette ette nähtud seni tervisekeskuse majas patsiente vastu võtnud silma- ja hambaarstile. Rapla vald on arstidele teatanud, et neil tuleks endale uus pind leida.

Kuna hambaravikabinetiks sobivate ruumide leidmine on oma spetsiifika tõttu väga keeruline, on tänaseks 50 aastat Raplas hambaarstina töötanud doktor Nahkuril sein ees – ruumiotsingud on olnud tulutud ja kuhugi tal lähiajal oma kabinetti kolida ei ole.
„Mina ja minuga koos meie pere kolm põlvkonda oleme olnud tema patsiendid paarkümmend aastat. Me oleme tema raviga väga rahul. Tema on selline hambatohter, kes on meditsiinieetik. Praegu on hambaravi sageli äri, aga Marje Nahkuri jaoks on meditsiin number üks. See suhtumine ja pühendumus on nii väärtuslik ja ma usun, et ma kõnelen paljude patsientide nimel,” räägib Ehalill Halliste murelikult.
„Tema nimekirjad on nii pikad, et sa pead ootama 1,5 kuud, aga kui on suured mured, siis ta tuleb kasvõi koju. Ma tean näiteid, et ta on sõitnud pika maa ja aidanud patsiente, kes ise liikuda ei saa. Ta on nii väärtuslik tohter, et teda tuleb säästa ja talle kabineti võimalus anda,” on Ehalill veendunud. „Ta on otsinud endale uut pinda, aga pole leidnud, nii et meie tore tohter on väljapääsmatus olukorras,” võtab Ehalill Halliste doktor Nahkuri tänase olukorra kokku.
Ehalille tütar Madli Juhani pani talvel, kui selgus, et doktor oma senises kabinetis jätkata ei saa, Rapla vallale kokku ka kirjaliku pöördumise, millele asus allkirju koguma. Doktori soovil ta seda esialgu Rapla valda ei viinud ja jättis kirja doktori lauasahtlisse. Sealt sai selle enda kätte üks doktori patsientidest, kes lubas kirjale veel allkirju koguda ja selle siis Rapla valda viia. Kas kiri on Rapla vallavalitsusse jõudnud, Madli Juhani ei teadnud. Selle all oli vallaesindajatele igaljuhul palve, et nad Madli Juhanile kirjalikult vastaks. Mingit vastust pole Juhani kirjale saanud.
„Ka minu kolleegid Tallinnast käivad Marje Nahkuri juures,” ütleb Madli Juhani, viidates sellega, et arst on tunnustatud ka väljaspool maakonda. „Mina hakkasin tema juures käima juba väikese lapsena ja nüüd käivad tema juures ka minu tütar ja mees,” räägib Madli, öeldes, et nad on arsti tööga väga rahul.
„Tema hinna ja kvaliteedi suhe on fenomenaalne,” lisab Madli, rõhutades, et doktor Nahkuri hambaravi teenus on kättesaadav ka vähekindlustatud peredele. „Mina ei käi tema juures hinna, vaid kvaliteedi pärast, aga kui tema hambaravi Raplast ära kaoks, oleks see eriti suur löök just hinnatundlikule patsiendile,” selgitab Madli.

Rapla vallalt ootaks toetust ja mõistmist, mitte eiramist

Ehalill Halliste helistas ka otse Rapla vallavanemale Meelis Mägile. „Vallavanem ütles niimoodi, et meie teda sealt ära ei aja, aga meie vajame seda maja sotsiaalkeskuseks siis, kui meie hooldekeskus läheb remonti. Selle ajani võib vallavanema sõnul doktor seal olla, aga paratamatult kaasnevad siis doktorile sellega täiendavad maja üldkulud, kui ta majja üksinda jääb,” vahendab Ehalill vallavanemalt kuuldut. Samuti oli Mägi öelnud, et hambaravi on eraäri ja arst peaks endale ise uue pinna leidma.
Mis tingimustel võiks doktor Nahkur senises kabinetis jätkata, pole vald talle infot andnud, ka ajakirjaniku samasisulistele kirjalikult esitatud küsimustele pole vallavalitsus kahe nädala jooksul vastanud.
„Kui on niivõrd tugev ja teenekas arst, võiks omavalitsus aidata arsti uue pinna otsimisel ja sellega seotud läbirääkimistel, mitte ei taandaks ennast, öeldes, et see on tema business ja mingu kuhu tahab. Selline suhtumine on praegu valdav. Ja kui vanas majas vastu talve ikkagi suureks remondiks ei lähe, võiks ju arst seal jätkata ja valla mööndus võiks olla, et renditase jääks samaks. Ootaks Rapla vallalt toetust ja mõistmist, mitte eiramist,” võtab Ehalill Halliste kokku selle, millist tuge võiks Rapla vallavalitsus teenekale arstile pakkuda.

Heitlik
kinnisvaraturg

Marje Nahkur ise kommenteerib, et alates märtsikuust pole ta Rapla vallalt mingit infot saanud, ent 11. septembri hommikul on lubanud vallavanem Meelis Mägi temaga kohtuma tulla. Mis teadete või infoga vallavanem tema jutule tuleb, ei oska doktor siiski öelda.
Arst on möödunud kevadel ja suvel endale sobivat üüripinda otsinud, ent seni tulutult. „Kinnisvarapindade otsimisega olen teinud kõva tööd, aga nende leidmine ei olegi nii lihtne. Reklaami järgi on olemas, aga kohale minnes selgub, et see ruum on juba kasutusel ja pakkumisel on hoopis mingi teine pind, mis ei kõlba kuhugi. Sageli on pinnad minu jaoks liiga väikesed, kuhu hambaravikabinet ei mahu, või liiga suured või teisel korrusel, mis samuti ei sobi,” loetleb doktor põhjuseid, miks ta sobivat ruumi leidnud ei ole. Samuti on tal ette tulnud olukordi, kui ruumi ei soovita panna hooneregistrisse, aga terviseamet sellisele ruumile luba ei anna. „Terviseameti nõuded on ikka väga karmid,” selgitab arst.
Samuti on takistuseks saanud hambakabineti keerukas veesüsteem, mis peaks tulema põranda alt. „Pindade pakkujad ei taha mingeid muutusi enda ruumides,” räägib arst sellest, et üüripindade omanikud ehitus- või täiendustöid oma ruumides lubada ei taha. Lisaks kõigele muule hoitakse praegu Raplas üüripindu ka Rapla riigimajas töötavatele ametnikele, kes peavad majast remondi tõttu peagi ümber kolima. „Mina jäin sellel põhjusel kolmest ruumist ilma,” ütleb Nahkur.
Kui vald lubaks doktoril aasta lõpuni vanades ruumides jätkata, siis doktor seda võimalust kasutaks. „Mis siis edasi saab, eks näis. Kui muidu ei saa, lähen ilma kabinetita mujale tööle, kuhu on kutsutud,” ütleb doktor ja lisab, et pakkumisi on tulnud Rapla maakonna teisest vallast ja Tallinnast. Samas ei hinda ta oma võimeid üle, vaid võtab uued väljakutsed vastu siis, kui tõesti käsi sügelema jääb.

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare