9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSTormi tagajärjed Raplamaal

Tormi tagajärjed Raplamaal

Kadri Paju

Pärast kolmapäevast tormi oli kõige rohkem vooluta majapidamisi Harju-, Rapla- ja Viljandimaal. Üle kogu Eesti töötas rikete kõrvaldamiseks 70 meeskonda. Tänaseks eesmärgiks on taastada vool elutähtsatel objektidel ja suuremates asulates.

19. detsembril kella 15.45 seisuga oli Rapla maakonnas elektrita 770 majapidamist.
„Arvuliselt saame täna küll elektri suurele osale tagasi toodud, kuid väiksemate liinide parandamine ja eriti keerulisemad juhtumid ja üksikud metsatalud võtavad kahjuks aega veel mitmeid päevi – pessimistlikuma prognoosi kohaselt koguni esmaspäevani,” ütles Elektrilevi käiduvaldkonna juht Andres Tõnissaar.
Kagu-Eesti oktoobritormi järel sai 75% klientidest elektrivarustuse tagasi 16 tunni jooksul ja 3 protsendil klientidest läks elektrivarustuse taastamine kauem kui 72 tundi. Rikete lõpuossa jäävad tavaliselt sellised tööd, kus majapidamisi on liini toitel vähe, kuid liiniehitust – uute mastide ja liinide paigaldamise tööd – palju. Seetõttu tuleb just viimastel päevadel vooluta klientide number alla väga visalt, rääkis Tõnissaar.
„Kuna ehitame järjest rohkem võrku ka uusi alajaamasid, tekib võimekus saada rikke asukoht kätte suurtel liinidel infosüsteemide vahendusel. Vanemate alajaamade piirkondades käib veel füüsiline läbiotsimine. Kuid moodne infotehnoloogia, sealhulgas droonid, tulevad meile üha rohkem appi. Kasutame droone ka praeguste rikete kõrvaldamisel. Klientidel, kelle olukord on elektri puudumise tõttu väga kriitiline, palume helistada numbril 1343 ja teeme kõik võimaliku, et tõsistele muredele kiire lahendus leida,“ lisas Tõnissaar.
Elektrilevi paneb inimestele südamele mahakukkunud elektriliinidest kindlasti eemale hoida.
Raplamaa päästepiirkonna juht Tanel Vahter ütles, et maakonnas oli kokku 50 tuulest tingitud sündmust. Kogu maakonnas töötasid 4 kutselist komandot ja kõik 10 vabatahtlikku komandot. Kõige rohkem murtud puid oli Märjamaal, Rapla linna ümbruses ja ka Kohilas. Kõige rohkem sai kannatada Kesk-, Põhja- ja Lääne-Raplamaa. Kokku sai päästeamet kogu Eestis veidi üle 500 väljakutse, millest enamik olid sõiduteele kukkunud puude kohta.
18. detsembri tormituules sai kahjustada ka Järvakandi päästekomando garaaži katus, mis kolmandiku ehk ca 120 ruutmeetri ulatuses lahti rebenes. Kuna hetkel ei ole võimalik komandohoones töötada, on alates 20. detsembrist Järvakandi päästjad suunatud valvevahetustesse kõrvalasuvatesse komandodesse. Järvakandi asub tihedalt komandovõrgustikuga kaetud alal, kus lisaks kutselistele komandodele (Vändra, Pärnu-Jaagupi, Rapla) tagavad valmisolekut ka vabatahtlikud päästekomandod (Lokuta, Kehtna, Valgu). Päästeamet koos Riigi Kinnisvara AS-ga otsib piirkonnas asenduspinda. Niipea, kui see on leitud, taastatakse töö Järvakandi komandopunktis. Täna tegelevad päästjad veel koristustööde ja olukorra taastamisega.
18. detsembril kell 17.20 sai häirekeskus teate, et Rapla vallas Nõmme külas on teele kukkunud puu ning veoauto on sellele otsa sõitnud. Juht viga ei saanud ning päästjad likvideerisid teelt ohtliku puu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare