-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSRaplas avati noortekohvik, kus jagada ideid ja inspiratsiooni

Raplas avati noortekohvik, kus jagada ideid ja inspiratsiooni

Mari Tammar

1. oktoobril avati Raplas Karmani kaubamaja teisel korrusel noortekohvik, mis kannab ingliskeelset nime The Moth. Kohviku idee taga on Matt Edminster, ent mõte on teostunud kohalike noorte, vabatahtlike ja toetajate ühistööna.

Hetkel, kui meie Karmani kaubamajja jõuame, on selle ülemine korrus juba mõnusat sagimist täis. Kohvik on olnud avatud esimesed 30 minutit. Tellin endale cappuccino, mis serveeritakse mulle piimavahu sisse joonistatud karumõmmi pildiga.
„See, mis paistab, ei ole tegelikult see, mis siin hakkab toimuma,” ütleb Matt mulle selgituseks. „Siin on kohvik küll, aga selle taga on tegelikult noorteliikumine MTÜ Noorte Lahendused,” lisab ta. „Selle kohviku põhimõte on pakkuda noortele kohta, kus nad saavad õppida ja hängida. See on nende koht, nad ise disainivad seda. Kõik see, mis on siin näha – lauad, kapid jms – on nende ehitatud ja kokku pandud,” tutvustab Matt.
Letis olevad hõrgutised on teinud kohalik kondiiter Sibritsa OÜ. Hetkel on menüüs koogid, pirukad ja kohv, aga tulevikus on plaanis valikut laiendada ka soojade võileibadega.
„On palju ettevõtteid, kes on meid selles protsessis aidanud. Värve annetas AkzoNobel ja interjööri ehituses oleme kasutanud palju kaubaaluseid, mida erinevad firmad meile annetasid. Tegelikult kuulub see osa, kus asub kohvikulett, kõrval asuvale Sõbralt Sõbrale poele. Nad on kinkinud meile selle pinna. Pluss veel see, et maja omanikud on meile pakkunud väga soodsad tingimused siin alustamiseks. See on osa meie põhimõttest, et me võtame asjad kokku ja kasutame neid ressursse, mis Raplas on olemas. Alati pole vaja teha uut ja vägevat, vaid me proovime leida neid kohti, kuidas koos teha,” selgitab Matt.
Kohviku mõttele on oma õla alla pannud ka Rapla poiss Sander Saard. „Ma olin alguses idee väljatöötamise juures ja nüüd lõpupoole olen tegelenud meedia, turunduse ja brändimisega. Meil on Mattiga mõlemal Rapla noored südamel olnud. Ma olen siin ise üles kasvanud, gümnaasiumi lõpuni elasin siin ja ka vabakoguduses noorte tööd teinud. Alati tahaks, et oleks oma kodulinnas parem,” räägib Sander, kes igapäevaelus teenib leiba operaatorina ja videolahenduste loomisega.
Kohvikuruumis on olemas ka väike lava ning mehed loodavad, et sellest kohvikust saab koht, kus hakkavad toimuma ka kultuurisündmused ja muud innustavad ettevõtmised, mille esimene sihtrühm on noored, aga miks mitte ka ettevõtjad. Plaanis on ehitada juurde veel üks osa, mis on mõeldud neile, kes soovivad õppida või näiteks ajutist kontorit kaugtöö tegemiseks või ärikohtumisteks. Samuti on plaanis ehitada juurde selliseid istekohti, kus saab kohvikukontorit teha.
Hetkel on olemas ligi 40 istekohta, aga neid tuleb loodetavasti juurde.
Piduliku esimese päeva puhul esinesid külastajatele ansambel The Notes ja mustkunstnik Richard Samarüütel. Kohaletulnutele ütles oma tervituse ka Matt Edminster, kes rääkis sellest, et aasta aega tagasi olid nad oktoobris kohtunud ja arutanud, kas sellise kohviku tegemine oleks võimalik.
„Nüüd aasta hiljem ma vaatan ringi ja näen, et kõik on valmis saanud ja noored on teinud selle oma kätega. Minu jaoks on tohutu rõõm vaadata, mida me oleme siiani saavutanud, ja see on alles asja algus. Mul oli väikene kahtlus, kas see on tegelikult võimalik, aga nüüd ma näen, et tegelikult väga palju on võimalik.
Ma olen alati uskunud, et Raplas on väga palju rohkem potentsiaali, kui me tegelikult rakendame ja eriti noorte potentsiaal on siin tohutult suur. Just nädal aega tagasi olime Rapla gümnaasiumis ja pakkusime välja mõned ideed, kuidas me saaks vabatahtlikult teenida Rapla kogukonda, ja mulle vaatasid otsa säravad silmad,” rääkis Matt.
„See kohvik on just selline koht, kus me võiksime jagada omavahel ideid ja inspiratsiooni ja teha midagi täiesti uut, mida enne ei ole olnud. On väga tore, et me oleme sellel ajaloolisel hetkel täna siin koos,” kõneles Matt inspireerivalt.
Kuigi kohviku põhiline sihtrühm on noored, on sinna oodatud igas eas hea kohvi ja mõnusa olemise austajad.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare