1.7 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSROL taotleb toetust spordiakadeemiale sobiva mudeli leidmiseks

ROL taotleb toetust spordiakadeemiale sobiva mudeli leidmiseks

Katri Reinsalu

Novembri lõpus kukub tähtaeg, mil saab Euroopa Sotsiaalfondist (ESF) kohalike omavalitsuste ühisprojektidele rahastust taotleda. Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL) otsustas oma ühisprojektina esitada spordiakadeemia rajamise.

Rahastust taotletakse spordiakadeemia projekti ettevalmistavate tegevuste tarbeks. Enne otsuse langetamist pakkusid omavalitsused ideid, millise projektiga edasi minna. ROL-i juhatuse esimees Heiki Hepner ütles, et alternatiive oli laual mitmeid. Neist jäid sõelale kaks, mille üle käis ka tõsine arutelu. Lisaks spordiakadeemiale kaaluti Raplamaa mäluasutuse rajamise ideed. Hepner rääkis, et kõik tunnistasid, et vajadus mäluasutuse järele on olemas ja tegemist on erakordselt olulise küsimusega. Lõpuks sai otsuse langetamisel määravaks aga see, et spordiakadeemia osas on täna mingisugune visioon olemas, kuid mäluasutuse puhul see puudub. Taotluse jaoks tuli valida aga vaid üks projekt, milleks osutus seega spordiakadeemia.
ROL-i arendusjuht Tavo Kikas selgitas, et neljast vallast kolm nägid spordiakadeemiat või noortespordi koostöövõrgustikku kui midagi, millega edasi tegeleda. Kohila vald seda välja ei toonud, kuid andis samuti oma nõusoleku.
Kikas tuletas ROL-i täiskogu istungil meelde, et just spordiakadeemia valiti tänavuse maakondade arengustrateegiate elluviimise toetusmeetme (MATA) spordivaldkonna katuseks. Koos sellega anti ka lubadus teemaga edasi tegeleda. Samuti on see arengustrateegias kirjas. Seni tehtud tööst ülevaadet tehes sõnas Kikas, et 24. septembril kohtuti spordirahvaga ning oktoobri keskel spordiliiduga. Mõlemal kohtumisel sai mõte positiivset tagasisidet. Praegu valmistataksegi taotlust ette.
Taotletava toetuse abil plaanitakse kaaluda erinevaid variante spordiakadeemia loomiseks, analüüsida vajadusi ja võimalusi ning valmisolekut. Kikas selgitas, et tutvuda tuleb nii Eestis kui ka näiteks Soomes rajatud spordiakadeemiatega. Selle töö tulemusel peaks selguma, milline on Raplamaale sobiv mudel.
Ekspertidena on palutud oma hinnangut andma Tartu spordiakadeemia projektijuht Pille Tali ning Rapla tennise juhtfiguur Donatas Narmont.
Täpsematest detailidest veel rääkida ei saa, selgitas Hepner, sest need selguvad järgneva töö käigus. Summa, mida taotletakse, ei ole kuigi suur, kuid selle tulemusel võiks tekkida sisuline mudel, millisena me spordiakadeemiat näeme ja kuidas tööprotsessid käima peaks. Samuti tuleb Hepneri sõnul selgeks mõelda, kuidas vallad omavahel koostööd tegema hakkavad üksteisega konkureerimata.
Tegemist on ju siiski valdade ühisprojektiga. Ta arutles, et Kohila suund võiks olla kergejõustik, Raplal korvpall ja jalgpall, Kehtnal maadlus ning Märjamaal ujumine. Loomulikult tähendaks see valdadele oma alaga seoses suuremaid ülesandeid ja vastutust koordineerida.
ESF-ist taotletava toetuse maksimumsuurus on 25 000 eurot. Sellele peaks ROL lisama omafinantseeringu umbes 4500 eurot. See teeks projekti kogumaksumuseks 29 500 eurot.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare