14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtLisaleht Rohelised Sõnumid: Kaiu keskkonnajaama tulevik on küsimärgi all

Lisaleht Rohelised Sõnumid: Kaiu keskkonnajaama tulevik on küsimärgi all

Katri Reinsalu

Kaiu keskkonnajaama said elanikud viia ohtlikke jäätmeid ning elektroonikat. Praegu on keskkonnajaama värav lukus ning sellel silt, mis teavitab kohalikke sulgemisest. Sildil on kirjas, et see jääb suletuks novembrikuu lõpuni. Rapla vallaga suheldes selgus, et ei olda enam kindlad, millal või kas üldse keskkonnajaam taasavatakse.

Keskkonnajaam või veoring

Lisaks Mäepere jäätmejaamale on Rapla vallas kaks keskkonnajaama, mis asuvad Kaius ja Raikkülas. Need on jäätmejaamast pisemad ja vähemate võimalustega, kuid hea viis kohalikele oma ohtlikest jäätmetest vabaneda. Vastu võetakse vana õli, õlipakendid ja -filtrid, värvi-, liimi- ja lakijäätmed ja -pakendid, taimekaitse- ja putukatõrjevahendite jäätmed ja pakendid, vanad akud ja akuvedelikud, kasutamata jäänud või aegunud ravimid ja farmaatsiatooted, elavhõbekraadiklaasid, päevavalguslambid, patareid, kodumasinad, vanad arvutid ja printerid ning muud ohtlikud jäätmed. See ei ole aga koht, kus vabaneda olmejäätmetest, ehitus- ja remondijäätmetest, WC-pottidest ja kraanikaussidest, mööblist, rehvidest ja muudest jäätmeliikidest.
Kaiu keskkonnajaama osas on tänavu mitmeid muutusi olnud. Aasta alguses said piirkonna elanikud ohtlikke jäätmeid keskkonnajaama üle anda vaid teenuskeskuse vastuvõtupäevadel. Selleks tuli minna teenuskeskusesse ja anda oma soovist teada, seejärel avati elanikule keskkonnajaam.
„Kuna selline keskkonnajaama avatus ja kasutus elanikke ei rahuldanud, lootsime koostööle ning keskkonnajaama heaperemehelikule kasutamisele ehk avasime keskkonnajaama elanike jaoks iga päev – paraku tulemuseta. Keskkonnajaama kasutati prügimäena ning sinna viidi olmejäätmeid rohkem kui ohtlikke jäätmeid, mistõttu võttis vallavalitsus vastu otsuse, et sulgeme kolmeks kuuks (septembrist kuni novembri lõpuni) Kaiu keskkonnajaama,” selgitavad oma ühises vastuses Kaiu piirkonna koordinaator Agnes Kurvits, Raikküla piirkonna koordinaator Anne Leht ja Rapla abivallavanem Triin Matsalu.
Keskkonnajaama toodi kõike riietest selgaolmejäätmeteni ja kui need enam aia sisse ei mahtunud, hakati jäätmeid aia taha jätma. „Lisaks võib öelda, et Kaiu keskkonnajaama n-ö risustamine sinna mittekuuluvate jäätmetega ei ole mingi erand, see toimub ka teistes piirkondades. Näiteks on pidev probleem avalike pakendi- ja paberikonteineritega, kuhu pannakse alatihti sinna mittekuuluvaid jäätmeid ja halvemal juhul paigutatakse jäätmeid lisaks ka konteineri ümbrusesse,” kommenteerib vald oma vastuses.
Ajal, mil keskkonnajaam suletud oli, tehti see jäätmetest puhtaks ning peeti ka läbirääkimisi Väätsa Prügilaga, kuidas keskkonnajaama efektiivsemalt kasutada ja jäätmeid hallata. Eesmärk oli, et iga jääde oleks algusest peale sorteeritud ning Väätsa Prügila ei peaks nii palju tööd tegema jäätmete äraviimisel. Läbirääkimiste käigus selgus aga järgmine takistus. Kaiu keskkonnajaam ei vasta tehnilistele nõuetele. Keskkonnajaama pinnas ei ole nõuetele vastav ning jäätmed ei ole katuse all.
„Tulenevalt sellest on täna keskkonnajaam suletud ajani, mil vallavalitsus võtab vastu otsuse – kas keskkonnajaam piirkonnas säilib ning sellesse täiendavalt investeeritakse või tagab vald muu alternatiivse lahenduse, kuidas piirkonna elanikud saavad tulevikus hakata ohtlikke jäätmeid üle andma,” jagab vald selgitusi.
Kaiu piirkonna inimesi on teavitatud, et oma ohtlikke jäätmeid saavad nad viia Mäepere jäätmejaama. Samuti on vallavalitsus tellinud piirkonda ohtlike jäätmete veoringi, mille käigus saavad kohalikud vabaneda oma probleemtoodetest ja ohtlikest jäätmetest. Jäätmeringi auto liigub Kaiu piirkonnas 23. novembril. See oleks alternatiiv keskkonnajaamale, sest ära saaks anda samu jäätmeid. Vald loodab sellest lahendust probleemile, et ohtlikele jäätmetele mõeldud kohta tuuakse ka kõikvõimalikku muud prügi. Jäätmeringil vastutab elanik selle eest, mida ta üle annab ja tal ei ole võimalik vabaneda muust kui ohtlikest jäätmetest. Pärast esimest veoringi saab vald otsustada, milline variant edaspidi piirkonda jääb.

Raikküla keskkonnajaam

Teine Rapla valla keskkonnajaam asub Raikküla piirkonnas Kabala külas bussijaama taga. Keskkonnajaam on aiaga piiratud ja selle värav on lukus. Praegu toimib seal lahendus, et jäätmeid saab ära anda laupäeviti kella 12-18, mil on kohal valla töötaja, kes jäätmed vastu võtab. Keskkonnajaam leiab aktiivset kasutust, eriti just Kabala kandi külade elanike poolt. Lipa, Raikküla ja Purku kandi inimesed kasutavad olenevalt oma igapäevase liikumise suunast kas Kabala keskkonnajaama või Mäepere jäätmejaama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare