11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusKellele ei meeldi, mingu mujale

Kellele ei meeldi, mingu mujale

Olgem ausad, meie siin Raplamaal ju teadsime, millega see avantüür lõppeda võib, kui kuulsime 29. aprillil, et Riigikogu kinnitas maaeluministriks kunagise vallavanema Mart Järviku. Me ju mäletame, kuidas ta omavalitsuste liidus (ROL) oma eesmärkide saavutamiseks jalgu trampis ja ähvardas Järvakandi valla Vändrasse üle kolida. Selleks, et skandaalset vallapoliitikut pisut rahustada, tegi ROL temast omal ajal isegi oma juhatuse esimehe.
Meie siin teadsime muudki. Näiteks, kui hästi või halvasti Järvik Järvakandi juhtimisega hakkama sai ja kui suure puudujäägiga selle lõpuks Kehtna valda viis.
Meil oleks Järviku kohta veel nii mõndagi rääkida, aga kuidas see Julk-Jüri seal “Kevades” ütleski: “Enne läheb issanda päike looja, kui…”
Ometi ei osanud meiegi ette näha, kuhu see kõik lõpuks jõuda võib. Nüüd ütlevad kaks endist põllumajandusministrit – Harri Õunapuu (1991-1992) ja Tiit Tammsaar (2003-2004) – nagu ühest suust, et neil on põllumeeste ees häbi sellise ministri pärast.
Tammsaar laiutab käsi ja konstateerib hetkeseisu: Olukord on skisofreeniline! Kuidas saab nii olla, et mees on olnud ministriametis napilt pool aastat, aga juba on osatud tülli minna veterinaar- ja toiduametiga (VTA), PRIAga ning nüüd takkatraavi veel ka ministeeriumi kantsleriga. Ja siis laseb minister eelarveläbirääkimistel valitsusel unustada põllumeeste 10 miljoni euro suuruse toetuse sissekirjutamise! Häbiväärne!
Kusjuures kõige selle kohal hõljub valede vingu ning haiseb huvide konfliktide järele. Kogu aeg haiseb.
Harri Õunapuu ütleb pikemalt mõtlemata: Nii hullu põllumajandusministrit pole Eestil enne olnud. Repinski oli tema kõrval lihtsalt kullatükk. Läbi aegade üks suuremaid möödapanekuid kaadrivalikus. Tegelikult ütlesin seda juba siis, kui Järvik sai ROL-is võtmepositsiooni. Ja vaata – igal pool on talle järele antud: ROL-is ei viitsitud vaielda ning anti liidrikoht ja praegu ei julge Jüri Ratas ka väga nõuda, teadagi, miks.
Ja Järvik praalib: Käsitlen minu suhtes käima lükatud alusetuid ja pahatahtlikke rünnakuid püüdena takistada nii minul kui ka valitsusel ellu viimast valitsusliidus kokkulepitud poliitilist programmi, mille jaoks rahvas on meile mandaadi andnud. Ma ei kavatse Eesti elu pidurdajate survele alluda!
Ja Eesti Päevaleht teatabki, et ministril on plaan anda Maaelu Edendamise Sihtasutusele (MES) laialijagamiseks sada miljonit eurot ja panna MES-i etteotsa endine nõunik Urmas Arumäe. Augustis hääletas 80% nõukogu liikmetest küll Arumäe vastu, aga Järvik ei anna alla: Arumäe on nii õigusteadlasena kui ka juhtimisteaduste doktorina üks selliseid võimekaid juhte, kes suudaks MES-i uue strateegia elluviimise jõuliselt käima lükata.
Nii et sõitku kukele kõik, kes soiuvad huvide konfliktidest või millest iganes! Järvik on sellistest alati kõrges kaares üle astunud ja sõrme näidanud. Kas ka nüüd?

8 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare