9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
KultuurKohtumine muusikas ehk Noortekollektiivide advendikontsert

Kohtumine muusikas ehk Noortekollektiivide advendikontsert

Helerin Väronen

Rapla kirikus toimus 18. detsembril juba 25. korda Raplamaa noortekollektiivide advendikontsert, mis kandis pealkirja “Põline ja püha”. Koguduse õpetaja Mihkel Kukk on seda kontserti nimetanud ka Rapla talviseks laulupeoks.

Seekordsel kontserdil esinesid Rapla gümnaasiumi ja Rapla Kesklinna kooli Riinimanda koorid, Rapla Laulustuudio koorid, Rapla poistekoor, Raplamaa noorte meeskoor, Rapla maakonna noorte puhkpilliorkester, Rapla muusikakooli viiuliansambel ja flöödiansambel. Kavas oli sel õhtul näiteks Sibeliuse, Bachi ja Mattiiseni loomingut, rahvapäraseid koraaliviise ja jõululaule, mis sidusid endas jõuluootuse, rõõmu, mõtiskluse ja endasse vaatamise.
Esimest korda lauldi jõulukuul 1994. aastal, kui esines Rapla ühisgümnaasiumi Riinimanda lastekoor Kurekell. Aasta hiljem liitus neidudekoor Piigade Bande ja saadud võrratu kogemus julgustas jätkama. Aasta-aastalt leidus aina enam kaasamõtlejaid ja juurde tulid maakondlikud koorid.
Seekordse kontserdikava harjutamisega alustati novembri teisest nädalast. Uue materjali õppimine koolitöö kõrvalt oli Riinimanda kooride juhi Urve Uusbergi sõnul küll kõige suurem ime, saades sündida vaid ilusast suhtest ja usaldusest dirigendi ja noorte muusikute vahel.
Kauni advendikontserdi korraldamise traditsiooni kohta pole küll selle korraldajad Urve Uusberg ja Thea Paluoja otseselt väitnud, et see katkeb, kuid tõsiasi on see, et eestvedajad on võhmal. Uusberg küll loodab, et leidub lahendus ja seda imelist traditsiooni saab jätkata, aga nendib samas, et paraku on maailm muutunud ja kui varem oli kooriproov kohtumine sõpradega, siis nüüd on kontakti saamiseks kiiremad moodused.
„Noored seal altari ees lauldes on vaieldamatult väga õnnelikud, nende näod kiirgavad seda. Nad laulavad niivõrd tõsiseid tekste ja nende hing saab sellega hakkama, võib-olla isegi enesele üllatusena ja see tunne, kogemus, ei lähe kaotsi, hing mäletab seda alati ja ka rasketel hetkedel inimese elus on see kogetud ilu teda aitamas,“ sõnas Uusberg selle kohta, miks selline kontsert siiski noorte jaoks vajalik on.
Tegemist on väärtusliku ja väärtusi hoidva sündmusega. Neil kontsertidel on Uusbergi sõnul sündinud peale ilu veel midagi sõnastamatut. „Midagi, mis on oluline ja põline, mis aitab puhastuda ja järjest suhtelisemaks muutuvas väärtuste maailmas inimeseks olemise süvamõõdet tajuda. Ja hoida koos laste ja noortega alal usku ILU korrastavasse toimesse ning mitte väsida oma hinge puhtuse eest hoolitsemisel.“
Advendikontserdi mõju ei ole positiivne mitte ainult lauljatele, vaid muidugi ka publikule. Nagu ikka sellistel kontsertidel, oli ka seekord kirik rahvast täis ja see tagasiside, mis Uusbergini jõudnud, on ülimalt positiivne. Liigutava hetkena tõi Uusberg välja ka Rapla vallavanema tuleku kooride ette suurte lillepottidega talle ja Paluojale.
Peale Uusbergi ja Paluoja aitasid kontserdile kaasa Signe Rääk, Angela Katkosilt, Tekla Tappo, Kristel Aer, Tõnu Soosõrv, Silver Niinemets, Pärt Uusberg. Tänuvastuvõtu lauljatele korraldas Aire Müürsepp.
Juhendajate tagasisidest Uusbergile toodi näiteks välja see, kui kõrgtasemel oli kontserdi instrumentaalmuusika ja millise tunnetuse ja sünkroonsusega esines duo Tekla Tappo (viiul) ja Kristel Aer (orel). Tappo lisas: „On öeldud, kuhu paned käe, sinna pane ka süda. Ehk tunnevad seda ka lapsed, kes sellest osa said. Isegi kui mitte nüüd, siis hiljem meenutavad. Et miski, mis endale korda läheb, jätkuda saaks ja liigutaks, ei aita muu kui tilgutada seda headust ja ilu neisse hingedesse, siis ehk tulevad ka järjepidevuse hoidjad. Olen aastatega aru saanud, et asju tuleb mõtetest tegudeni viia ikka ise. Kui on kaasteelisi, kellega mõtted ühtivad, on tore.“
Jõulumeeleolu loova kontserdi kohta andsid ka noored muusikud tagasisidet ja toodi näiteks välja see, et kogu kontserdiks valmistumise protsess meeldis, tore oli kuulata teisi koore/lauljaid ja õhtule andis meeleolu juurde väljas möllav torm. Nii mõnegi esineja jaoks oli tegemist esimese aastaga kooris ja esimese esinemisega kirikus, mis andis neile lauljana hindamatu kogemuse. Peeti toredaks ka seda, et kavas oli erineva tausta ja päritoluga muusikat, mis muutis kava põnevaks ja silmaringi avardavaks. Nii paljude koorilauluhuviliste noortega koos laulmine tekitas nii mõnelgi väga mõnusa energia nii proovides kui ka esinedes.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare