3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSRaplamaal valiti aasta isasid

Raplamaal valiti aasta isasid

Helerin Väronen

Enne isadepäeva kuulutasid kolm Raplamaa valda välja oma aasta isad. Aunimetus anti neile isadele, kelle peres kasvab või on üles kasvatatud mitu last ning kellel peale hoole ja armastuse oma pere suhtes on jagunud ka tähelepanu oma tööle ning kes on olnud aktiivne ühiskondlikus tegevuses.

Kohila gümnaasiumis oli 7. novembril perepäev, kuhu olid õpilased oodatud koos perega tähistama isadepäeva. Peale esinemiste ning töötubade kuulutati sel üritusel välja Kohila valla aasta isa ja vanaisa. Aasta isa auväärset tiitlit jagati Kohilas juba kümnendat korda ning aasta vanaisa kuuendat korda. Esimest korda olid nende kahe valimised ühel ajal. Varasematel aastatel anti aasta vanaisa ja vanaema aunimetus üle valla eakate sügispeol.

Kohila valla aasta isaks kuulutati Laur Laanmets, kelle iseloomustuses toodi välja, et selle mehe käsutuses tundub olevat rohkem tunde päevas kui teistel. Laur on ühiskondlikult aktiivne, jõudes pere kõrvalt kolmel korral osaleda omavalitsuse valimistel. Kohila arengusse annab ta igakülgselt oma panuse. Lauri peres kasvab neli last, kelle kasvatamisel on ta pidanud väga oluliseks oma rahvuse tunnetamist. Ta on ka üks neist, kes veab ettevõtmist “Üks õhtu isadega metsas ja emadele üks õhtu puhkust“. Ta on eeskujuks ja suunanäitajaks noorematele isadele ning ka vanematel isadel on temalt nii mõndagi õppida.

Kohila valla aasta vanaisa auväärse tiitliga tunnustati Aivar Martinsoni. Tema peres on kasvanud neli tütart ja üks poeg ning tal on kolm väikest lapselast, kes on alati tema sooja maakoju oodatud. Ka kiiretel tööpäevadel leiab ta aega, et lastelastega mängida. Kel vanust juba rohkem, neile jagab vanaisa tehnikatarkusi ning tutvustab traktorite hingeelu, väiksemaid lapselapsi suigutab Aivar aga süles unele. Temaga koos armastatakse mööda põlde ja metsaradu jalutada ning kuulata pajatusi talust ja külaelust.
***
Rapla valla aasta isa kuulutati sel aastal välja esimest korda ja selleks valiti Valdur Tilk. Reedesel pidulikul kogunemisel Rapla vallamaja ruumides sõnas volikogu esimees Margus Jaanson, et eriti õnnelikud saavad olla need lapsed, kellel on selline isa, nagu Valduri iseloomustusest välja tuli. Valdur Tilga iseloomustuse luges tunnustusüritusel ette Valter Uusberg, kes koos Riinimanda kooristuudioga oli ühtlasi tema kandidatuuri ülesseadja.
Elu maal ja vahetu suhtlus loodusega on nelja lapse isale Valdurile andnud rahu, enesekindluse ja erksuse ning sellise tagalaga juhib ta oma puukäsitööettevõtet Puupank OÜ. Abikaasa Kärdiga tähistati hiljuti hõbepulmi ning nende peres kasvab neli loomingulist ja iseseisvat last. Kõigis neis on midagi isast, neil on maal kasvanud noorte siiras meel ja ilus hing. Valdur on oma laste poolt hinnatud meisterkokk ja isa tuge tunnevad lapsed kõikjal. Laste kontsertide ja etendustega seoses on vanemate kalender kohati päris tihe.
Valdur tunneb hästi puid, loomi ja inimesi ning oskab näha suuri seoseid. Kes temaga jutule satub, saab aru, et see mees mõtleb sama kujundirikkalt ja suuri seoseid luues nagu tema nimekaim Mikita.
Valdur tunnistas, et on ise sageli küüniline ja kriitiline, kuid oma lapsi õpetab ta küsima, uurima ja aru saama, et kõik, mida räägitakse, ei pruugi olla tõsi. Aasta isa tunnustamise kohta sõnas Valdur, et tegelikult tuleks valida peret, mitte eraldi ema ja isa. Kõik raskused, mida laste puhul kardetakse, lähevad Valduri sõnul üle siis, kui lapsed tulevad.
Vallamajja olid esinema kutsutud ka Sinilille lasteaia lapsed Juurust ja Järlepast, kes esitasid kolm laulu isast.

***
Märjamaa vallas kuulutati aasta isa välja laupäevasel hõbelusikapeol. Neid pidusid peetakse kaks korda aastas: laupäeval vahetult enne emadepäeva, kus kuulutatakse välja aasta ema, ja laupäeval vahetult enne isadepäeva. Isadepäeva tähistamise traditsiooniga alustati 2001. aastal endises Vigala vallas, pärast ühinemist võttis Märjamaa vald n-ö teatepulga üle.
Hõbelusikapeole oli kutsutud 32 last, kellest kohal oli 30, nende hulgas ka ühed kaksikud. Pidulikul üritusel esinesid Valgu väikesed laululapsed Kadri Jüriado juhendamisel ja lapsed Märjamaa laste mängu- ja muusikaringist, mida juhendavad Kadri Jüriado ja Reelika Põldmann.

Märjamaa valla aasta isaks valiti Ahto Paaret, kes on ühtlasi ka vanaisa. Ahto on kolme lapse isa ning peale oma laste üles kasvatanud mitu põlve teisi lapsi. Ahto on järjepidev ja see väljendub igas ta tegevuses. Bussijuhi ametit on ta pidanud 42 aastat ja sama kaua on ta olnud ka abielus. 16 aastat on ta pidanud oma ettevõtet FIE Ahto Paaret. Kuldsete kätega Ahto on ka aktiivne külaliikumises. Tema pikaajaliseks harrastuseks on kujunenud rahvatants, mida ta on vahelduva eduga teinud ligi 30 aastat Laaberjala rühmas.
Ahtot teatakse kui rõõmsat ja sõbralikku bussijuhti, keda lapsed väga hindavad. Just teda soovivad nad klassiekskursioonidele bussijuhiks, kuna ta on kannatlik, rõõmsameelne ja heatahtlik ning lapsed vastavad talle samaga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare