11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSPõllumehed: Saak on hea, ei saa nuriseda

Põllumehed: Saak on hea, ei saa nuriseda

Mari Tammar

22. augustil kirjutasime sellest, et ehkki tänavu tõotab tulla põldudelt hea saak, on põllumehed siiski mures, kuidas ilm saagikoristuse ajal peab ja kas saak üldse salve saab. Uurisime neilt nüüd, kuidas saagikoristus läinud on.

Kartulikasvataja Kalle Hamburg ütleb, et selleaastane kartulisaak on üle keskmise hea ja ilm on saagikoristust soosinud. „Ilmade üle nuriseda ei saa. Positiivne prognoos pidas paika,” rõõmustab Hamburg. Kõige suurem mure on tema sõnul hoopis ülekasvanud kartul. „Kui naisterahvale kartul kätte ei mahu ja ta peab selle põlvede vahele panema, siis on liiga suur,” selgitab Hamburg poolnaljaga, mida tähendab ülekasvanud kartul. Tõsisemalt rääkides ütleb ta, et hea kartuli läbimõõt on 45-55 mm ja sellest suurem kartul on juba suur, mida tarbija ei tarvitse valida. „Õnneks eelistab vene tarbija suuremat kartulit ja on ka poekette, kes valivad suuremat,” ütleb Hamburg, nentides, et väga hull lugu selle ülekasvanud kartuliga siiski pole.
Hetkel veel kartulikasvatajal kogu saak salves pole. „Jäänud on pooleteise päeva tööd. Eile sain tuppa kell üks öösel,” räägib põllumees kibedast saagikoristusajast.

Janno Kuusik Tõrvaaugu Mahe Talust, kus kasvatatakse nii tatart kui ka kaera, ütleb samuti, et neil alles saagikoristus käib. „Pool on võetud. Saak on hea, ei saa nuriseda,” ütleb Kuusik optimistlikult. Põllult vilja võtmine pole mingeid suuri üllatusi neile kaasa toonud. „Öökülm tuli õigel ajal. Loodame, et oleks kuiva ilma,” räägib ta lähiaja ilmaprognoosile mõeldes.

Ka Sulev Mölder Orgita Põld OÜ-st ütleb, et tänavu oli saagi mõttes keskmiselt hea aasta. „Mõni kultuur oli natuke parem, teine natuke halvem, aga lõplikud numbrid pole veel kokku löödud,” tõdeb põllumees, sest ka neil käib saagikoristus veel viimaseid päevi. „Päeva töö on veel teha suvirapsi võtmisel,” selgitab Mölder. Saagi võtmisel üllatas põlduba, millel linnukahjud olid suurtel põldudel arvatust suuremad. Ilm oli saagikoristuseks tema arvates aga tavapärane, jagus nii vihma kui ka päikest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare