-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelMärjamaal valmivad populaarsed Bredeni lasterõivad

Märjamaal valmivad populaarsed Bredeni lasterõivad

Katri Reinsalu

Astun laupäeva ennelõunal Märjamaa rahvamaja uksest sisse ja üllatun sinna kogunenud inimeste hulka nähes. Neid ühendab see, et kõigil paistavad olevat väikesed lapsed. Osa on kärudega kohal, teised hoiavad oma järelkasvu käe kõrval. Kui kell tiksub 11, hakkavad kõik pisut ärevalt suure saali uksele aina lähemale liikuma.

Uste avamisel on poodlejate samm kindel ja konkreetne. Kibekiiresti suunduvad nad saali ning asuvad sinna üles sätitud lettidelt tooteid uurima. Tegemist on Eesti ühe populaarsema lasterõivaste tootja Breden Kidsi soodusmüügiga.
Aeglasema sammuga poodlejatel tuleb paraku valikuga üle teiste huviliste õlgade tutvuda. Ainult mõne hetkega on paljud kohaletulnud endale soovitud mütsid, pluusid või püksid välja valinud ning letid jäävad iga minutiga aina tühjemaks. Need, kes tunnike hiljem kohale tulid, pidid ilmselt pettuma, sest nii innuka huvi tulemusel ei saanud sel ajal lettidel küll enam kuigi palju valikut alles olla.
Kõik need rõõmsameelsete mustritega ja ilmselgelt lapsevanemate seas menukad tooted on valminud vaid kilomeetrike kaugemal Märjamaa vallavalitsusega samas hoones.
Töönädala alguses seame sammud taas Märjamaa poole, et välja uurida, kuidas neid eestlaste seas väga populaarseid ja nõutud lasterõivaid valmistatakse. Breden Kidsi näol on tegemist pereettevõttega, mille omanik on Merle Leemet. Leemeti sõnul sündis ettevõte tema kui ema vajadusest lasterõivaste järele, mida ta turult ei leidnud. Ta märkas, et turul pakutavad mütsid vajusid lapsele silmadele, jättes samal ajal kõrvad paljaks. Kuna naisel on õmblusalane taust, otsustas ta kanga tellida ja ise parema lõike teha. Kui ta pani pildi oma lastest enda õmmeldud mütsiga sotsiaalmeediasse, hakkas lumepall veerema. Tuttavad ja sõbrannad tundsid huvi ning palusid ka enda lastele sellist mütsi. Bredeni kõige tuntumad tooted ongi ilmselt müts-sallid, milles müts ja sall on niimoodi kokku õmmeldud, et kõrvad püsivad alati soojas.
Kasvava huvi survel hakkas Leemet aina enam õmblema ja tootevalikut laiendama. Mõned aastad hiljem sai ta aru, et ettevõtmine hakkab hobimõõtmetest välja kasvama. Tollal tegutses ta hobibrändi Bluebird nime all. Kuna see nimi on juba võetud ja ta seda registreerida ei saanud, valis ta ettevõttele uue nime – Breden. Eelmise aasta augustis tähistati neljandat sünnipäeva. Koos ettevõtte registreerimisega tuli ka otsus end täielikult sellele pühendada.
Täna asuvad osa ettevõtte töötajatest Tallinnas ning osa Märjamaal. Leemet ütles, et osa tööst toimub Märjamaal, sest tal tekkis kontakt kohalike õmblejatega. Kuna inimesed olid olemas, hakatigi just Märjamaale ka ruume otsima.
Meie läheme tutvuma Märjamaal toimuva tootmise poolega. Vastu võtab mind Bredeni tootmisjuht-meister Elle Kantsik. Märjamaal alustas Breden Kids oma tootmist rohkem kui neli aastat tagasi. Alustati viie töötaja ja vaid väikese osaga täna kasutada olevast ruumist. Iga aasta on ettevõte laienenud. Seda nii ruumi kui ka masinate ja inimeste mõistes. Alles eelmisel aastal näpistati veel natuke pinda juurde vahelao ja kontoriruumi jaoks. Kantsik tõdeb, et sellega ei ole vajadused kaetud ja tegelikult oleks ruumi veelgi juurde vaja.
Märjamaal annab Breden tööd 17 inimesele. Neist umbes pool on kohalikud ning teine pool käib tööle pisut kaugemalt. Kantsik ütles, et meeskond ei ole küll suur, kuid on väga ühtehoidev. Ühtsustunnet aitavad luua ja hoida ka näiteks ühised suvepäevad ja jõulupeod.
Jalutame esmalt lattu, kus kaks töötajat parasjagu tellimuste pakkimisega tegelevad. Bredenil ei ole nimelt füüsilisel kujul poodi ning kogu kauplemine käib läbi e-poe. Tehakse küll mõnikord pop-up poode erinevates linnades, kus inimestel on võimalus oma käega tooteid katsuda. Üldiselt on aga suund pigem e-kaubanduse poole võetud. Klientidele on küsimuste esitamine ning vajadusel ka kauba tagastamine või ümbervahetamine võimalikult mugavaks tehtud.
Kogu kaup saadetakse teele Märjamaalt. Hetkel on Bredeni veebipoes hinnasoodustused ning seetõttu on ka pakkijatel rohkem tööd. Eriti suurte soodustuste ajal, kui on oodata väga palju tellimusi, on Tallinnast abiväge saadetud, et kõik tellimused võimalikult kiiresti teele saata. Kantsik ütles, et neil päevil on terve koridor pakke täis, mis kullerit ootavad.
Meie külastuse ajal saadakse olemasolevate töötajatega hakkama. Nobedalt haaravad nad laoriiulitelt vajaminevad tooted ja pakivad need mängleva kergusega ära. Laoriiulid nende selja taga on aga vaatepilt omaette. Need on mõnusalt kirjud. Mustreid peaks küll igale maitsele olema. On skandinaavialikult minimalistlikke ja eriti särtsakaid ja rõõmsameelseid kangaid.
Tänasel päeval valmistab Breden kõik oma tooted enda kujundatud mustritega kangastest. Nende loomiseks on Bredeni palgal oma kangadisainer. Uusi mustreid või tooteid lisandub valikusse iga kuu. Sellest on saanud Bredeni andunud austajatele elevust tekitav sündmus. Ka mul õnnestub pilk peale visata sel hetkel veel saladuseks olnud mustrile, mis peagi Bredeni valikusse lisanduma peaks.
Toodete osas on esindatud peaaegu kõik, mida beebid ja väikelapsed oma garderoobi vajavad, mütsidest ja sallidest retuuside ning õueriieteni. Tegelikult on valikut ka täiskasvanutele, sest mütse ja sooja meriinopesu tehakse igas suuruses.

Juurdelõikus

Jätame lao seljataha ning liigume juurdelõikuse ruumi. Lõiked saadetakse Märjamaale Tallinnast. Juurdelõikuses töötavad kaks naist, kes õmblejate jaoks vajaminevad tükid kangast välja lõikavad. Lõigetele osutades ütles Kantsik, et pidevalt tegeletakse ka tootearendusega ning uute ideede elluviimisega. Pidevalt mõeldakse, millistest toodetest turul puudus on.
Tootearendus leiab suuresti aset samuti Märjamaal. Tallinnast saadetakse mõtted ja ideed ning Märjamaal konstrueeritakse lõiked. Sellega aga tootearendus mõistagi ei lõppe. Esialgseid mõtteid katsetatakse mannekeenide asemel väikeste modellide peal, et detailselt välja selgitada, kuidas ja mida oleks vaja muuta. Lõigete suurendamine ja vähendamine tellitakse eraldi firmast Tallinnas ning seda kohapeal ei tehta.
Kui erinevates suurustes lõiked tagasi Märjamaale jõuavad, õmmeldakse need kõik läbi ning proovitakse taas kord laste peal ära, et need ideaalselt istuksid. Niisamuti kuulatakse ära klientide tagasiside juba olemasolevate toodete kohta ja püütakse rõivaid ikka paremaks muuta. Mugavus on kahtlemata oluline märksõna, mille saavutamise nimel palju tööd tehakse. Kantsik ütles, et need väikesed kliendid, kes end juba väljendada oskavad, on ikka kinnitanud, et tehtud töö on ka vilja kandnud.
Pikk ja põhjalik tootearendus tähendab, et enne erinevaid hooaegu tuleb juba aegsasti uuenduste peale mõtlema hakata, et need õigeks ajaks valmis oleksid. Kuigi protsessi peale kulub omajagu aega, on kvaliteet see, mida Bredenis väärtustatakse.
Iga valminud toode käib läbi kvaliteedikontrolli ning ka pisemate defektide korral praagitakse need välja. See muidugi ei tähenda, et ükski defektiga toode kahe silma vahele ei võiks jääda, kuid Kantsik ütles, et nad annavad endast parima selle vältimiseks.
Laupäeval toimunud müügipäeva ajal olidki osaliselt müügis just tootenäidised ja defektiga tooted. Kantsik rääkis, et tihtipeale on defektid toodetel sellised, et kogenematu silm ei pruugi neid märgata või aru saada, mis seal täpselt valesti on.
Viimasena jalutame ruumi, kus töötavad õmblejad. Masinate vurinal valmivad sel päeval erinevad kombinesoonid ja retuusid. Iga õmbleja teeb oma kindlat operatsiooni nagu näiteks luku ette õmblemine. Kantsik selgitab, et võrreldes terve toote algusest lõpuni valmis õmblemisega kulgeb töö sedasi kiiremini. Igal õmblejal on oma liigutus käe sees ning töö edeneb kiiremini. Samuti tähendab see, et üldine käekiri on ühtlasem, sest iga õmbleja õmbleb pisut omamoodi.
Ainult tavalised mütsid õmmeldakse enamasti ühe õmbleja poolt. Logo paneb mütsile nagu ka teistele toodetele külge sildistaja.
Olenevalt tellimustest määratakse ära, milliseid tooteid igal konkreetsel päeval õmmeldakse. See tähendab omajagu sobitamist, et kõik inimesed ja masinad oleksid optimaalselt rakendatud ja töö loogiliselt sujuks. Kantsik ütles, et enamasti õmmeldakse ühte sorti tooteid päev või kaks ning seejärel valmistatakse jälle midagi muud. See on ka selles mõttes hea, et pakub õmblejatele piisavalt vaheldust.
Kangas, millest enamik lasterõivaid valmib, on ökomärgisega puuvill. See on kasvatatud pestitsiidide vabalt ning sellele mustrite printimisel on kasutatud ohutuid värve.
Uurin, millised on õmblejatele kõige keerukamad tooted. Kantsik ütles, et kõige töömahukamad on voodriga kombinesoonid, milles on palju erinevaid etappe. Ta ütles, et need ei ole tingimata keerulised õmmelda, kuid võtavad lihtsalt kõige enam aega. Samas on meriinovoodriga kombinesoonid just ühed Bredeni populaarseimad tooted.
Lisaks puuvillale on üks põhilisi materjale, mida külmemal perioodil tootmises kasutatakse, pehme, soe ja naturaalne meriinovill.
Kantsik ütles, et Bredeni tooteid on mõnus õmmelda. Need muudab lisaks muudele plussidele eriliseks ka neid valmistavate inimeste suhtumine. Neid ei õmmelda ükskõikselt. Kõik, kes rõivaste valmimisel rolli mängivad, panevad neisse oma hinge ja see on hästi oluline. Kantsik ütles, et töötajate jaoks ei ole tegemist tavaliste toodetega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare