13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRaplamaal kontrolliti seitset mänguväljakut

Raplamaal kontrolliti seitset mänguväljakut

Katri Reinsalu

Eelmise aasta suvel kontrollis tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet Eesti avalikke mänguväljakuid. Oma hinnanguid jagasid nad seitsme Raplamaa mänguväljaku kohta. Tänavu tegi amet järelkontrolli uurimaks, kas avastatud puudused on likvideeritud.

„Raplamaal kontrolliti mänguväljakuid Rapla linnas, Märjamaa alevis, Hageri alevikus ja Kohilas,” ütles tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe. Konkreetseid mänguväljakuid, mida kontrolliti, ta välja tuua ei saanud.
Möödunud aasta suvel valiti riikliku kontrolli tarbeks välja 126 avalikku mänguväljakut. Avalikeks mänguväljakuteks loeti mänguväljakud, millele ligipääs ei ole takistatud ehk sisuliselt iga laps tänavalt saab tulla sinna mängima. Valimis oli 11 maakonda ja 30 omavalitsust.
Mänguväljakule hinnangu andmiseks viidi läbi vaatlus. Selle käigus kontrolliti üle kõik mänguväljakul olevad seadmed, nende kinnitused ja seisukord ning kas nende sihipärane kasutamine on ohutu. Tulemuste kokkuvõttest saab lugeda, et spetsiaalsete katsekehadega kontrolliti redeli ja trepi astmete vahelisi avasid, piirete vahesid ja muid avasid, et tuvastada pea takerdumise ohtu. Samuti kontrolliti, kas seadmetel on oht sõrmede või nööri takerdumiseks.
Raplamaa seitsmel mänguväljakul hinnati kokku 47 seadme ohutust. Lisaks pöörati tähelepanu ka mänguväljaku üldisele seisukorrale, juurdepääsule, pinnakatte materjalidele ja seisukorrale ning ümbritsevale keskkonnale. Oluline on ka see, kas mänguväljaku juures on ohutusalased juhised.
Mänguväljakud jagunesid oma seisukorra alusel nelja gruppi: väga hea, hea, rahuldav ja mitterahuldav. „TTJA hinnang kujunes mänguväljaku üldise pildi ja seisukorra (kas on näha mänguväljaku hooldust, nt vahetatud liiv, atraktsioonide vanus jms), olemasolevate atraktsioonide ja ennekõike ohutuse osas,” selgitas Helemäe.
Raplamaal oli üks väga heas, kolm heas ja kolm rahuldavas seisukorras mänguväljakut. Rap­la- ja Pärnumaa olid ainukesed maakonnad, kus ei tuvastatud ühtegi mitterahuldavas seisukorras mänguväljakut.
Tuvastatud puudused olid Rap­lamaa mänguväljakutel seotud atraktsioonide konstruktsioonidega ehk lahtised kinnitused ning väljaulatuvad poldid, liumägedel erinevad lahtised osad, kulunud trepiastmed, millel on oht kukkuda ja takerduda. „Esines ka kulunud vedrukiike ja puudulikku pinnasekatet,” kommeteeris Helemäe.
Ta lisas, et tänavuse järelkontrolli käigus on suheldud nii Rapla, Märjamaa kui ka Kohila vallavalitsusega ning neile teada olevalt on põhilised puudused kõrvaldatud ning katkised atraktsioonid vahetatud uute vastu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare