6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSDementsusega isikutele mõeldud õueala tagab parema elukvaliteedi

Dementsusega isikutele mõeldud õueala tagab parema elukvaliteedi

Raplamaa Sõnumid

Täna, 20. novembril avatakse pidulikult Rapla hooldekeskuse juures dementsetele isikutele mõeldud õueala, mille eesmärk on anda hooldatavatele rohkem liikumisvabadust ja seeläbi parandada nende elutingimusi ja elukeskkonda.

Ala kujundamisel on lähtutud isikute erivajadustest. Näiteks on seal samatasapinnalised betoonkivikatenditega liikumisteed, erinevad valguslahendused postvalgustitel ning istumiskohtadel. Puhkealade loomisel on arvestatud peale hoolealuste ka teenindava personaliga ning olemas on ka pereliikmete ja kogukonnarahvaga koosveetmiseks mõnusad kohad.
Hoolealustel on tänu uuele õuealale võimalus nautida värsket õhku ja olla kaasatud erinevatesse tegevustesse, mis toetavad suhtlemist ning vähendavad stressi ja segadusetunnet. Näiteks lindude toitmine, taimede istutamine ja kastmine, tuulekellade helide märkamine, värvid aias erinevatel aastaaegadel, grillipeod kevade saabumise ja jaanipäeva puhul. Terve õueala ulatuses saab teha ka kepikõndi.
Haljastust valides on arvestatud sellega, et see mõjuks hoolealustele tervistaval viisil. Samuti vähendavad rohealad sõiduteelt tulevat õhusaastet ja liiklusmüra. Pehmete patjadega aiamööbel sobib hästi ka rahustavaks uinakuks lõunapausil.
Rapla hooldekeskuse juhataja Anne-Ly Pedaja arvates ei toeta passiivne hoolduskeskkond dementsusega inimese head enesetunnet ja toredad mälestused kaovad unustuste hõlma. Pigem meenutab trööstitu keskkond inimesele ta enda vananemist. Pedaja sõnul oli nende eesmärk õueala ehitades luua dementsusega inimesele lisaks sisemisele turvatundele ka turvalise ümbrusega õueala, nii füüsiliselt, psüühiliselt kui ka sotsiaalselt, arvestades samas isiku erivajadusi ning sotsiaalset keskkonda.
Seni võimaldas teenus pakkuda turvalist ja toetavat hooldust siseruumides. Dementsete inimeste kadumise ja kukkumise oht õuealal oli suur ning tekitas personali töös lisapingeid ja suurendas vastutust klientide ees.
Õueala kohandamisega on lahenenud dementsusega inimeste turvaliselt hoidmise probleem ning samuti parandab see hooldatavate tervisenäitajaid.
Dementsusega isikutele loodud õueala plusse on veelgi, näiteks on seal personalil paremad töötingimused hooldamiseks, puhkealad soodustavad hoolealustega suhtlemist ja järelevalvet ning ala annab võimaluse korraldada koolitusi ja teabepäevi. Kõige olulisem näitaja on aga see, kui hooldatav inimene ise soovib õue minna suurima rõõmuga ning on ise sealjuures rahul ja õnnelik. Dementsusega inimeste teenuskohtade kohandamiseks taotles Rapla vald toetust Rapla hooldekeskuse ja Kaiu hooldekodu jaoks. Taotlusvooru eesmärk oli üldhooldusteenusel olevate dementsusega inimeste turvalisuse, igapäevase toimetuleku ja heaolu parandamine. Toetuse maksimaalne suurus taotleja kohta oli 100 000 eurot, millele lisandus taotleja omaosalus. Kaiu hooldekodusse rajati toetusraha eest piirdeaed ning terrass.
Mõlema hoolekandeasutuse põhieesmärk on mitmekesiste kvaliteetsete sotsiaalteenuste osutamine erinevate toimetulekuvõimetega sotsiaalteenuseid vajavale eakale või erivajadusega inimesele, sealhulgas dementsusega inimesele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare