6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSEttevaatamatus metsatöödel lõhkus Sihi kõrtsi lauda vundamendi

Ettevaatamatus metsatöödel lõhkus Sihi kõrtsi lauda vundamendi

Helerin Väronen

Rapla vallas on Jalase ja Riidaku küla piir koht, kust vanasti jooksis läbi endine Lääne-Harjumaa piir ja Saksa Ordu ja Taani kuningriigi piir. Sealne tee on kunagine Rapla-Märjamaa maantee ja nagu sajandeid tagasi ikka, oli teeäärtes mitmeid kõrtse, kus hobune puhata ja külamees kosutust sai.

Tee ääres asus kunagi Sihi kõrts, mille kunagist asupaika märgistab aktiivsete külaelanike paigaldatud kivi. Kohalik külaelanik Madis Villand on aga häiritud, sest metsa väljaveo tõttu on Sihi kõrtsi kompleks lõhutud.
Kivist üle tee Mihkli kinnistul asub kõrtsi lauda vundament ja sellel kinnistul on hiljuti teostatud raietöid ning väljaveetud palkidega ääristatud teeserv Sihi kõrtsi mälestuskivi ja kunagise laudahoone asukoha vahel. Villand pööras meie tähelepanu sellele, et metsaveomasina töölised on olnud hooletud ja osa vundamendist on lõhutud. Villandi meelest on see kultuuriküsimus: üks asi on trampida ja sõtkuda, teine asi midagi ära lõhkuda. Selline pidev lõhkumine aga käib Villandi sõnul metsades pidevalt. Metsameeste teedele jäävad ette paemurrud, lubjaahjud, kiviaiad, taluasemed, muinaspõllud, hiiemetsad ja -mäed, rääkimata hävitatud elurikkusest.
Kaitse all ei ole aga ei Sihi kõrtsi asukoht ega ammugi mitte lauda vundament. Maa-ameti pärandkultuuri kaardil on küll leitav äramärgituna Sihi kõrtsi asukoht ja tähistatud lauda vundament, kuid see ei anna kinnistu omaniku (AS A&P Mets) arvates alust seda vundamenti pärandkultuuriks pidada.
“Lauda vundament ei saa olla pärandkultuur. Kuskil peab ikka piir olema, mis on ja mis ei ole,” leidis metsakasvataja Ülo Veeland. Tema käis sellel kinnistul viimati siis, kui kinnistu aastal 2010 osteti ja raie tehti. Jalase külavanem Urmas Tulvik mäletab, et toona veeti palgid umbes samasse kohta, kuid siis jäi lauda vundament puutumata.
Veeland lisas, et kui mõne kohaliku arvates on vajalik midagi säilitada, tuleks tellida inventuur. “Eesti metsad on täis vanu tühje talusid ja samuti nende jäänuseid. Meie kinnistu piiriks on kiviaed, mis on pärandkultuuriobjekt. Seal, kus on vundament, kasutame antud ala metsamaterjali laoplatsina. Keegi ei ole kellegi vara lõhkunud, laoplatsile ette jäänud varisenud seinaosa tõsteti lihtsalt eest ära. Keegi ei hakka lõhkuma masinaid, et saaks vana vundamenti lõhkuda. Kui keegi soovib hooldada ja säilitada, siis peaks ta sõlmima omanikuga ikkagi lepingu. Reaalselt võime seada servituudi, kui kohalik kogukond on huvitatud,” rääkis Veeland.
Villandi mureks oli peale vundamendi ka tee, mida mööda sai jala ja jalgrattaga lähimasse Jalase bussipeatusesse, kuid nüüd on see vana tee läbimatu. Teede registrisse ei ole seda teed aga Veelandi sõnul kantud ja see ei ole avalikus kasutuses. Praegu on teel ainult üks eesmärk, ehk siis metsamaterjali väljavedu ja metsa kasvatamine. Kui rööpaid on tekitatud, andis Veeland lubaduse need korda teha. Lõpetuseks soovitas Veeland, et mõistlik oleks juhul, kui külas on külavanem või aktiivne MTÜ, maa kasutamine nendega läbi rääkida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare