6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSIlmataat õnnistas Kuusiku lennupäeva päikesepaistega

Ilmataat õnnistas Kuusiku lennupäeva päikesepaistega

Siim Jõgis

Kuusiku lennupäev on pikkade traditsioonidega sündmus. Silmailu ja adrenaliini pakub see nii külastajatele, lenduritele kui ka langevarjuritele.

Võib-olla rohkemgi kui teiste suviste sündmuste puhul sõltub lennupäeva õnnestumine ilmataadi heatahtlikkusest. Seekord oli Kuusiku lennuväljal valdav vaikne tuul ning ilus päikesepaiste ehk teisisõnu – tingimused olid ideaalilähedased.
Lennupäev toimus laupäeval, 31. augustil. Mitmel varasemal aastal on korraldajatel tulnud päris korralikult tuule ja vihmaga jageleda. Seetõttu on lennupäev isegi ära jäänud. Eelmisel aastal puhus ka vali tuul, kuid üritust päriselt ära ei jäetud. Lihtsalt langevarjuhüppeid ei saanud sooritada. Siis oli Kuusikul kohal ka toonane siseminister Andres Anvelt, kes lootis teha oma esimese langevarjuhüppe, kuid pidi sellest siiski loobuma. Tänavu nii suuri prominente kohal ei olnud.
Päev sujus graafikukohaselt. Kell 12 alguse saanud üritusele ootasid korraldajad kuni paarisadat külalist. Varajased kohalviibijad said jälgida ka lennukite ning ühe helikopteri maandumist, mis kõik lennupäevale osalema olid sõitnud. Muide, üks erinevus võrreldes eelmise aastaga oli ürituse nimetus – eelmise aasta septembris kutsuti seda lennupiknikuks, tänavu oli lihtsalt lennupäev.
Lendur Raivo Kask, kes kohapeal üritust korraldas, ütles, et sisulist vahet seal ei ole. Mõeldud on see ikkagi perepäevana. Tegelikult lennatakse Kuusiku lennuväljal ju igal nädalavahetusel. Lennupäeva mõte on lihtsalt võtta üks nädalavahetus ning näidata seda vaatemängu kõigile huvilistele. Küll aga ei saanud lennupäeva külastajad sel aastal teha lõbusõite. Varem on sellised lennud kuulunud programmi. Selle kohta küsisid kohapeal tegelikult mitmed inimesed, et miks ei saa lennata.
Küll aga sai teha maa peal tutvust mitmete lennukitega, näiteks Cessna 172 M ja helikopteriga Enstrom 480B. Eriti populaarseks kujunesid need muidugi laste hulgas. Lennumasinatesse sai sisse turnida ning natuke ka kange mudida. Samuti sai piiluda lennukisse Antonov AN-2 “ES-CAG”. Sellega veeti taevalaotuse alla langevarjureid, kelle maandumine Kuusikule pakkus omamoodi vaatemängu.
Lennupäeva korraldaja Ken Koort küll Kuusikul kohapeal olla ei saanud ning ta ütles, et sellest on tal väga kahju. Siiski avaldas ta lootust, et järgmisel aastal saab selle ürituse võtta ette suuremalt kui tänavu.
Üks huvitav traditsioon on viimasel kahel aastal lennupäevale juurde tekkinud. Nimelt malemäng. Ken Koort on ise ühtlasi ka Eesti Maleliidu president ning ta on püüdnud kaks tegevust Kuusikul ühte siduda – male ning lendamine. Seetõttu olid laupäeva lõuna ajal Kuusikul koha sisse võtnud ka kohalikud maleentusiastid, kes omavahel turniiri tegid. Tegelikult oleks igal huvilisel olnud võimalik ka ise laua taha istuda ja malendeid liigutada. Koort ütles, et loodetavasti jääb see traditsioon püsima ning lennupäevadel peetakse ka edaspidi maha üks maleturniir. Laupäevast üritust korraldas Eesti Erapilootide Liit koos Rapla vallavalitsusega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare