-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelHiina meditsiini soovitused sügiseks

Hiina meditsiini soovitused sügiseks

Mari Tammar

Heitlikud sügisilmad on kätte jõudnud ja see tähendab enamasti ka külmetus- ja viirushaiguste perioodi algust. Uurime, milliseid soovitusi leiab sügiseks Hiina meditsiinist, et me selle heitliku aja tervelt üle elaksime ning ka eesootavaks talveks valmis oleksime.

Alljärgnev artikkel põhineb Eesti tuntuima Hiina meditsiini arsti Rene Bürklandi kirjutistel ning Hiina meditsiini õppiva Pille Amburi soovitustel.
Hiina meditsiin on 5000 aasta vanune traditsioon ja selle näol on tegemist loodusteraapiaga, mille eesmärk on saavutada organismi sisemine tasakaal ning tasakaal keha ja väliskeskkonna vahel. See põlvkondade kaupa edasi pärandatud meditsiinipraktika vaatab keha kui tervikut ja õpetab tarkade sammudega ja oma keha kuulates haigusi ennetama. “Organism on tervik, kus kõik on kõigega seotud: kui ühes kohas läheb midagi paigast ära, siis see mõjutab kohe ka teisi kohti. Tervendada tuleb algpõhjust,” selgitab Bürkland.
Rääkides konkreetsest aastaajast, õpetab Hiina meditsiin märkama seda, mis toimub looduses ja saama sealt oma keha tasakaalus hoidmiseks vajalikke juhiseid. Iga muutus looduses peegeldub ka inimese organismis. Kuivõrd sügisel hakkab temperatuur langema, ööd muutuvad pikemaks ja külmemaks ning loodus valmistub puhkuseks ja rahuks, tuleks sarnaselt käituda ka inimestel. Oma pilk tuleks pöörata sissepoole, süüa vähem toorest ja rohkem keedetud ja hautatud toitu ning alustada karastamist ja oma immuunsuse tugevdamist.
Kuigi sügisel võib palju sadada ja ilm tundub niiske, õpetab Hiina meditsiin, et tegelikult on sügisele iseloomulik ilmastikufaktor hoopis kuivus. Vahet ju ei ole, kui palju sajab, taimed kuivavad ikkagi ära. See näitab, et looduses hakkavad energia ja elumahlad liikuma alla- ja sissepoole ning selleks, et terve püsida, tuleks ka inimesel enda kehas energiat selles suunas liigutada. Sellest lähtuvalt ka alljärgnevad soovitused.

Jäta talveriided esialgu kappi

Kuna inimestel on nahapoorid veel suvesoojusest lahti, oleks hea kohandada keha lisanduva külmaga järk-järgult. See tähendab, et talvejope võiks esialgu kappi jääda ja sooje riideid lisada kihihaaval juurde. Samas tuleks lasta kehal mõõdukalt ka jahedust kogeda, sest sellega tugevdad oma vastupanuvõimet. Väljas on muuseas soovitav liikuda nii palju kui võimalik.

Puhka rohkem

Kui suvel on valitsevaks elemendiks tuli, tegeletakse rohkem välisega, liigutakse ja suheldakse palju, siis sügisel pöördub tähelepanu sissepoole. Tuleks valmistuda talveperioodiks, kõrvaldada tarbetud tegevused ja asjad ning keskenduda väärtuslikule. Nüüd on aeg, mil peaks ärkama veidi hiljem ja magama minema varem kui suvel. Traditsiooniline Hiina meditsiin ütleb, et sel ajal aastas on meie vaim kergesti juurdepääsetav. Meel tuleks hoida rahulik (nt mediteerides) ja ei tohiks heietada muremõtteid, et kopsude qi püsiks puhtana ja laskuks hästi. Sulgege silmad, võtke mõni minut, et üldse mitte midagi teha.

Lase vanal minna

Sügis on hea aeg, et vaadata üle oma tegemised ja elu erinevad aspektid. Laske vanal minna, looge uut ruumi. Annetage näiteks vanad riided heategevuseks, puhastage oma arvuti ja sahtlid. Sama käib vaimu kohta. Andke vanad solvumised andeks ja laske neil minna.

Mine õue ja hinga sügavalt sisse

Sügisel tuleb toetada kopsusid, mis juhivad meie keha immuunsust, mille funktsioon on kaitsta keha väliste haigustekitajate eest. Kui kaitseenergia on tugev, jääb inimene harva külmetushaigustesse. Üks parimaid võimalusi kopsude tugevdamiseks on sügavalt hingata. See kõlab lihtsalt, kuid enamik meist ei hinga kuigivõrd sügavalt ja see võib mõjutada meie mälu, energiataset ja immuunsust. Seega on soovitav minna õue, imetleda kauneid sügisvärve ja hingata karget õhku. See aitab tugevdada kopse ja aitab saavutada ka selget ja emotsionaalset rahu.

Söö soojendavaid toite

Sügisel peaks toit olema soojendava iseloomuga, mis aitaks energiat suunata keha väliskihist sisemusse. Menüüs tuleks vähendada toore, rasvase ja külma toidu osa ning valmistada toitu rahulikul tulel ja pikemalt keetes, aurutades või küpsetades. Soojendav toit ei tähenda aga vürtsikat toitu, sest see viib kopsude energia keha pinnale ja hajutab selle seal ära.
Sügiseks sobivad toidud on näiteks hirss, kleepuv riis, viirpuumari, õun, pirn, viinamari, seesamiseemned, kreeka pähkel, maapähkel, punane dattel, ameerika ženšenn ja mesi. Kopsude tugevdamiseks sobivad ka valge redis, tofu, head pudrud, riis, kartul, kõrvits, porgand, hiina jamss, angerjas, goji- ja viirpuumarjad.
Põrna ja mao tugevdamiseks tarbi sügisel rohkem magusaid toite, kuid mitte valge suhkru baasil magusat, vaid pigem puuvilju, mett ja marju, viimaseid võib tarvitada ka kuivatatud kujul. Söö näiteks rohkem putrusid, millele saab lisada kuivatatud puuvilju ja marju.
Üldiselt sobivad sügisperioodi pigem hapud, soolased ja mõrud toidud.

Leia turgutust taimedest

Head toniseerijad ning immuunsuse tõstjad on erinevad taimed. Taimedega saame oma organismi toetada nii seespidiselt, juues teed, tarvitades taimseid preparaate ja tinktuure, või ka välispidiselt, tehes endale jalavanni. Taimsed jalavannid toetavad üldist energiataset ja sobivad väsimuse ning jõuetuse korral. Need toniseerivad neerusid ja põrna ning seeläbi meie kaitseenergiat. Jalavanne on soovitatav teha iga päev paari kuu jooksul. Samasuguse kuuri võiks endale teha ka igapäevase teejoomisega.
Lisaks armsatele kodumaistele ravimtaimedele võiks proovida ka midagi eksootilisemat. Näiteks on sügis-talvisel perioodil organismi toetava toimega kuivatatud ingver. Kuivatatud ingver erineb värskest ingverist selle poolest, et tal on tugevamad sisemust soojendavad omadused, samas kui värske ingver soojendab rohkem keha pealmisi kihte. Toorest ingverit iga päev talvel kasutada ei soovitata, sest see teeb keha poorid lahti, ajab higistama ja siis on tuul varmas naha vahele pugema. Kui aga külmetushaigus on juba kehasse tunginud, on ingver selle välja higistamisel hea abiline.
Toetavaid omadusi on ka mandariinikoorel, apteegitillil, gojimarjadel, kaneelikoorel jms.

Külmetuse esmaabi

Kui sümptomiteks on külmatunne, külmavärinad, naha ja lihaste valulikkus, aevastamine ja nina tilkumine, tähendab see, et piltlikult on külm ja tuul läbi nahapooride organismi tunginud. Kui õigel ajal jaole jõuda, on võimalik ühe päevaga asi korda saada. Väga hästi mõjub sportimine, saun, kuum vann, dušš, vürtsikad toidu, alkohol (näiteks pipraviin lööb kohe külma organismist välja). Taimed peavad olema olemuselt ja toimelt soojad ning teravad: ingver, sibul, küüslauk, mädarõigas, sinep, till.
Kui aga tekib palavik, siis on juba hilja ja need abinõud enam ei aita, vaid teevad olukorra hullemaks. Siis tuleb haigus lihtsalt läbi põdeda, rahulikult võtta ja rohkelt vedelikku tarbida.
Kui sümptomiteks on kurguvalu, palavik, silmapõletik või peavalu, tuleb vastupidiselt hakata kuuma kehast välja viima. Süüa tuleks jahutavaid toite, näiteks puuvilju (arbuus, melon) ja köögivilju (tomat, kurk, maasikad). Meie taimedest on üks efektiivsemaid piparmünt, mis oma olemuselt jahutab kuumust ja paneb energia uuesti liikuma. Kurguvalu korral on piparmünditee üks parimaid abilisi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare