9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSOsa Kohatu külast tahab liituda Saue vallaga

Osa Kohatu külast tahab liituda Saue vallaga

Helerin Väronen

Eelmise aasta septembris esitasid kaks Märjamaa valla Kohatu küla peret Saue vallale avalduse muutmaks nii valdade kui ka maakondade piire.
Eharanna ja Raja kinnistu arvamiseks Saue valla koosseisu on mitu põhjust. Oma avaldusele lisatud seletuskirjas on näiteks välja toodud, et taristu on valdade piiride loomise ajast oluliselt muutunud ja nii teede läbitavus, hooldus, postivedu kui ka kool/lasteaed on täna Saue valla suunal. Kuid Saue valla lasteaia kohamaks on teisest vallast tulijatele mitmeid kordi kallim. Alternatiiv oleks sõita Märjamaale, kuid otsem tee sinna on läbimatu ja ringiga käies tuleb see kaks korda pikem kui Saue valda sõites. Kehv ühendus Märjamaaga on toonud probleeme kiirabi ligipääsul, kuid ka nädalaid hilineva posti.
Nii Märjamaa kui ka Saue valla poolt on antud nõusolek piiride muutmiseks. Saue vallavolikogu andis nõusoleku eelmise aasta 25. oktoobril, Märjamaalt saabus tingimuslik nõusolek selle aasta 19. veebruaril. Tingimuseks oli see, et Saue vald tasub piiride muutmise tasu. Saue vald on seisukohal, et need kulutused ei saa olla suured, olles seega nõus piiride muutmise tasu ise maksma.
Sauega tuleb peale Eharanna ja Raja kinnistu liita veel kinnistuid, millel püsielanikke pole. Vastasel korral ei saaks kahe pere soovi täita. Ühtekokku kasvaks Saue vald Märjamaa arvelt 83,5 hektari võrra.
Arvamuse avaldamiseks saadeti Saue valla poolt tähitud kirjad 19 kinnistu omanikele. Saue abivallavanema Riho Johansoni sõnul olid kaasatud kinnistud, kelle jaoks muutuks kinnistu uus asukoht Saue valla territooriumil asuvaks kinnistuks, ja nende naaberkinnistud. Vastamiseks anti aega septembri lõpuni. Tähtajaks tagastati Saue valda seitse arvamust ja kõik olid piirimuudatust pooldavad, vastusega jah. Kolm tähitud kirja tuli postiasutusest tagasi hoiutähtaja möödumise tõttu.
Lõplik otsus piiride muutmise osas tehakse riigitasandil, seega on raske prognoosida, millal Kohatu küla piirid muutuvad. Saue abivallavanem Johanson prognoosib küll, et kõik vajalikud ettevalmistused dokumentide rahandusministeeriumile esitamiseks võiksid Märjamaa ja Saue vallas tehtud saada 2020. aasta veebruari lõpuks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare