-0.1 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArtikkelSuvine raamatumüük Ameerikas muudab elusid

Suvine raamatumüük Ameerikas muudab elusid

Helerin Väronen

Raamatumüügist Ameerikas on kuulnud meist paljud. USA otsemüügifirma South­western Advantage on tegutsenud juba aastast 1868, andes tudengitele võimaluse raamatumüügiga arendada oma eesmärkide saavutamiseks vajalikku iseloomu ja oskusi.

Esimese eestlasena osales selles programmis Peep Vain. Nüüdseks on Eesti tudengite arv, kes end igal suvel Ameerikas ukselt uksele raamatumüügiga proovile panevad, ligi 400. Mitmed meie tudengid on teinud häid ja väga häid müügitulemusi ning paljud neist õpetavad ja nõustavad ettevõtluse, müügi ja investeerimise alal nüüd omakorda tudengeid. Ja seda mitte ainult Eestis, vaid ka kaugemal.
Raplamaalt pärit Tarmo Täpsi on näiteks võtnud endale eesmärgiks kasvatada Slovakkia tudengite kogukond, kes suviti Ameerikas käib, viie aasta pärast umbes sama suureks, kui praegu on Eestis. Samuti siit pärit Gerda Rand aga nõustab ja õpetab Eesti tudengite kõrvalt ka Poola üliõpilasi.
Gerdal läheb raamatumüügiga juba kümnes aasta. Samuti on ta noortele edutreener, aidates teha ettevalmistusi neil noortel, kes plaanivad programmiga liituda. Sama tööd teeb ta ka Poolas, kus see valdkond on alles lapsekingades.

Tippspordist ettevõtlusse

Enne oma esimest suve Ameerikas oli Gerda programmi suhtes väga skeptiline. „Ma mõtlesin, et ma ei ole müügi­ini­mene, mulle ei meeldi müüa ja ma ei õpi ka müüki. Mõtlesin, milleks seda müügioskust vaja on, mulle ei meeldi kellelegi midagi pähe määrida,“­ meenutas Gerda. Murdehetk tuli siis, kui ta sai aru, et elu ongi üks suur müük. Me küll ei müü füüsilisi asju, kuid oma ideesid peame pidevalt nii-öelda maha müüma. Näiteks tudengi esimene „müük“ on enda müümine soovitud tööandjale.
Viimane statistika ütleb, et vaid 26% tudengitest töötavad sellel erialal, mida nad õppisid. „Ma proovin inspireerida tudengeid, et isegi, kui nad kümne aasta pärast taipavad, et see eriala, mida nad õppisid, ei ole see valdkond, kus näevad end pikemas perspektiivis, on see müügi- ja suhtlusoskus väärtus igas valdkonnas,“ sõnas Gerda. Paljud töökohad küll asenduvad järgmiste aastakümnete jooksul robotitega, kuid ettevõtetel on hea suhtlus- ja müügioskusega inimesi alati tarvis.
Pikki aastaid oli Gerda pühendunud jalgrattasportlane. Juba kümneaastaselt alustas ta Rapla metsade vahel oma treeninguid ja 17-aastaselt oli tema suur eesmärk jõuda 2012. aasta Londoni olümpiamängudele. Nullist miljonäriks saamas nägi ta end toona tippsportlasena, olümpiavõitjana.
Elul olid Gerdaga aga hoopis muud plaanid. Ta meenutas, et 2007. aasta 15. august oli mõnus trennipäev ja koos trennikaaslastega sõideti Tallinna-Narva maanteel. Järgmine hetk ärkas ta aga haiglavoodis ja möödunud oli kolm päeva. Selgus, et nende treeninggrupile oli otsa sõitnud veoauto ja selle tagajärjel oli Gerdal koljuluumurd ja ajuturse. Hea oli muidugi see, et ta jäi ellu, kuid ühe hetkega oli edu nimel tehtud seitsme aasta töö ja vaev justkui asjatu. Järgnev periood oli Gerda elus raskeim. Ta võitles söömishäiretega ja eluisu oli otsas, kuna seni oli olnud tippsport tema elu.
Teine käik läks Gerda elule aga sisse siis, kui ta Southwestern Advantage’i programmiga liitus. Kuigi Gerdast ei saanud tippsportlast, on ta ääretult tänulik, et tal õnnestus edu printsiipe teistmoodi rakendada. Juba oma esimesel suvel Ameerikas saavutas ta Euroopas teise tulemuse, teenides 18 000 dollarit. Kasutades Jaak Roosaare õpetusi, investeeris ta kohe selle raha ja on nüüdseks saavutanud finantsvabaduse, mida ta ka noortele õpetab.
„Ettevõtlusmaailmas oleme ka nagu tippsportlased, samad printsiibid kehtivad mõlemas maailmas. Oled rõõmus või mitte, ikka lähed trenni, sest sul on eesmärgid, mille poole püüdled, ja sama on ettevõtluses. Southwestern Advantage ongi selline maailma parim ettevõtlusprogramm, kus tudengina osaleda, kui tahad mis tahes valdkonnas edu saavutada.“

Mugavustsoonist välja

Paljud soovivad kiirelt ja lihtsalt rikkaks saada, kuid sellist kiirteed Gerda sõnul olemas ei ole. Noortel soovitab Gerda edu saavutamiseks esmalt investeerida oma haridusse, õppida, lugeda raamatuid, käia seminaridel. Just praegu on väga palju tasuta koolitusi edu saavutamise kohta. Gerda soovitab väga ka oma mentori Jaak Roosaare raamatut „Rikkaks saamise õpik“, mis on mõnusalt lihtne lugemine. Eriti soovitab Gerda noortel arendada oma suhtlusoskusi, mis tunduvad pidevalt ninapidi telefonides olevatel noortel olevat nõrgad.
Kellel kindel soov raamatumüügiga tegeleda, saab infot kas otse mõne mentori poole pöördudes või Southwestern Advantage Eesti Facebooki lehelt. Sügiseti ja kevaditi toimuvad Tallinnas ja Tartus ka infotunnid, kus Gerda soovitab huvilistel osaleda. Kui plaan programmiga liituda muutub kindlamaks, ei tasu tudengil karta, et mõni ta mure või küsimus lahenduseta jääb. Head nõuandjad ja õpetajad on alati olemas, aidatakse nii viisade saamise kui ka suhtlusoskuste lihvimisega.
„Millal siis veel kreisisid asju teha, kui mitte noorena. Me ei kahetse elus asju, mida tegime, vaid asju, mida tegemata jätsime. Ma kindlasti ei kahetse Southwesterniga liitumist, see on mu silmaringi laiendanud ja selle kaudu saan ma nii oma kodukohta kui ka üldse noorte ellu väärtust tuua, aidata neil eesmärke seada, visioone luua ja investeerimist õppida.
Programm on intensiivne ja toob välja meie karakteri, meie nõrkused ja tugevused. Mida nooremalt need teada saame, seda parem, saame end siis treenida. Mugavustsoonis mingit muutust ei toimu. Mis iganes valdkonnas edu saavutamiseks tuleb tulla mugavustsoonist välja,“ sõnas Gerda ja lisas, et tihtipeale taipavad inimesed oma tugevusi ja nõrkusi 40-ndates, kui on eluraskustega silmitsi (surm, haigused, lahutus). Siis tuleb inimese õige karakter välja, kuid selleks ajaks ollakse juba aastakümneid olnud mugavustsoonis ja väga raske on muutuda. „Kui oled noor, siis on kõige õigem aeg proovida midagi uut ja panna ennast proovile. Eneseareng on kindlaim tee edu suunas,“ leidis Gerda.

Kogemus muutis
enesekindlamaks

Tarmo Täpsi alustas raamatumüügiga 2012. aastal, nii et tal läheb sel teekonnal kaheksas aasta. Hetkel on ta Slovakkias, kus ta erinevates koolides tudengeid koolitab.
Enda Southwesterni programmis olnud aastatele tagasi vaadates tõdeb Tarmo, et see aeg on teda palju muutnud. Esiteks on ta muutunud enesekindlamaks ja paranenud on tema suhtlusoskus. „Varem olin pigem tagasihoidlik inimene. Mäletan hästi, kuidas 11. klassis pidime raamatukokkuvõtte klassi ees tegema ja jalg hakkas täiesti värisema. Nüüd räägin peaaegu iga nädal publiku ees ja ma arvan, et mul tuleb see hästi välja,“ sõnas Tarmo.
Teiseks tõi ta välja programmis osaleva seltskonna. Inimesed on tihti laisad ja otsivad kergemaid teid, aga see seltskond julgeb suurelt unistada ja on valmis selle nimel ka tööd tegema. Ja kolmas muutus on muidugi raha. Tarmo esimene suvi Ameerikas läks keskmiselt, kuid ülikooli lõpetamisel sai ta teenitud rahaga juba korteri osta. Ta ka investeerib ja sellele pani Tarmo jaoks alguse 10. klassis loetud Robert Kiyosaki raamat „Rikas isa, vaene isa“. Siis ta küll veel investeerimiseni ei jõudnud, kuid soov selleks oli üks põhjuseid, miks ta Southwestern Advantage’i programmiga liitus. Nii Kiyosaki kui ka Roosaare raamatut soovitab Tarmo kõigil lugeda. Ta ise kirjutab enda investeeringutest ja eesmärkidest aastakokkuvõtteid blogis https://elujaraha.weebly.com/, kust leiab teisigi raamatusoovitusi.
Koolis ei olnud Tarmo just priimus, kuna nendes ainetes, mis talle ei meeldinud, tegi ta täpselt nii palju kui vaja ja mitte rohkem. Üks murdepunkte, mis pani teda elus rohkem pingutama, oli 12. klassis, viimases ajalootunnis. Kõik pidid üksteise seljale kinnitatud südametele kirjutama toredaid meenutusi. Tarmo enda südamele oli õpetaja kirjutanud, et Tarmol on väga suured võimed, nii vaimsed kui ka füüsilised, ja aeg oleks hakata neid kasutama.
„Sain aru, et kui tahad midagi elult saada, tuleb selle nimel vaeva näha. Tundubki, et me kõik unistame mingitest ägedatest asjadest ja loodame, et meil läheb hästi, kuid kui me midagi ette ei võta, ennast ei arenda, siis need jäävadki vaid unistusteks.
Ma olen tänulik, et sain selle õppetunni nii noorelt. Pärast seda hakkasin palju rohkem trenni tegema, raamatuid lugema, koolitustel käima, ülikooli võtsin juba palju tõsisemalt. Ja kui helistati raamatumüügiprogrammist ja infotunnis ära käisin, teadsin kohe, et ma tahan minna, nii mitu suve olin peaaegu mitte midagi kasulikku teinud,“ meenutas Tarmo hetke, mis tema elu muutis.

Parim enesearengu
võimalus

Esimene suvi ja just esimene nädal Ameerikas oli Tarmo jaoks raske. Ta ei olnud niigi jutukas ja esimestel õhtutel oli ta rääkimisest väsinud. Füüsiliselt lihtsalt ei jõudnud enam midagi öelda. „Olin aga töökas, suve lõpuks tegin natuke üle keskmise tulemuse. Ei pea suurt rääkimistalenti olema, töökus on tähtsam. Esimesel suvel töötasin füüsiliselt palju rohkem kui järgnevatel suvedel. Öeldakse, et kui pea ei tööta, siis peavad jalad töötama.
Usun, et müümine on väga õpitav oskus, 2018. a olin müügitulemuselt 10. kohal maailma 1600 tudengi seas. 2019 täpset järjestust ei tea, aga müüsin umbes sama palju kui 2018. a. Viimased viis aastat olen tegelikult 3% parimate tudengite seas olnud, mis siis, et alustasin suhteliselt keskmiselt,” rääkis Tarmo. Enne esimest suve oli tal ka hirm, kuid väike hirm võib olla tervislik ja liigutama panna.
Vahel kiputakse võõralt maalt tulijat keelebarjääri tõttu ka valesti mõistma. Tarmolgi oli esimesel suvel arusaamatus, mille tõttu politsei välja kutsuti. Edaspidi on ta olnud targem ja lisaks müügiloale käinud läbi ka kohalikust politseijaoskonnast, teinud nendega pilti ja postitanud kohaliku kommuuni Facebooki lehele, et kohalikud teaks, et ta endast mingit ohtu ei kujuta.
Tarmo oli kaks aastat Rapla Vesiroosi koolis ka majanduse ja ettevõtluse õpetaja. „Õpetamine on nüüd mu kirg tänu sellele programmile. Tunnen, et saan edasi anda seda, mida ise olen õppinud. See on ka üks põhjuseid, miks ma selles nii kaua olen olnud,“ sõnas Tarmo.
Möödunud suvel osales 374 eestlast Southwestern Advantage suveprogrammis ja Tarmol on soov ka Slovakkias samasugune kommuun üles ehitada. Sarnaselt Poolaga on ka Slovakkias raamatumüügi teema tudengitele veel võõras, eelmine suvi osales 39 üliõpilast. Tarmo näeb Slovakkias potentsiaali, kuna tudengeid on rohkem ja viie aasta pärast tahaks ta jõuda 200-300 programmis osalejani.
Üks suur erinevus on aga eestlaste ja slovakkide vahel selles, et siin lubavad vanemad võrdlemisi kergesti oma lapsi maailma avastama, kuid seal tuleb peale tudengi enda ära rääkida ka tema vanemad ja kallima olemasolul ka too. Nii et perekondlikud väärtused on seal tugevamad.
Suved Southwestern Advantage´iga on küll väljakutserohked, päevad on pikad, kuid Tarmo arvates on see siiski üks paremaid asju, mida ülikooli ajal enesearenguks ette võtta. Pärast tulevad juba pere ja lapsed ning pole aega minna maailma ja ennast avastama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare