11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSJaak Aab: Kohalikud teed vajavad lisarahastust

Jaak Aab: Kohalikud teed vajavad lisarahastust

Siim Jõgis

Hiljutisel Raplamaa visiidil kohtus riigihalduse minister Jaak Aab maakonna kõigi nelja valla esindajatega. Oluliste teemadena kerkisid arutelude käigus esile riigiasutuste Tallinnast väljaviimine ning kohalike maanteede kehv olukord.

Kohalike teede kohta ütles minister, et praegu nende kordategemiseks ja hooldamiseks piisavalt vahendeid eraldatud ei ole.

Teie tänasel kohtumisel Raplamaa valdade juhtidega oli üheks teemaks riigiasutuste toomine pealinnast välja. Raplas on juba Erametsakeskus, aga kas rahandusministeeriumis on plaane veel mõni amet Raplamaale tuua?
Jaak Aab: Küsimus on küll riigiametites, aga mitte ainult. Kõne all on ka riigi osalusega äriühingud ja sihtasutused. Kui ametikoht on kohaneutraalne, ei tegele ainult Tallinna klientidega, siis täidetakse see üleriigilise värbamisega. Nii mõnigi amet seda juba teeb. Me püüame riigimajade juures, nii nagu seegi siin, tekitada varu töökohtadest, kuhu erinevad ametid saavad töötajaid palgata. Inimene võib olla keskkonna- või põllumajandusameti palgal, aga tema töökoht on siin, kohapeal.

See tähendab, et terveid asutusi ministeerium enam Tallinnast välja tuua ei taha, aga üksikuid töökohti veel tuuakse?
Tegelikult me kaalume seda ka tervete asutuste puhul. Raplasse on toodud Erametsakeskus, aga mäletan, et juba eelmise valitsuse ajal peeti Rapla miinuseks Tallinna lähedust. Eriti ei toetatud asutuste siiatoomist. Minu arust oli mõistlik küll ka Raplaga arvestada. Aga mis asutusi veel pealinnast välja tuua… See on veel arutlusel. Olen teiste ministritega tihedas kirjavahetuses.
Prioriteet ei ole seega tervete asutuste väljatoomine pealinnast, vaid ainult üksikud töökohad?
Nii seda kui ka teist.

Aga ühtegi konkreetset nime seoses Raplaga te veel ei oska nimetada?
Raplaga seoses mitte, aga ma usun, et neid kohti tekib ka siia.

Alatine mure on meil kohalike sõiduteede olukorraga, eriti kevaditi. Kas mingid plaanid või prioriteedid on sellega seoses paigas?
Selge on see, et kohalike teede remondiks tuleb vahendeid juurde leida. See summa on 2009. aastast sama püsinud. Väike paranemine leiab aset järgmisel aastal. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium leidis maanteeametile kümme miljonit eurot kruusateede jaoks, aga see puudutab ainult riigiteid. Ka need on kehvas seisus.
Prioriteet on kruusateede tolmuvabaks muutmine.

Kui palju see Rapla maakonda puudutab?
Väidetavalt natuke ikka puudutab. Kohalike teede teema on loomulikult jätkuvalt üleval. Praegu nende jaoks piisavalt raha ei ole.

Haldusreformi käigus sai kümnest Raplamaa vallast neli. Kas see on nüüd kõik või läheb reform edasi?
Praegune valitsus on otsustanud, et sunniviisilist reformi lähiaastatel kindlasti ei tule. Küll aga me kaalume ühinemistoetuse tagasitoomist. Kui mõni omavalitsus soovib vabatahtlikult ühineda, siis oleks toetus olemas. Olen mööda Eestit ringi käinud ja praegu küll ei paista, et ka 2021. aastal erilisi ühinemisi tuleks. Sundi lähiaastatel kindlasti ei tule. Me teame, et see oli tundlik ja keeruline protsess. Praegu tuleb lasta uutel omavalitsustel rahulikult tööle hakata.

Kas sellisel hirmul, et Rapla maakond võiks üldse ära kaduda, on mingisugust alust?
Mina küll ei tea, et mõni maakond võiks ära kaduda. Vahetevahel on keegi seda teemat kergitanud. Mina näen täpselt vastupidist seisu. Maakond on see koht, mille arengut peaksid omavalitsused vedama koos. Ka ministeerium on andnud raha juurde, et saaks koostada arengukava ja teha väiksemaid investeeringuid.

Riigikogus oli teise pensionisamba reformi esimene lugemine. Kui palju on juttu olnud sellest, et teise samba võiks muuta vabatahtlikuks alates sellest hetkest, kui inimene pensionile jääb? Kuni sinnamaani oleks see kohustuslik. Siis oleks inimesel võimalik otsustada, kas ta võtab kogutud summa korraga välja või jääb see tulema kuumaksetena.
Enne selle reformi väljatulekut töötas rahandusministeerium nagunii erinevate lahendustega. Üks neist oligi seesama. See oleks n-ö paindliku väljamakse võimalus. Olen seda meelt, et väljamaksed võiksid olla paindlikumad. Küsimus on muidugi maksustamises. Kui sa otsustad kogu summa kohe välja võtta, siis pead selle pealt tulumaksu maksma. Kui võtad raha välja hiljem, siis tulumaksu maksma ei pea. See on eelnõus ühe variandina kirjas.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare