11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKohila Männi lasteaed on saanud moodsama ja energiasäästlikuma kuue

Kohila Männi lasteaed on saanud moodsama ja energiasäästlikuma kuue

Helerin Väronen

Kohilas asuva Männi lasteaia ajalugu ulatub juba 50 aasta tagusesse aega. Just nii vana on hoone kolmest osast kõige vanem (ühekordne). Aastate jooksul on lasteaeda korduvalt remonditud ja alles äsja lõppesid järjekordsed ehitustööd just selles majaosas, milles kunagi esimesena tööd alustati. Tänu energiatõhususe toetusrahale avanes võimalus hoonet põhjalikumalt rekonstrueerida.

Eeskätt nägi toetusmeede ette energia kokkuhoidu võimaldavaid töid nagu akende ja uste vahetus, põranda, vundamendi, seinte ja katuse soojustamine, küttesüsteemi ja valgustuse uuendamine ning ventilatsiooni rajamine. Valla eelarvest saadi lisaraha, millega tehti osaliselt siseremonti ning korrastati lasteaia ümbrust. Ehitustööde eesmärk oli muuta lasteaed tänapäevasemaks ja energiasäästlikumaks ning vähendada negatiivseid mõjusid keskkonnale.
Renoveeritud Männi las­teaed avati pidulikult 6. sep­tembril aiapeoga, kuhu olid oodatud kõik pered, vilistlased, sõbrad ja külalised. Pärast pidulikku avatseremooniat, mis sisaldas nii kohvikutes toimunud vilistlaste kontserte, laste ja lasteaia personali esinemisi kui ka rohkelt tänusõnu ja õnnitlusi, oli külastajatele avatud kogu lasteaed ja uudistada sai ka ajalootuba, kus oli väljapanek lasteaia eluolust varasematel aastatel.
Avatseremoonial võtsid näiteks sõna vallavanem Uku Torjus, endine vallavanem Heiki Hepner ja rühmatubade mööbli valmistaja Harviker OÜ esindaja Siiri Tamm. Õhtu jooksul jagus lastele rohkelt tegemist, sai lasta endale näomaalinguid teha, sõita karusselli või poniga või hoopis teha katseid füüsikalaboris. Peo sidus üheks tervikuks Männi-Lonni, Männi lasteaia maskott.
Lasteaia juhataja Ragne Pesuri sõnul olid peo meeleolud suurepärased ja kohal oli väga palju rahvast. Tegemisi ja jutustamist jagus kuni pimeda tulekuni. Aasta otsa kestnud ehitustööd ja lasteaia töö organiseerimine ehituse ajal oli Pesuri sõnul küll nagu suur pusle-pildi kokkupanek, mis nõudis kogu personalilt ja lapsevanematelt kannatlikkust, paindlikkust, uute võimaluste otsimist ja koostööd, kuid sellega saadi edukalt hakkama. Just koostöö on see, mis Pesuri arvates iseloomustab kõige paremini seda, kuidas on jõutud nii ilusate tulemusteni.
Sünnipäeva puhul soovis lasteaed soetada igasse rühma suure kaisukaru, kelle põue oleks lastel hea ja kindel pugeda. Selle tarbeks oodati reedesel peol kingitusi, mis mahtusid rahalaekasse, või annetusi Kohila vallavalitsuse arvele. Kokku koguti veidi üle 500 euro, mille eest lasteaed saab soetada neli karu. Kingituseks toodi lausa neli suurt karu. Ühe karu tõid Kohila vallavalitsuse esindajad, teise Riigikogu esindaja Heiki Hepner, kolmanda kinkis Sipsiku lasteaed ja neljanda tõid vilistlased.
Projekti kogumaksumus oli ligi 1,1 miljonit, millest Keskkonnainvesteeringute­ Kes­kusest saadi toetust 434 540,64 eurot ning ligi 0,7 miljonit eurot tuli Kohila valla eelarvest. Põhiprojekti teostas TJ Hooldus OÜ ja ehitas OÜ Sulane.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare