1.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSKarl Kivilo on sajaprotsendiliselt pühendunud spordile

Karl Kivilo on sajaprotsendiliselt pühendunud spordile

Mariliis Vest

Spordikülgede jälgijatele on selle noormehe nägu ilmselt tuttav. 20-aastane Karl Kivilo on varemgi leheveergusid täitnud mitme märkimisväärse saavutusega vibulaskmises.
Järvakandis elav noormees on sajaprotsendiliselt pühendunud spordile. Enamuse ajast treenib ta Järvakandi vibuklubis Ilves, kuid osaliselt ka Tartus, kus noormehe isa töötab treenerina.

Miks just vibulaskmine?
Ma alustasin vibulaskmisega üsna noorelt, mäletamist mööda 7-aastaselt. Vibulaskmine on sünnist saati juba mu elus olnud. Minu vanaisa Toomas Kivilo “tõi” koos oma sõpradega vibulaskmise Järvakanti. Esimese vibu andiski mulle kätte vanaisa ja nii see pisik külge jäigi. Isa lasi mul samuti vibu ja on minu treener.
Milline näeb välja üks tavaline vibulaskmise võistlus? Millest see koosneb?
Esimesel päeval lastakse kvalifikatsioon 2×36 noolt 70 meetri harjutuses, mille põhjal lastakse järgmisel päeval väljalangemisringe, face the face süsteemis, alustades 1/64 match’idest kuni 1/4-ni. Kolmandal päeval lastakse võistkonna ja segavõistkonna match’e. Neljandal päeval lastakse finaalid. Eestis lastakse ka lihtsustatud variante, ehk võistlused on ühe-kahepäevased, aga näiteks maailmameistrivõistlus kestab kümme päeva

Kuidas sa hindad, kas vibulaskmine on noorte seas pigem populaarne või vähepopulaarne?
Eestis on sportvibulaskmine pigem vähepopulaarne, sest vibulaskmisest teatakse vähe. Välisüritustel lastakse niinimetatud indiaanivibudega ja eks see aitab kaasa ala tutvustamisele. Vibusid, millega lastakse, on väga erinevaid ja võistlusformaate ka.

Mis sind selle ala juures enim köidab? Ehk mis teeb selle põnevaks?
Mulle meeldib täpsuslaskmine. 1 vs 1 duelle on põnev lasta, sest edasi saab ainult võitja. Ala juures köidab mind pidev eneseületamine ning areng sportlasena. Hea tulemus oleneb laskuri psühholoogilistest ja taktikalistest omadustest.

Kes on sulle eeskujuks?
Üheks suurimaks eeskujuks spordis on Petter Northug, kes on oma võidud saavutanud meeletu töö ja tahtejõu toel. Vibulaskmises on mulle eeskujuks laskurid, kes on veel minust eespool.

Milline on sinu jaoks sinu sportlaskarjääri eredaim hetk?
Eredaim hetk oli Berlin Openi juunioride klassi võit 2019. aastal.

Milline peab üks vibulaskja iseloomult sinu arvates olema?
Vibulaskur on nagu iga teise spordiala sportlane – tugev, tahtejõuline ja julge. Tugev peab olema ka vaimselt.

Milline on sinu trenn, kas puhtalt ainult vibuga või ka midagi muud?
Vibulaskmise osa on treeningust umbes 60%, ülejäänud on psühholoogiline ja üldfüüsiline ettevalmistus. Psühholoogilise ettevalmistuse vajadusel kasutan spordipsühholoogi abi.

Kas oled endale seadnud sportlaskarjääri osas eesmärgi, mida tahaksid kindlasti saavutada?
Ilma eesmärgita ei ole sporti mõtet tehagi. Ma arvan, et iga sportlase unistus on osaleda olümpiamängudel. Sealse eesmärgi jätan esialgu enda teada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare