6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelFOTOD: Höhle OÜ avas vanasse sigalasse rajatud tootmishoone

FOTOD: Höhle OÜ avas vanasse sigalasse rajatud tootmishoone

Siim Jõgis

Lõiuse külas tegutsev ettevõte Höhle OÜ jõudis kolmapäeval, 11. septembril uue teetähiseni. Piduliku peoga kuulutati avatuks tootmishoone, mis rajati samas kohas seisnud vana sigala asemele.

« kohta 2 »

Kuigi tootmine käib seal suve algusest, jõuti piduliku avamiseni alles nüüd septembris. Silma järgi hinnates võib öelda, et kohal oli tubli sada külalist ja rohkemgi.


Höhle OÜ paikneb sügavate Raplamaa metsade ja laiade põldude vahel igati looduskaunis paigas. Kui sõita Raplast Tallinna suunas, tuleb pärast Hagudit Seli peale ära pöörata ning sõita Pirgu terviaseradadest mööda. Varsti pärast seda tuleb pöörata paremale ja sealt hakkabki Höhle OÜ tänapäevane tootmishoone paistma. Veel mõni aeg, ütleme poolteist aastat tagasi ei oleks sellist vaatepilti ette kujutanud. Siis asus sama koha peal vana, lagunenud ning kasutuseta sigala. Kuuldavasti oli sellest saanud isegi omamoodi prügimägi, kuhu inimesed olid sodi viinud.
Höhle OÜ, eesotsas Margus Maasingu ja Toomas Koobasega, haaras härjal sarvist kinni ja otsustas selle paiga korda teha. Üks eeldusi oli sigala piklik kuju. Just seda oli ettevõttele vaja, et saaks sinna paigutada oma tootmisliinid.

Tootmine 24 tundi ööpäevas

Ettevõte toodab fiiberoptilise kaabli ehk valguskaabli paigaldamiseks vajalikke mikrotorusid. Tööd alustati 2016. aastal Harviker OÜ-lt renditud ruumides Jaluse külas. Ühel hetkel tuli ette võtta laienemine ning sobivaks kohaks leitigi just Rapla vallas Pirgu lähistel asuv Lõiuse küla. Nüüd käib seal mikrotorude tootmine 24 tundi ööpäevas, kuid nädalavahetustel puhatakse.
Igas ööpäevas valmistab ettevõte ligikaudu 200 kilomeetrit mikrotoru. Mõeldud on need nii kodumaisele turule kui ka kaheteistkümnesse välisriiki. Suurim mikrotorude tarbija Eestis on Lairiba Arenduse Sihtasutuse projekt EstWin. Teised kliendid on Telia, Elisa, Elektrilevi ja teised Eestisse kiiret internetti rajavad ettevõtted. Suuremate eksportriikide seas on Norra, Rootsi, Soome, Taani, aga ka Saksamaa, Kreeka, Hispaania.
Praegu annab Höhle tööd viieteistkümnele kohalikule elanikule, pärast kavandatud laienduste elluviimist töötajate arv kahekordistub. Höhle müügikäive on kolme aastaga kasvanud nullist enam kui kolme miljoni euroni, käesoleval aastal ületab käibeootus neli miljonit eurot, millest enam kui kaks kolmandikku tuleb ekspordi arvelt. Kui Höhle OÜ 2016. aastal alustas, oli esimese aasta käive alla 100 000 euro. Noore ettevõttena kasvati kiiresti ja 2018. aastal jõuti juba 3,1 miljoni eurose müügikäibeni. Kõrvale võib tuua näite, et tehase rajamise koguinvesteering oli üle nelja miljoni euro.

Koobas

Kolmapäeval kohapeal olles tekitas inimestes küsimusi ettevõtte nimi. Mida Höhle eesti keeles tähendab? Kes mõistavad saksa keelt, võivad nime päritolu juba aimata. Höhle tähendab saksa keeles koobast, mis kattub ettevõtte asutaja ja ühe omaniku Toomase perekonnanimega. Võõrkeelse tähendusega nimi kattub ka ettevõtte visiooniga saata suurem osa oma toodangust ekspordiks.
Esimese ekspordini jõuti kaksteist kuud pärast tootmise alustamist. Praeguse seisuga läheb tervelt kaks kolmandikku toodetud mikrotorudest välismaale. “Praktiliselt kõik meie töötajad on kohalikud inimesed,” ütles ettevõtte tegevjuht Toomas Koobas. “Seepärast on ka meie moto – ajame kohalike meestega rahvusvahelist asja.”
Kolmapäevasel avamisel oli kohal ka investor Tõnis Kaasik. “Mikrotorude turul on perspektiivi nii Eestis kui ka raja taga,” sõnas ringmajanduskontserni Net Systems Group juhatuse liige Kaasik. “Edaspidises tegevuses näeme arengu- ja koostöövõimalusi kontserni teiste ettevõtetega.” Höhle OÜ kiire esilekerkimine ei ole jäänud märkamata ka laiemalt. Märkimisväärse tunnustuse osaliseks saadi mõni kuu tagasi, kui Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (RAEK) ning Raplamaa Omavalitsuste Liit tunnustasid maakonna parimaid ettevõtjaid. Siis pälvis Höhle kõige kõrgema tunnustuse. Neile omistati tiitel “Aasta äritegu 2018”. Üks põhjuseid oli sellesama vana sigala kordategemine ning tootmise sinna kolimine.

Kohalikud mehed, rahvusvaheline asi

11. septembril peetud avamispeo avasõnad lausus investor Tõnis Kaasik. Ta rääkis uue tootmishoone kohta, et ta poleks uskunud, et arengud saavad käia nii kiiresti. “Kõik see siin on põhiliselt Toomase töö. Kõigepealt oli Höhle rendipinnal Jaluse külas ja nüüd on uus tehas kerkinud siia vähem kui ühe aastaga,” rääkis Kaasik.
Sõna võttis ka Toomas Koobas ise. “Kes ettevõtjatest ei oleks projekti alguses armunud. See väljendub selles, et millegi muu peale ei mõtlegi. Aga igal juhul jääme truuks oma motole – ajame kohalike meestega rahvusvahelist asja,” rääkis ta.
Rapla vallast olid Höhle OÜ-d õnnitlemas vallavanem Meelis Mägi ning volikogu esimees Margus Jaanson. Sõna võttis Jaanson, kes on varem töötanud Juuru vallavanemana. Uus tootmishoone asub varasema haldusjaotuse järgi just Juuru valla territooriumil. Jaanson ütles, et nagu näha, on see piirkond, kus saab suuri asju teha. “Me kõik teame, et kohalikud omavalitsused ootavad ettevõtjaid maale. Aga kuidas seda saavutada? See on ulme. Need on erilised inimesed, kes tulevad maale seda tööd tegema,” rääkis Jaanson oma sõnavõtus.

Pool sajandit

Üks, mis on aidanud Höhle OÜ-l sedavõrd tugeva alguse teha, on eestvedajate entusiastlik suhtumine. Eriti ehedalt sai seda kogeda ekskursioonide ajal, mida Toomas Koobas ja Margus Maasing külalistele läbi viisid. Huvitav kontrast tekkis – see toode, mida Höhle OÜ toodab, on ilus värviline toru. Eemalt väikesi värvilisi jupikesi vaadates võib kergelt jääda ekslik mulje, et tegemist on laste mänguasjadega. Ometi peavad need torud kaitsma valguskaablit, mis paigaldatakse maa alla.
Vastavalt garantiile peavad nad maapinnas vastu pidama vähemalt pool sajandit. Tõenäoliselt on see aeg pikemgi, kuid praegu ei suuda keegi ette kujutada, kui suured andmemahud viiekümne aasta pärast internetis liiguvad ning kui võimsaid valguskaableid siis paigaldada tuleb. Väga tõenäoline, et selle aja peale tuleb praegused kaablid juba välja vahetada.
Pikemalt kirjutas Raplamaa Sõnumid Höhle OÜ tegemistest 7. augustil ilmunud lehes.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare