9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelÕhtu ilu tee seltsis

Õhtu ilu tee seltsis

Helerin Väronen

Alates 16. oktoobrist hakati Rapla Loomeruumis korraldama teeõhtuid. Alustuseks on need kaks korda kuus. Teed serveerivad Herkko Labi ja Triin Labi.

30. oktoobril oli teeõhtul peale minu veel kolm teesõpra. Istusime patjadel ja Herkko jagas algatuseks juhtnööre. Teed, mis oli paljudele veel tundmatu puerh (täpsemalt shou puerh “Temple Gate”), joodi vaikuses. Õigemini, taustaks mängis muusika, kuid omavahel ei suheldud. Vaikuses just seepärast, et see võimaldab teed kõige paremini nautida. Traditsiooniliselt on tee sünnimaal Hiinas joodud teed alati kaussidest, mis avab paremini tee lõhnad ja maitsed. Kausse, millest teed jõime, täitis Herkko tunni jooksul korduvalt.
Teeõhtul juuakse teed palju, kuid alati võib soovi korral mõne ringi ka vahele jätta. Puerh on kange tee, mis mõjub inimestele erinevalt. Minul hakkas pea surisema, kuid mingeid negatiivseid muutusi füüsiliselt tunda ei olnud. Vahepeal oleks küll tahtnud juua teed natuke aeglasemalt, kuna vajusin oma mõtetesse. Sellest mõtiskelust tõi mu välja muusikapala, mis me teejoomisele punkti pani. Selle voolavus mõjus justkui öö pehme sülelus. Tegemist oli „Õhtu iluga” kammerkoori Head Ööd, Vend esituses.
Herkko rääkis, et selliseks teejoomiseks on kolm põhjust. „Esimene põhjus on tee serveerimisel kõige olulisem – see on väga hea kohaloleku praktika,“ sõnas Herkko ja lisas, et tee sünnimaal Hiinas on tuntud ka sellised kohaloleku praktikad nagu kalligraafia ja võitluskunstid. Soovituslik oleks sellist teejoomist harrastada vähemalt 15-20 minutit päevas. „Tee annab võimaluse päeva alustada või lõpetada rahulikumalt. Vaikust ja kohalolu on meie elus liiga vähe ja pigem on see kaduv nähtus,“ selgitas Herkko.
Teiseks on tee hea vanker ja abimees, mis aitab huvilisel minna meditatsioonis ja erinevates meelepraktikates sügavamale. Selleks on teed kasutanud aastasadu näiteks buda mungad. Kolmanda põhjuse võtab kokku fraas cha dao, mis eesti keelde tõlgituna on „tee tee“ ehk tee serveerimine ja kõik sellega seotu on inimese eluviis, õpiprotsess, vaimne teekond. Mida rohkem teega tegeled, seda rohkem erinevaid teesid, õpetusi ja serveerimisi sinu teele jõuab.

Pikalt vananenud tee

Kõik teed tulevad ühest taimest, Camellia sinensis. Kategooriad nagu must tee, roheline tee, puerh, matcha jne sünnivad tänu sellele, mida teefarmerid oskavad teetaime lehtedega pärast korjamist peale hakata. Näiteks valge tee saadakse siis, kui farmer korjab kevadel esimese korjena värskeid lehepungi, laseb neil päikesevalguses veidi kuivada, pakendab seejärel tee ja müüb selle kohe. Skaala teises otsas on aga puerh, mille puhul peab farmer läbi tegema vähemalt 8 erinevat etappi ja see võtab aega mitu kuud või isegi aastaid.
Puerhi saadakse kas loomulikul teel vanandades (sheng puerh) või kiirendatud vanandamise ehk fermenteerimise teel (shou puerh). Loomulikul teel vanandamise jaoks pakitakse eelnevalt töödeldud lehed nn teekookidesse ja jäetakse niiskesse ja sooja ruumi riiulitele seisma. Parimad puerhid vananevad selliselt vähemalt 30 aastat. Kui nuusutada puerhi, mis on vananenud vaid aasta, ja võrrelda seda 30 aastat vana puerhiga, on vahe tajutav. Noore puerhi lõhn on äkiline, tugev, vana oma sügavam ja meenutab heinalakka.
Nn kiirendatud vanandamise ehk fermenteerimise käigus kaetakse värsked teelehtede hunnikud termotekiga. Niiskuses ja soojas hakkavad hunnikutes tegutsema head bakterid ja seened ning fermenteerumise käigus muutuvad rohelised teelehed hoopis mustaks shou puerhiks. Mõned nädalad fermenteerunud tee pannakse seejärel samuti nn teekookidesse.
Kuid mitte iga puerh, mis müügil on, ei ole hea ja kvaliteetne. Teemaailmas toimub palju võltsimist ja müügil on ka halva kvaliteedega teesid. „Teemaailmas peab sul olema väga hea allikas Hiinas ja Jaapanis, kust teed ostad või kust tellib teesid sinu lemmik teepood,“ lisas Herkko.
Eesti kaubanduses müüdav tee ei ole üldiselt kvaliteetne ja suurema huvi korral tasub osta pigem väikestest teele pühendunud poodidest ja e-poodidest. Lisaks on väga oluline hoida teed kodus eraldi toidu- ja maitseainetest, kuna tee tõmbab kergelt külge lõhnasid ja maitseid ning see rikub tee kiiresti.

Veetemperatuur
oleneb teesordist

Väga oluline komponent on vesi. See peab olema võimalikult kuum, kuid samas ei tohi lasta keeva vee mullidel liiga suureks minna. Kui vesi meenutab draakoni purskamist, on keev vesi tee jaoks juba liiga hapnikuvaene. Mida hapnikurikkam on vesi, seda paremini avab tee oma maitsed ja lõhnad. Õige vee temperatuur oleneb alati teest, mida valmistame. Üldine reegel on, et mida tumedam tee, seda kõrgem vee temperatuur.
Kuid temperatuurist olulisem on hoopis anum, millega me vett keedame. Herkko soovitusel tasub plastist veekeetja asemel kasutada metallist või keraamilist keetjat. Plast reageerib kuuma veega ja seejärel eraldub plasti mikro- ja nanoosakesi, mille me endale sisse joome.
Enne veekeetja väljavahetamist tasub teha katse – lasta vesi keema plastist ja metallist või keraamilises veekeetjas ning proovida, kumb maitseb paremini.
Kellel on sügavam huvi teemaailma vastu, soovitab Herkko lugeda Taiwani teeõpetaja Wu De ja tema õpilaste välja antud ajakirja Global Tea Hut, mis on tasuta kättesaadav internetist ja sobib hästi ka alustavale teesõbrale. Järgmisel teeõhtul on Herkkol plaan anda ette 10 punktist koosnev nimekiri tee omadustest, mida teed juues jälgida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare