13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSMKM loodab Raplamaal näha autonoomse elektritoitega tanklat aastaks 2022

MKM loodab Raplamaal näha autonoomse elektritoitega tanklat aastaks 2022

Siim Jõgis

Kujutage ette järgnevat olukorda. Vali jaanuaritorm on kestnud mitu päeva ning terved Eesti piirkonnad on vooluta. Sealhulgas ei ole elektrit ka asutustes, kust sellises situatsioonis peaks olema abi loota. Näiteks tanklates, et kütust saada.

Kehvade asjaolude kokkulangemisel võib selline olukord muutuda reaalseks. Kas praegu on Rapla maakonnas mõni tankla, mis oleks võimeline suurema voolukatkestuse käigus ise omale generaatori abil voolu tootma? Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) esindaja Rasmus Ruuda rääkis, et praegu veel Raplamaal ühtegi autonoomse elektritoitega tanklat ei ole. Ta lisas, et osades mehitatud tanklates on siiski olemas kiire valmidus elektrigeneraatori paigaldamiseks.
“Töötame koos tanklakettidega suunas, et autonoomse elektritoitega tanklad paikneks tulevikus võimalikult ühtlaselt üle kogu Eesti, samuti Raplamaal. Autonoomse elektrivarustusega tanklate olemasolu nõue tekib suurematel tanklakettidel aastaks 2022. Suuremaid tanklakette on Eestis hetkel kaheksa ja nad kõik peaksid selleks ajaks vähemat kolme sellist tanklat omama,” rääkis Ruuda.
Autonoomse elektritoitega tankla loomise peale on mõelnud ka kohalik tanklakett Hepa. “Olen teemaga kursis. Ettevõtte sees oleme seda ideetasandil arutanud. Kui vastav nõue tekib, siis loome kindlasti sellise tankla, aga loodetavasti jõuame veel nõude tekkimisest ettegi,” rääkis Hepa tanklaketi juhatuse liige Kaspar Nisu. Juba on mõeldud ka selle peale, milline see tankla olla võiks. Nisu ütles, et kõige tõenäolisemalt saab selleks Rapla bussijaamas asuv tankla. “Oleme vägagi nõus, et igas maakonnas peab olema vähemalt üks autonoomse elektritoitega tankla. Pingutame selle nimel, et ka Hepas oleks üks selline,” rääkis Nisu.
Rasmus Ruuda rääkis veel, et oluline on sealjuures kohaliku kogukonna soovide kaardistamine. “See tähendab, et kohalikel omavalitsustel on võimalik kirjutada planeeringutesse sisse tingimused, mis nõuavad uue tankla ehitamisel autonoomse elektrivarustuse tagamist ning toimimist sidekatkestuse korral,” rääkis Ruuda.
Ta lisas: “Kindlasti on tanklate omanikud sellisest lähenemisest väga huvitatud, et aru saada, mida neilt oodatakse ja kuhu autonoomne tankla järgmiseks teha.”

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare