Mida siis teha selle pensionirahaga?

3
Kadri Paju. Foto: Siim Solman

Kadri Paju

Kindel on nüüd see, et pensionireform tuleb. Raha välja võtta soovijatel tuleb avaldus teha 2020. aasta 1. augustiks ja esimene osamakse tehakse 2021. aasta 1. jaanuarile järgneval tööpäeval. Ise investeerida soovijad saavad avada investeerimiskonto.
Mis on see pensioni investeerimiskonto? Sisuliselt on see arveldusarve, kuhu laekub raha üksnes II sambast. Jooksvad sissemaksed ehk 2+4% , mis praegu laekuvad pensionifondi, laekuvad sellele kontole. Pensioni investeerimiskontolt raha välja võttes tuleb tasuda tulumaksu ja tehinguid ei pea tuludeklaratsioonis deklareerima. Investeerimiskonto eeldab omanikult aktiivset tegutsemist. Ka kehtivad konto suhtes teatud investeerimispiirangud.
Minul igatahes on mõningane hirm seoses selle kontoga. Kui suur on oht iseseisvalt investeerides hoopis oma raha kaotada? Kuhu ja kuidas investeerida? Kui tõenäoline on, et ise investeerides saan suurema tootluse kui pensionifondi juhitud investeeringutelt? Ma kardan, et algajal investoril mitte väga tõenäoline. Arvestame peame ka inflatsiooniga. Minul pole investeerimiskogemust ja ma ei ole endale veel selgeks teinud investeerimisturu tõdesid. Oma eksimuste eest ei taha ma maksta oma pensionirahaga, nii et enda jaoks ma hetkel välistan ise oma kogutud II samba rahaga investeerimise. Ehk kunagi hiljem, kui olen targem selles vallas.
See võimalus ei tohiks ju ära kaduda. Rahandusminister Martin Helme toonitab, et reformiga tuleb inimestele otsustusõigus ning raha kogumise kõrval tekib ka investeerimisvõimalus. Samas on kõigil inimestel juba praegu, ka ilma reformita, investeerimisvõimalus olemas, aga kui paljud inimesed sellega tegelevad?
Tõenäoliselt on palju ahvatlevam raha kohe kätte saada. Maksaksin ära mõned laenud, liisingud, ostaks uhkema auto, korteri, midagi ilusat ja hinnalist, mida ammu ihaldanud olen, käiksin ära mõnel põneval reisil. Päris äge oleks ju – korraks. Selle peale, mis pärast saab, ei viitsi praegu mõelda, pension on nii kaugel ja ma võib-olla ei jõuagi kunagi pensioniikka. Või kui jõuan, eks siis paistab, mingit pensioni ma ikka saan. Ilmselt võimalus suurem summa raha saada muudab meid iseenda suurimaks vaenlaseks, kuna laseme emotsioonidel võtta võimust ratsionaalse mõtlemisvõime üle ja nii võime jõuda kahjulike otsusteni.
Ma jätan enda jaoks ka selle variandi kõrvale nii kauaks, kuni minus ratsionaalne mõtlemine eksisteerib. Tegelikult tekib mul küsimus, miks ma peaksin võtma oma pensioniraha kasutusele enne pensioniiga? Mida ma pensionil olles siis teen? Mu pensioniiga võib olla ju päris pikk. Ka riigikontroll on avaldanud pensionireformi kohta, et selle tagajärjel võib vaesus süveneda ja pensionid väheneda. Kas pole meie pensionäride vaesus juba niigi Euroopa Liidus üks suuremaid?
Neile, kes jätkavad teise samba sissemakseid ega plaani raha välja võtta või pensioni investeerimiskontot kasutama hakata, mingeid suuri muudatusi ei teki. Hetkel jääb minu kogutud pension igatahes II sambasse ning seal investeerimise jätan professionaalide hooleks.

uuemad vanemad enim hinnatud
Margus
Külaline
Margus

Uskumatult rumal, küüniline ja ka tõenäoliselt kallutatud jutt. Ma ei hakka rääkima inflatsioonist jne. Küsimus “ajakirjanikule” Kui riik panustab pankurite rahaveskisse ca 320 mil € aastas millest teenustasudeks võetakse 45 miljonit kohe ära. Pensioni teisest sambast on väljamaksed 15 miljonit. Ehk siis pankurid suunavad süsteemi ehk siis kasutavad tasuta iga aasta 300 miljonit meie raha. Palju on olnud tootlikus? Palju on vähenenud nende inimeste pension kes 2 sambaga liitusid ja praegu pensionil on. Üle 20 % on vähenenud. Ja kui 2 samba raha otsa saab saavadki nad üle 20% vähem pensioni. Seega võitnud on ainult pankurid. Kas sellised “ajakirjanikud” mitte… Read more »

Raplakas
Külaline
Raplakas

Tüüpiline EKRE-iit. Ikka on ajakirjanikud kõiges süüdi ja neid peabki ründama igal võimalusel. Parem on, kui keegi probleemide tähelepanu ei pööra, ega näe asju teise nurga alt ja oleks ikka üks suur kiidulaul nagu vanal “heal” nõukaajal. Pealegi on ilmselgelt tegemist avamuslooga.

to-Raplakas
Külaline
to-Raplakas

Vot see on hinnangute andmine “tüüpiline ekreiit” jne. Hea nõuka aeg on selles selles kommentaaris. Ja artiklis ajupesu. Minu meelest võiks seda tsitaati kui kontekstist välja rebida.”Parem on, kui keegi probleemide tähelepanu ei pööra, ega näe asju teise nurga alt ja oleks ikka üks suur kiidulaul nagu vanal “heal” nõukaajal.” just vaadata pensioni reformi võtmes. Aga jahh teine nurk on jätkata samamoodi nagu viimased 20 aastat. Ja kes midagi ütleb on kohe kremli sõber, kasulik idioot, ekreiit jne. 18 aastat ei kukkunud pensionikogumine välja. Järgmised 20 aastat kukub välja ja teeb meid rikkaks. Hurraaa seltsimehed. Äkki meenutaksite mitu raharehformi on… Read more »