11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtLisaleht Käsitöölane: Kuidas kaitsta oma loomingut

Lisaleht Käsitöölane: Kuidas kaitsta oma loomingut

Anne Ummalas

Käsitöölised on väga loomingulised ja oma tooteid proovitakse viia täiuslikkuseni. Olgu tegu siis mõne prossi, kaelakee, kodukaunistuse või tarbeesemega. Paratamatu on, et kui oma valmistatud tooteid avalikult laadal müüme või internetis näitame, aga ka siis, kui sõbrale kingituse teeme, võib juhtuda, et keegi hakkab meie head ideed järele tegema.
Eks ole meist ka igaüks Pinterestis mõne laheda mõttega kaasa läinud ja omalegi sellise valmistanud. Probleem võib aga tekkida siis, kui me teise loodud eset massiliselt tootma hakkame ja sellega omale suuri kasumeid saame. Kas ja kuidas end kaitsta, vastab EAS-i intellektuaalomandi spetsialist Siim Kinnas.

Kas ja miks oleks kasulik käsitöölisel oma tooteid kaitsta patendiga?
Patent on pigem lahendus mõnele tootmisega seotud probleemile – seadmed, tehniline toote konstruktsioon, tootmisprotsessi uuendus jne.
Käsitöölistele pakub vahest paremini kaitset tööstusdisainilahenduste kaitse, mis kaitseb toote disaini ja välisilmet. Siia alla saab paigutada keraamika, tekstiilid, mustrid, puidutöödisaini ja kõik muud disaini liigid ja vormid ka.
Kindlasti on siin määrav ka tasu, mis kaitse eest välja käia tuleb. Patendi tunnistuse saamiseks tuleb tasuda 1500-2000 €, aga tööstusdisainikaitse eest vaid 350-500 €. Käsitöölisele on see summa kindlasti suur, seega tasub mõelda, kas see on ikka äriliselt mõistlik. Hilisem tootmine peaks sellise väljamineku tasa tegema.
Tööstusdisainikaitse annab kaitse vaid toote välisele, nähtavale disainile, mitte valmistamise tehnoloogiale või ideele.

Kuidas saame kontrollida ja ära hoida kopeerijaid, kas see on üldse võimalik?
Risk jääb alati. Riiklikult mingit järelevalvet ei peeta, seda pole ka väga võimalik teostada. Siin kehtib kõige paremini vanasõna „uppuja päästmine on uppuja enda asi”. Kui märkad, et sinu disainiga tooteid müüakse, siis on sul õigus minna kopeerija juurde ja näidates oma toote kaitsedokumenti, nõuda piraattoodete müügilt eemaldamist. Siin on igal tootjal oma disaini kaitseks ikka ise kõige rohkem teha – teavita, et selline disain on sinu poolt registreeritud ja sinul on ainuõigus seda müüa. Sinu kliendid siis teavad, et originaaltoodet saab vaid sinu käest, ja hakatakse ka vihjeid jagama piraatluse kohta.
Jah, praktikas siiski juhtub, et muudetakse disaini vähemal või suuremal määral ja toodetakse ja müüakse ikka. Ja kui piisavalt palju teha disainimuudatusi, siis ei saagi lõpuks öelda, et tegu on sama tootega. Näiteks Austraalias tehakse järele IKEA mööblit, aga disaini on piisavalt muudetud, nii et ei saa enam öelda, et see on seesama toode, ja kõik on seaduslik.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare