9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelVarbolas võeti vabalt

Varbolas võeti vabalt

Piret Linnamägi

16. novembril toimus Raplamaa naisrahvatantsurühmade XII žanripäev. Sel aastal oli päeva läbiviimise au saanud endale Varbola rahvamaja naisrahvatantsurühm Varbola Piigad.

Maakonnas tegutsevast kuueteistkümnest rühmast olid kohal 13 rühma esindajad. Kokku sai tantsupäevast osa ligi sada tantsijat. Žanripäeva õpitubasid oli kolm ning need viidi läbi Varbola lasteaias-algkoolis ning rahvamajas.
Žanripäev avati koolimajas ning tervitussõnad ütles Märjamaa valla kultuurinõunik Heli Lints. Kui Varbola Piigade juhendaja Piret Kunts oli teatavaks teinud päevakava, jaotusid osalejad töötubade vahel. Kahjuks ei saanud õppepäevale tulla joogaõpetaja Arne Lauri, kuid probleem lahendati kiirelt samaväärse õpetajaga.
Selle aasta žanripäeva tunnuslauseks olid varbolalased pannud: Varbolas Võtame Vabalt! Ja võetigi. Rahvamajas ootas Kilingi-Nõmmelt kohale tulnud joogaõpetaja Kaia Muhuste, kelle käe all said naised mitmekülgse tunni teemal „Rõõm liikumisest“. Õpetaja suutis kõiki üllatada, kui teatas: „Ma olen tegelikult läbi ja lõhki Raplamaa naine. Olen selleski majas ringitööd teinud, Kehtnas lapsi õpetanud ning Vigala kant on mul sugulasi täis.“ Kaia tund algas nn sõbraliku võitlusstseeniga, kuid tunni lõpus maandati kõik pinged joogaga.
Kooli võimlas viis stiilide segunemise töötoas tundi läbi Revalia tantsukooli õpetaja Marko Kiigajaan. Peotantsuõpetaja oli ise loonud tantsu, mida üheskoos õppima asuti.
„Mulle oli see uus kogemus. Tantsu väljamõtlemine naisrühmadele võttis aega paar tundi, kuid keerulisemaks tegi selle „kompoti“ vähese aja kasutamisvõimalus, sest sisuliselt tuli teha paari tunniga ära mõne kuu töö. Ma väga ei ole seda varem kogenud, et 45 minutiga õpitakse ära ligi kolmeminutiline tants. Põnev katsumus,” sõnas Marko Kiigajaan päeva lõppedes.
Armastatud eesti tantsupedagoog ja õpetaja, suvel oma 85. sünnipäeva tähistanud Ilma Adamson, kes on loonud ligi 90 tantsu erinevatele rühmaliikidele, rääkis nii oma elust, tänapäeva rahvatantsu seisust kui ka paljust muust.
Enne pimeduse saabumist olid kõik kohalolnud täis teadmisi ja power’it. Õhus oli ärevust, sest välja tuli kuulutada järgmise, XIII žanripäeva läbiviija. Enne seda tänas Varbola Piigade tantsija Maire Põhjala kõigi rühmade ning töötubade juhendajaid ja andis üle Maria Metase valmistatud spetsiaalsed žanripäevaks valmistatud rahvuslikud meened – keraamilised teetassi alused. Suure majast majja rändava vöö külge kinnitas Piret Kunts sama talismani.
Varbola Piigade heale tantsuõpetajale Piret Kuntsile kingiti kaunis jõuluvalgusti, sest saabumas on ju jõuluaeg. Just Piret on see, kes lõi Varbolas esimese naisrahvatantsurühma. Seejärel tegi Raplamaa rahvakultuuri spetsialist Triinu Ülemaante teatavaks järgmise žanripäeva läbiviija: Valgu naisrahvatantsurühm Valgu Vallatud.
„Eks me aimasime, et saame selle endale! Naised võtsid asja rahulikult. Eks me algul natuke pelgasime, sest meilgi Valgus on ruumikitsikus,” sõnas tantsija ja Valgu rahvamaja juhataja Mervi Vaarmann. Ta võttis kokku tantsijate arvamuse päevast: meeldis, et polnud vaja õppida selgeks konkreetset tantsu. „Ja tantsuõpetaja Kiigajaan kujunes ikka kõikide naiste lemmikuks!“
Enne veel, kui asuti torti sööma, astusid üllatusesinejatena osalejate ette Rapla tantsustuudio Reval lapsed. Graatsilise tantsu eest teenisid nad tugeva aplausi.
„Naisrühmade žanripäev oli igati meeleolukas ning Varbola Piigad said väga hästi selle korraldamisega hakkama. Nii tore oli näha neid säravaid silmi, kes Marko Kiigajaani tantsutunnist tulid ja energiat täis olid või Kaia juurest joogast saabusid. Eriti eriline oli Ilma Adamsoni kuulamine, kuidas niivõrd kogenud tantsujuht oma teekonnast ja rahvatantsust rääkis ja kõigi jaoks silmi avas. Kõik kolm töötuba olid üksteist täiustavad: oli energiat, sai jutustada, sai endale aega luua. Aitäh, armsad Varbola Piigad! Oli üks igati mõnus laupäev,“ sõnas Triinu Ülemaante.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare