6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla turgu ootavad ees ümberkorraldused

Rapla turgu ootavad ees ümberkorraldused

Katri Reinsalu

Detsembri lõpus jagas Rapla vald oma kodulehel teadet, et otsib kontakti kõigiga, kelle omandis olevad rajatised asuvad Rapla turu kinnistul.

Endast märku andmiseks on aega 10. veebruarini. „Vara, mille kohta pole antud ajahetkeks omanik vallale teadet esitanud, kuulutatakse peremehetuks varaks ning edaspidi tegutseb vald sellega juba oma äranägemise järgi,” kirjutati teates. Kevadel ootavad Taara 4 kinnistut ees ümberkorraldused, mille käigus praegune lagunenud ja räämas turuala korrastatakse.

Kioskite likvideerimine

Sama sisuga teate sai ka turgu rentiva OÜ Geemon & Ko juhatuse liige Anne Passer detsembri keskpaigas. Ta ütles, et kuigi jutud turu sulgemisest on vähemalt viimased seitse aastat ringi liikunud, oli seekordne teade siiski ootamatu. Kirjas andis vald teada, et 2019. aasta 31. detsembril lõppevat rendilepingut ei pikendata. Põhjus seisneb selles, et kinnistul asuvad rajatised on kehvas seisus, mistõttu pole turu korraldamine neis jätkusuutlik. Sellest tulenevalt ootab vald kinnistu ja vara vabastamist.
Turul toimetab hetkel viis kauplejat. Passer on ise üks nende seas, pidades lillekioskit. Ta ei eita, et kioskid on tõesti kehvas seisus. „Muidugi on need näotud,” ütles ta. Samas on tegemist siiski viie töökohaga, mis turuala korrastamise käigus kaovad. Passer ütles, et vald pole omalt poolt ka ühtegi alternatiivi välja pakkunud, kus kauplejad edaspidi oma tegevusega jätkata võiksid. Hetkel on nende tulevik ebaselge, sest keegi neist pole endale uut kauplemiskohta veel leidnud. Passer rääkis, et ka kliendid on nõutud, sest nii mõnigi inimene on harjunud oma riideid ja lilli turult ostma.
Omajagu küsimusi tekitab ka asjaolu, et kinnistu kuulub küll vallale, kuid sellel seisvad rajatised on eraomandis. Passer selgitas, et kioskid on tõepoolest kauplejate endi poolt välja ostetud. Algses kirjas andis vald turu vabastamiseks aega kuni veebruari lõpuni. Talv on seni küll pehme olnud, kuid miinuskraadid ja paks lumi raskendaksid seda tegevust. Vallaga suheldes on see tähtaeg nüüd märtsi lõppu lükatud. Passeri sõnul ei ole vald neile rajatistest loobumise eest ka mingit hüvitist pakkunud. Ta lisas, et seda võimaldav punkt on tõesti lepingus sees, mis ütleb, et kioskite omanikud vastutavad nende likvideerimise eest.
Passer on pettunud, et vallapoolne kaasamine on tagasihoidlikuks jäänud. Turu sulgemise teatele ei eelnenud mingit hoiatust ning aeg tegevuse lõpetamiseks on olnud pigem lühike. Ta leiab, et vald oleks võinud ju mõned alternatiivid koos kioskite likvideerimisteatega lauale tuua. Ka tulevikuplaanide kujundamisse pole tänaseid turul tegutsejaid Passeri sõnul kuidagi kaasatud. Tema jaoks on õhus küsimus, mis saab pärast kioskite lammutamist.

Kohverturg

Valla arendusjuhi Heiti Vahtra sõnul on vallal siiski plaan samal maa-alal turupidamist jätkata. Seda küll kohverturu versioonis, mis tähendab, et kauplejad pakivad oma kauba hommikul lahti ning õhtu saabudes jälle kokku. Samuti soovib vald suunata taimemüügi turuesisest parklast turualale, mis ühtlasi vabastaks vajaliku parklapinna.
Selle jaoks on Vahtra sõnul vaja aga esmajoones täiesti amortiseerunud puidust ehitised likvideerida, aegunud piirdeaed maha võtta ning platsialune asfaltpind korrastada.
„Turul seni toimetanud kauplejatel on samad võimalused kõigi teiste kaubelda soovijatega – saab edasi kaubelda kohverturu versioonis,” ütles Vahtra.
Rapla valla detailplaneeringu järgi on tänase turu asemele kavandatud tegevuste park. Detailplaneeringust ei ole aga välja jäänud ka tänapäevane turg. Kauplemine on suunatud veidi teise koha peale. Turuhoone on planeeritud kinnistule Hariduse 3. Varikatus ulatuks kinnistule Hariduse 1 ja jookseks piki keskväljakut.
„Loomulikult selle realiseerumiseni läheb veel aega, aga praegune kinnistu korrastamine loob selleks võimaluse tulevikus. Kõik edasised arengud antud piirkonnas lähtuvad kehtivast detailplaneeringust ning selle teostamiseks püüame leida võimalusi välisrahastuse kaasamisel,” ütles Vahtra. See on ühtlasi ka põhjus, miks hetkel ühtegi uut püsivat ehitist tänase turu alale ei rajata.

5 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare