-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusJoodiku koht ei ole roolis

Joodiku koht ei ole roolis

Kadri Paju

Miks istutakse alkoholijoobes autorooli? Miks ikka veel ei mõista inimesed, et see on keelatud põhjusega? Miks meil ikka tabatakse nii palju joobes juhte roolist?
Ikka ja jälle juhtuvad väga traagiliste tagajärgedega õnnetused just alkoholijoobes rooli istumise tõttu. Millal ükskord saadakse aru ega minda rooli taha, kui ollakse tarbinud alkoholi? Kas on meie kohtusüsteem liiga leebe roolijoodikute suhtes? Maanteeameti tellitud küsitluse järgi on 60% elanikkonnast valmis takistama alko- või narkojoobes juhti rooli istumast ja 22% on valmis takistama vaid oma tuttavaid. Need protsendid võiksid olla 100. Ühiskonnal võiks olla nulltolerants alkoholijoobes juhtimise suhtes.
Õnneks suhtuvad väga paljud sellisesse käitumisse hukkamõistvalt. Mulle tundub, et julgetakse rohkem sekkuda ja keelata purjus inimest rooli istumast, julgetakse teatada politseile. Samast maanteeameti uuringust selgub, et 45% elanikkonnast on reaalselt takistanud või püüdnud takistada joobes juhti. Ka see protsent võiks olla 100. Me kõik saame anda oma panuse sellesse, et purjus inimene ei satuks liiklusesse. Joobes juhti ei tohi lasta rooli, kui vähegi võimalik, takistage või teatage politseile, isegi kui tegu on sõbra või lähedasega. Joodiku koht ei ole roolis ja joobes juhtimisele ei ole mitte mingisugust õigustust.
Nõustun Mart Helme väljaütlemisega, et joobes juhi hukkunuga liiklusõnnetuse põhjustamine peab võrduma tahtliku tapmisega. Seda see ju ongi, kui inimene teeb otsuse alkoholijoobes rooli istuda. Õnnetusi juhtub niigi palju, miks tekitame neid tahtlikult juurde. Arvan, et valitsus peaks üle vaatama seadused ja roolijoodikutele karmimad karistused seadma. Olen ka selle poolt, et avalikustataks nende süüdimatute ja egoistlike inimeste nimed, kes purjuspeaga rooli ronivad ning halvimal juhul traagilise õnnetuse põhjustavad. Las naudivad muu karistuse juures ka avalikku hukkamõistu. Seadused peaksid olema sellised, et panevad inimesed mõtlema tagajärgedele. Et ei saaks neile vilistada ja mööda vaadata.
Ilmselt oleks vaja ka rohkem ennetustööd teha, sest maanteeameti uuring toob välja, et jätkuvalt ollakse halvasti kursis sellega, kui suure alkoholisisalduse veres tekitab pits viina ja mitu tundi kulub täielikuks kainenemiseks.
Arvan, et lastele peaks selgitama alkoholitarvitamise tagajärgi. Rääkima joobes juhtimise või joobes juhi sõidukisse istumise ohtlikkusest ja võimalikest tagajärgedest. Et õige on takistada alkoholijoobes lähedast või sõpra sõitma minemast ja kui see ei õnnestu, siis tuleb abi paluda politseilt. Seeläbi saab ära hoida suurema õnnetuse, mis võib igaveseks ära rikkuda kogu perekonna elu. Kodus peab olema kindel seisukoht, et napsusena rooli ei minda. Kõik saab alguse suhtumisest. Meie vanematena kujundame ju lapse hoiakuid ja tõekspidamisi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare