11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKalev Hõlpus on neljakordne Eesti meister

Kalev Hõlpus on neljakordne Eesti meister

Mariliis Vest

Raplamaal on mitmeid andekaid noorsportlasi, kelle tulemused väärivad äramärkimist. Lähinädalatel võtame ette mõned neist ning uurime, millest unistatakse ja mida sport neile tähendab. Selle nädala täht on jooksupoiss Kalev Hõlpus, kes on oma vanuseklassis ehk U20 neljakordne Eesti meister.

Kuidas jõudsid jooksmiseni? Miks just jooksmine, kui erinevaid spordialasid on maailmas palju?
Jooksmine jõudis minuni tänu 2017. a Kehtna kutsehariduskeskuse 10 kilomeetri sügisjooksule. Ma polnud kunagi varem kümmet kilomeetrit jooksnud, kõige pikemalt vaid 8 km. Kehtna jooks tuli üllatavalt kergelt ja 37 minutiga. Tol hetkel ei teadnud ma, kui kõva tulemus see on. Minu endine klassivend mängis ühe kunagise jooksjaga (Arviga) koos arvutimängu ja rääkis talle minu tulemusest. Kui ta kuulis, et 16-aastane poiss oli jooksnud 37 minutiga, võttis ta mõne päeva pärast minuga ühendust ja kutsus Raplasse trenni. Risto Ütsmüts hakkas mind juhendama ja sealtkaudu võeti mind Rapla jooksuklubisse, mille eestvedaja Erik Horn hoiab jooksuklubi elus.
Jäin jooksmise juurde, kuna sellega on mul kõige lihtsam tegeleda. Olen tegelenud ka teiste aladega, üldiselt küll kergejõustikuga, aga võimalused harjutamiseks on üsna kehvad. Jooksmisega saab peaaegu igal pool ja aasta ringi tegeleda. Edaspidi on mind selle juures hoidnud areng. Lühikese ajaga olen teinud suure arengu ja võitnud nii Eesti kui ka Balti meistrivõistlusi. Poleks mul arengut sellel alal, poleks ka motivatsiooni tegeleda.

Mida pead oma seni suurimaks saavutuseks?
Suurim saavutus minu arvates on hetkel 1500 meetri jooksus tulemus 4.00,7, mis on joostud selle aasta Balti meistrivõistlustel ja andis sellel hooajal Eesti hooaja edetabelis 4. koha meeste arvestuses.

Millest sa unistad? Kas osaleda olümpial?
Muidugi võiks olümpiale jõuda. Hetkel on üks unistus üle joosta U20 1500 meetri siserekord, mis on joostud 1973. a Enn Selliku poolt. Eks paari aasta jooksul on näha, mis saab ja kas on arengut piisavalt, et maailmatasemel oleks võimalik võistelda.
Milline jooks (distants) on sinu pärusmaa, milles oled kõige tugevam?
Kõige paremad distantsid minu jaoks on 800 m ja 1500 m. Pigem arvan, et 1500 m on pisut tugevam külg. 800 m on hea, saab ruttu läbi ja ei nõua pikka pingutust. 1500 m puhul on minu eelis see, et ma kannatan hästi kõrget pulssi ja suudan lõpus veel viimased vajalikud kiired liigutused teha, isegi kui keha ütleb, et oled väsinud ja jõuetu.

Kui tihti teed trenni ja milline sinu treeningpäev välja näeb? Kas lisaks jooksmisele teed veel midagi?
Üldjuhul on trennid 6 korda nädalas. Sellest korra nädalas on Raplas treeneri juhendamise all. Treener teeb mulle treeningplaani. Enamuse trenne teen kodu ligidal. Vahel käin ka Palukülas jooksmas. Kui lumi on maas, siis enam kiireid lõigutrenne väljas teha ei saa, mistõttu käime ka Tallinnas Lasnamäe või Audentese spordihallis.
Treeningplaanis on suurem kaal rahulikel jooksudel ja treening ei piirdu ainult jooksmisega. Paar korda nädalas treenin pärast jooksmist kerelihaseid, lisaks on veel mõningad pöiaharjutused. Vahel käin ka ujumas.

Mis sulle selle ala juures enim meeldib?
Selle ala juures meeldib mulle, et see hoiab mind vormis, liikumises. Lisaks saan ma reisida, käia treeninglaagrites, mis on omaette kogemus. Samuti on võidul hea maitse.

Mis sa arvad, kuidas saaks noori rohkem sportima? Kuidas teha sport ja näiteks jooksmine inimese jaoks põnevaks-meeldivaks?
Kindlasti oleks vaja rohkem eeskujusid (eestlastest olümpiavõitjaid jne). Suur roll on ka treeninguvõimalustel. Kehtna staadion on väga kehv, Raplas pole normaalset staadioni. Samuti pole Raplas kergejõustiku sisehalli. Igaüks ei viitsi selleks Tallinnasse sõita.

Kalevi parimad tulemused 2019. aastal:

Neljakordne Eesti meister omavanuste seas, st U-20.
Talvel esikohad 3000 m ja 800 m jooksudes.
Suvel esikohad 800 m ja 1500 m jooksudes.
Lisaks Baltimaade U-20 2. koht 1500 m isikliku rekordiga 4.00,82.

Treener Risto Ütsmüts:
Kalev on väga hea iseloomuga, hästi iseseisev. Sellel alal peab olema töökas ja kohusetundlik. Jooksurajal on Kalev kompromissitu võitleja, kui jooks puudutab omavanuseid ja võitlus jääb lõpumeetritele. Ma arvan, et kui tal endal tahtmist jätkub, võib ta jõuda Eesti täiskasvanute tippu. Maailma ja Euroopa jooksutase on paraku väga kaugel veel.

Klubi juht Erik Horn:
Klubijuhina võin kinnitada, et Kalev Hõlpus on töökas ja tubli noor kergejõustiklane. Kalevis on anne saanud kokku töökuse ja sihikindlusega. Tal on olemas kõik omadused kõige kõrgemasse tippu jõudmiseks. Tänased tulemused näitavad tema perspektiivikust tulevikus ka Eesti koondisse jõuda tiitlivõistlustel.
See, kuidas kulgeb tema sportlasekarjäär tulevikus, sõltub eelkõige temast endast. Klubi saab kaasa aidata tingimuste loomisel ja treener pädeva juhendamisega, aga tulemusi teeb ikka sportlane ise. Kalevi iseloomuomadustest tooksin esile tahtejõu, sihikindluse. Samuti on Kalev sõbralik, abivalmis ja alati heatujuline. Ta on noorhärra, kellega on alati meeldiv suhelda ja kellega koos võiks luurele minna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare