-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArtikkelKuidas puidust saab vineer ehk Kohila Vineeri avatud uste päev

Kuidas puidust saab vineer ehk Kohila Vineeri avatud uste päev

Helerin Väronen

12. septembri õhtul avas maakonna suurim tööpakkuja Kohila Vineer oma uksed kõigile huvilistele. Kui ma kella viieks tehase õuele jõudsin, oli parkla juba paksult autosid täis. Väravas jagati igale külastajale sildiga helkurvest ja kaitseprillid. Kuna huvilisi oli sedavõrd palju, jagati külastajad mitmeks grupiks.

Esmalt näitas Kohila Vineeri juhatuse liige Ruth Grünthal meile ettevõtte magusaimas kohas ehk sööklas lühikest tutvustavat videot sellest, kuidas käis töö Kohila Vineeri eelkäijas, Lutheri vabrikus, ja kuidas sai Kohila Vineerist Latvijas Finierise kontserni tütarettevõttena üks arenenuma tehnoloogiaga kasevineeritehaseid maailmas.

Ringkäik Kohila Vineeri tehases.

Ettevõttega tutvumist alustasime väljast, kus nägime nii puidu hakkemassi kuhjasid kui ka kohta, kus palke piisava niiskustaseme saamiseks vees leotatakse.
Vineeritehases pidime jälgima, et meie grupp kenasti koos püsiks ja keegi ära ei kaoks, sest ekskursioonil oli ka palju lapsi. Liikusime mööda kitsaid vahesid ja treppe, mis kulgesid masinate vahel. Nägime palgikoorimist, saagimist ja kuidas spooni omavahel kokku liimitakse suuremate spoonilehtede saamiseks ning ka seda, kuidas neist lõpuks vineer saab. Lapsed ütlesid õhukeste puidust lehtede ehk spoonide kohta, et need on nagu puidupannkoogid.
Ettevõtte kontoripoolel on nii seinad kui ka mööbel kontserni tehase “Troja” toodangust valmistatud. Seinal nägime Kohila Vineeri uutel tootmisliinidel toodetud esimest spoonilehte ettevõtte algusaastast 2012 ja Kohila Vineeris toodetud esimest vineerplaati aastast 2016 kõigi tookord avamispidustustel osalenute allkirjadega. Tuttavatest nimedest suutis pilk fikseerida 2016. aasta vineerilt endise vallavanema Heiki Hepneri nime.
Nii nende tahvlite juures kui ka järgnenud tehaseosas sai näha ja katsuda tooteid, mis Kohila Vineeris valmivad, alates erineva paksusega vineerist kuni puidugraanuliteni välja. Ettevõtte üks eesmärk on ära kasutada kogu materjal, mis tootmisprotsessi käigus alles jääb. Isegi puidutolm kasutatakse briketi tootmiseks ära.
Ringkäik masinate vahel võttis naha märjaks, kuna ruumid olid väga soojad. Nii oli jõudmine valmistoodete lao juurde hea vaheldus. Õues sai proovida suure traktori rooli taga istumist, mida väikesed lapsed ka agaralt tegid. Sees aga ootasid külalisi Jäämari jäätised, mida jagati tasuta. Ilmselt sai Jäämari endale selle teoga palju uusi fänne juurde. Kes varem ei ole raatsinud nende jäätist osta, said nüüd maitse suhu.
Selleks, et õhtu esinejate ootuses oleks põnevam, oli külla kutsutud Merkuuri mobiilne töötuba, kus lapsed said valmistada näiteks metallist rinnamärke, külmkapimagneteid, lasta puidule põletada sobiv pilt ja selle ise välja lõigata. Samuti valmisid töötuppa varem jõudnutel pleksiklaasist ja puidust väga lahedad LED-valgustid.
Selleks, et õhtu just laste jaoks veelgi toredam oleks, esinesid kaks popartisti – Stefan ja Getter Jaani. Mõlemale lauljale jagus rohkelt väikseid fänne, kes pärast esinemisi ka ühispilti ja autogrammi saama ruttasid.
Kokku osales Kohila Vineeri avatud uste päeval üle 200 inimese, lisaks veel lapsed ja tehase enda töötajad. Nii et võib öelda, et huvi päeva vastu oli suur. Ruth Grünthal sõnaski, et avatud uste päev tehases toimus juba teist korda ning nende eesmärk oli nii oma töötajate peredele ja sõpradele kui ka kogukonnale tutvustada tehast ja tööd tehases, lootuses, et ehk nii mõnigi mõtleb võimalusele asuda ettevõttesse tööle. Päris mitmed olidki Grünthali sõnul küsinud, kas tehasesse tööle saab tulla. Kas ja kui mitu inimest selles osas ka tegudeni jõuab, seda näitab tulevik. Igatahes tagasiside ettevõttele oli äärmiselt positiivne ja Kohila Vineer ise peab seda päeva igati kordaläinuks. Ka üks Kohila Vineeri töötaja, kes samuti avatud uste päeval osales, sõnas, et ta jäi päevaga väga rahule ja sellised üritused on tööandja poolt väga hea vaheldus tööelule. Samuti võimaldas see päev töötajate peredel näha ja uudistada, mis tööd keegi teeb.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare