2.7 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
RSKuusiku-Nõmme küla tähistas EV100 sünnipäeva kivi avamisega

Kuusiku-Nõmme küla tähistas EV100 sünnipäeva kivi avamisega

Siim Jõgis

Kuigi Eesti vabariik saab juba vähem kui kolme kuu pärast 102 aasta vanuseks, tähistatakse jätkuvalt ka riigi sajandat sünnipäeva – EV100.

Novembri lõpus tähistati seda Kuusiku-Nõmme külas, kus kohalikul külaplatsil avati mälestuskivi plaadiga, millele on kirjutatud “Kuusiku-Nõmme kiigeplats 1941–1947, külaplats alates 2012”.
Plaadi valmistas ning paigaldas Kivitäks OÜ. Kuigi EV100 tähistamine võeti ette suhteliselt hilja, ei ole Kuusiku-Nõmme kaugeltki viimane Raplamaa küla, kus seda tehakse. Viimane tähistamine on planeeritud veel 2020. aasta jaanuarisse.
Kuusiku-Nõmme EV100 üritus toimus pühapäeval, 24. novembril ning seda rahastati kohaliku omaalgatuse programmi vahenditest. Ürituse eestvedaja Ülle Pikinen rääkis, et Kuusiku-Nõmmel toimuvad suuremad külakokkutulekud iga viie aasta tagant. Viimati oli see 2018. aastal, kuid kokku otsustati saada ka tänavu, et tähistada riigi sajandat sünnipäeva.
Kingituseks Eesti vabariigile toodi Kuusiku-Nõmme külaplatsile kivi, mis on ühtlasi ka lipuhoidja. Puraviku Tuuleveski sepikoja sepad uuristasid kivisse kaks auku, millesse saab paigutada lipud – nii Eesti kui ka Kuusiku-Nõmme külalipu. Praegune külaplats kandis varem kiigeplatsi nime. Põhjus seisneb selles, et 1941. aastal rajas Aleksander Telling (tuntud kui Kunni Aleks) väljakule kiige ja kohalikud inimesed käisid seal pühasid tähistamas. Nii kestis see 1947. aastani, kui seal peetud peod teise kohta koliti. Praegune külaplats võeti uuesti kasutusse üheksakümnendate alguses ning ametlikult külaplatsi staatuse teenis see 2012. aastal. Praegu küll seal kiike enam ei ole.
EV100 sünnipäeva tähistamisel osales ligikaudu 30 inimest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare