4.9 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
ArtikkelKultuurilisa KUKITEMUKI: Vanamees lööb tumeda ja piiripealse huumoriga

Kultuurilisa KUKITEMUKI: Vanamees lööb tumeda ja piiripealse huumoriga

Mari Tammar

27. septembril esilinastub “Vanamehe film”, mille üks režissööridest on Rapla poiss Mikk Mägi. Tegemist on nukuanimatsiooniga, mille keskmes on omamoodi fenomeniks kujunenud Vanamehe karakter, kes südameid võitnud nii oma Youtube’i sketšide kui ka televisioonis jooksnud multikatega.

“Filmi tegemine on väldanud umbes kaks aastat. Kõik algas ideede genereerimise faasist, kus istusime suurema seltskonnaga ümber laua ja viskasime õhku erinevaid mõtteid, millest filmi lugu võiks rääkida. Siis hakkasime kirjutama stsenaariumit ning paralleelselt võtteks ettevalmistusi tegema: ehitasime dekoratsioone ning nukke. Animatsioonifaas kestis umbes kaheksa kuud. Sellele järgnes veel umbes kolm kuud järeltöötlust, montaaži ning helindust,” räägib Mikk filmitegemise protsessist.
“Suurimaks väljakutseks on olnud igasuguste hullude stsenaariumisse saanud ideede teostamine. Filmis on päris palju tehniliselt keerukaid stseene, hiiglaslikke dekoratsioone ja tegelasi nagu näiteks suured karud ja robotid,” selgitab Mikk.
Vanamehe tegelaskuju inspireeris Mikku looma tema sõber Peeter Ritso, kellega koos ta EKAs tudeeris. “Peeter rääkis tihti naljaka vanamehehäälega ja see pani ka ennast seda häält tegema. Niimoodi nalja tehes sündis ka see konkreetne Vanamehe karakter ja ta lood,” räägib Mikk tegelaskuju sünnist, kes on seni publiku ette astunud Youtube’i sketšide ja multikatega. Nüüd on siis valminud esimene täispikk Vanamehe film.
“Ta on lihtsalt veidi omamoodi ja inimestele meeldib selline kiiksuga lähenemine huumorile,” arutleb Mikk küsimuse üle, mis võiks olla Vanamehe fenomeni taga. “Kui sa oled tuttav Vanamehe sketšidega, siis ilmselt aimad, kui tumedat või piiri peal huumorit on oodata,” vastab Mikk küsimusele, kas võib ka lapsed kinno kaasa võtta. Žanri poolest on tegemist täiskasvanutele mõeldud animatsiooniga, ent kuuldavasti fännavad Vanameest ka lapsed. „Selle filmi näol on tegemist põlvkondi ühendava eepilise road-moviega,“ võtab Mikk kokku selle, kuidas filmi määratleda. (Siiski alla 12aastastele lastele see soovitatav ei ole.)
Linateose tutvustusest võib lugeda, et seekordse loo käivitavad Vanamehele külla tulevad lapselapsed, keda Vanamees ruunab karmi maatööga nagu ka oma lüpsilehma. „Jõmpšikad ei mõista maaelu kombeid ja põhjustavad hinnatud lehma põgenemise. Nüüd on Vanamehel ja lastel aega 24 tundi, et leida lehm üles enne, kui lüpsmata udar plahvatab ja piimatuumakatastroofi põhjustab. Vanamees ja lapšed alustavad armutut võidujooksu ajaga, sest udar tuleb kahjutuks teha enne, kui saladuslik Piimavana lehma taevasele heinamaale läkitab,“ annab filmitutvustus aimu, mis saama hakkab.
Lisaks Mikule on filmi kaadritagustes jõududes teisigi raplamaalasi. Näiteks on üks filmi muusika autoritest Sten-Olle Moldau. “Sten aitab meil ka salvestada näitlejate hääli. Sten on olnud tegelikult Vanamehe tegemistega juba päris algusest peale seotud. Sten on väga andekas kõikides oma tegemistes ja hea sõber ja on rõõm, et saame temaga koos seda filmi teha,” räägib Mikk.
Lisaks Sten-Olle Moldaule teeb kaadri taga kaasa ka Märt Avandi, kes annab oma hääle filmi ühele peategelasele – Lehmale. “Märt on oma Tujurikkuja sketšidega olnud alati suur eeskuju ja ta on ka meile varem pöialt hoidnud ning vahel õpetusi jaganud,” selgitab Mikk, kuidas ta Märdiga koostööni jõudis.
Sellest, mis Vanamehest pärast filmi valmimist saab, ei oska Mikk veel rääkida. “Hetkel keskendume selle filmi lõpetamisele ja mingeid järgmisi plaane teinud ei ole. Mõnes mõttes on see film kõikide nende Vanamehe sketšide ja lugude teatav kulminatsioon,” võtab Mikk käesoleva hetke kokku.
Kui film on valmis saanud, plaanib Mikk ise pisut hinge tõmmata ja siis naasta oma stuudio juurde, mis kannab nime BOP! Animation. Seal sünnivad erinevad tellimustööd ja lühemad animatsiooniprojektid.
Kui uurin, mida Vanamees ise võiks sellest filmist arvata, jääb Mikk mõttesse. “Vanamees ei ole eriti loogiline sell, nii et kurat seda teab, mis tema arvaks,” ütleb Mikk Vanamehele omase napisõnalisusega.
“Vanamehe filmi” saab näha ka Rapla ja Märjamaa kinos.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare