6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RS“Kardan, et ühel päeval ei jõua üks ega teine oma koju.”

“Kardan, et ühel päeval ei jõua üks ega teine oma koju.”

Siim Jõgis

Rapla – Varbola – Kodila ristmik asub mõni kilomeeter Alust lääne pool, kui sõita Varbola suunas. Raplamaa Sõnumite toimetusega võttis ühendust murelik liikleja Lauri, kes rääkis oma kogemusest sellel ristmikul sõites. Ta ütles, et on vähemalt viis korda sattunud seal liiklusohtlikku olukorda, kus ta suutis kokkupõrget teise autoga napilt vältida.

Rapla – Varbola – Kodila ristmikul on sõidutee küllaltki lai ning sellele saab läheneda neljast suunast: Alu, Kodila, Varbola või Kuusiku poolt. Peatee asub Rapla – Varbola suunal ning “Anna teed” märgiga tuleb arvestada Kodila ja Kuusiku poolt tulijatel. Lauri tõi oma pöördumises ajalehe poole välja, et tema kogemuse järgi kipuvad Kodila poolt tulijad “Anna teed” märki eirama ning sõidavad rutakalt maanteele välja.
Lauri kirjutas: “Miks arvavad Kodila poolt tulevad inimesed, et neil on peatee otseses mõttes? Mina elan natuke Varbola poole juba 30 aastat ning viimase paari aasta jooksul olen viis korda peaaegu teinud Kodila poolt tuleva autoga lauskokkupõrke.”
Kui käia kohapeal seda ristmikku vaatamas, saab selgeks, et Kodila poolt sõites jääb Varbola suund puuokste varju. Selleks, et näha, kas sealt tuleb auto või mitte, tuleb peaaegu maanteele välja sõita. Lauri nägi samuti probleemi ühe võimaliku põhjusena piiratud nähtavust, kuid samas ei pidanud ta seda põhiliseks.
“Kindlasti on puud-põõsad üks probleem. Teine probleem on helkurpostid ja kolmandaks inimeste hoolimatus peateel liiklejate suhtes. Umbes selline suhtumine on, et küll ma jõuan. Kardan, et ühel päeval ei jõua ei üks ega teine oma koju,” sõnas Lauri.

Pöördusime kommentaari saamiseks Maanteeameti poole. Liikluskorraldaja Valdo Jänes ütles, et Rapla – Varbola teel asuv Kodila ristmik ei ole Maanteeameti hinnangul liiklusohtlik. “Lähenedes Hageri poolt ristmikule on eelnevalt hoiatusmärk “Anna teed”, mis hoiatab lähenevast ristmikust. Järgmine “Anna teed“ liiklusmärk paikneb vahetult enne ristmikku. Seega peaks ristmikul liiklemine olema liiklejatele üheselt mõistetav,” selgitas Jänes.
Ta lisas, et Maanteeamet on nähtavuse parandamiseks lasknud seal oksi lõigata. “Varbola poole vaadatuna on nähtavuse parandamiseks võimalik piirata haljastust ning seda laseb Maanteeamet ka teehooldajal teha. Haljastus (oksad, võsa) kasvab paratamatult aja möödudes liiklusruumi, mistõttu peab seda aeg-ajalt kärpima,” ütles ta.

Politsei andmetel ei ole sellel ristmikul alates 2017. aastast ühtegi tõsist liiklusõnnetust juhtunud. “Politseis ei ole ühtegi liiklusõnnetust alates 2017. aastast tänaseni Hageri – Kodila – Kuusiku ja Rapla – Varbola tee ristmikul registreeritud. Võimalik, et on olnud niinimetatud plekimõlkimisi, kus inimesed viga pole saanud ja millest politseid ei informeerita ning pöördutakse otse kindlustuse poole,” ütles Rapla politseijaoskonna patrulltalituse juht Margus Kaldma.
Ta lisas: “Selliseid sõidukijuhte, kes tähelepanematusest või ükskõiksusest ei täida kõiki liiklusreegleid, kahjuks leidub. Kui liikluses osalenu sattub liiklusohtlikku olukorda või märkab sellist sõidukit, mis on ohtlik teistele, tuleb sellest kindlasti hädaabinumbril 112 teada anda. Tänu kõigile tähelepanelikele kodanikele, kes seda juba teevad! Ohtlikke manöövreid sooritavatest sõidukitest võib politseile teada anda ka hiljem, kui vahetu oht on möödas, sest politsei saab sõiduki juhiga ühendust võtta ja selgitada ohutu liiklemise vajalikkust.”

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare