13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSEelmisel aastal said kolm mõisat uue omaniku

Eelmisel aastal said kolm mõisat uue omaniku

Helerin Väronen

Eelmine aasta oli Raplamaal edukas mõisamüügi vallas. Uue peremehe leidsid kolm mõisat – Kehtna, Pirgu ja Maidla.

Kehtna mõisa uus omanik on maakler, kes suursugust hoonet ise varem müüs.
Maakler Erki Arakas müüs alates 2018. aastast mõisat, kuni selle eelmisel aastal ise ära ostis. Kehtna mõis on üldjoontes heas seisukorras, ehitustööd nii väljas kui ka sees käivad Araka sõnul pidevalt ning hoonet on inspekteerinud ka muinsuskaitseamet. Arakas lisas, et suhted vallaga on tal head ja neilt ostis ta lisaks veel ühe maatüki. Koostöös vallaga sai korda ka mõisa park.
Tulevikuplaane on Arakal seoses Kehtna mõisaga küll, kuid neist lähemalt rääkima ta veel ei soostunud.

Pirgu mõisa eelmine omanik oli õppejõud ja psühholoog Ruth-Kaja Pekk. Tema käe all sai Pirgust hinnatud koht, kus toimusid koolituskursused ja videotreeningud. Samuti oli see mõis abiellujate lemmikpaik. 2018. aastal pani Pekk Pirgu müüki ja eelmisel aastal leidis mõis endale uued omanikud. Plaaniga Pirgu taas rahvale avada ostsid selle ära Hollandi juurtega Wolfgang Doneus ja tema eestlannast naine Piret Väli. Mõlemad on hambaarstid.
Juba on mõisas peetud ka esimesed peod. Näiteks jõulude ajal kutsuti kohale Pirgu Küla MTÜ ja enne seda oli jõululõuna koos Rapla muusikakooli õpilaste väikese kontserdiga. Mõlemad üritused olid Doneuse sõnul ääretult vahvad ja just see on see, mida nad edaspidi Pirgus teha tahavad – avada mõisa taas rahvale. Väga kiiresti eesmärkide suunas küll liikuda ei saa, kuid head asjad võtavadki ju aega.
Üks esimesi suuri probleeme, millega värsked mõisaomanikud rinda pistsid, oli leida mõisale sobiv küttesüsteem. Lahenduseks leiti pelletid, mis tulevad Purilast. Järgmine eesmärk on kivi- ja plekk-katuse renoveerimine, mis peaks tehtud saama sel aastal. Lisaks oleks vaja tegeleda akendega, mõisa fassaadi ja elektrisüsteemiga.
Üks asi, mis on Doneusel hingel, on sild, mis mitte väga ammu mõisa juurest üle Atla jõe viis, kuid üleujutuste käigus kannatada sai ja hävis. Doneuse soov on see sild taastada, kuid kuna mingeid jooniseid talle teadaolevalt säilinud pole, loodab ta, et ehk on kohaliku või kaugema rahva hulgas elus veel kedagi, kes sillaehitusest osa võttis ja oskaks teda aidata.
Kohalike kaasamist mõisa elluäratamisse peab Doneus üldse oluliseks ja loodab, et vaatamata sellele, et ta veel eesti keelt ei räägi (kuid aru saab), võetakse ta omaks ja ta leiab kohalikust kogukonnast neid, kes näiteks puudelõikusega tegelevad.

Maidla mõisa omanik oli enne Riigi Kinnisvara AS ja hoone seisis pikalt tühjana. Kunagi lastekoduks olnud mõisast loodavad uued omanikud viie aasta jooksul luua loodus- ja terviseturismi keskuse, mis pakuks tõelisi elamusi ja väärt emotsioone. Omanik on ettevõte Lamstrop OÜ, mille taga on ambitsioonikas tiim, kuhu kuuluvad näiteks Ragnar Sass ja Susanne Org. Eelmise aasta kevadest on tööd mõisa kallal käinud, talgute käigus on koristatud mõisa ümbrus ning toimunud on ka esimesed üritused. Täpsemaid kommentaare, mis eelmise aasta jooksul ära jõuti teha ja millised plaanid omanikel selleks aastaks on, ei õnnestunud lehe trükkimineku ajaks saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare