6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla valla rahvaraamatukogud muutusid harukogudeks

Rapla valla rahvaraamatukogud muutusid harukogudeks

Helerin Väronen

Eelmise aasta jaanuaris tutvustati volikogu kultuuri- ja spordikomisjonis plaani korrastada valla raamatukogude struktuur vastavalt valdade ühinemislepingule ja Rapla valla arengukava eesmärkidele. Ümberkorraldamise eesmärk oli viia kõik raamatukogud ühise juhtimise alla alates selle aasta esimesest jaanuarist.
Vastav eelnõu esitati eelmise aasta aprillis kultuuri- ja spordikomisjonile ning aprillikuu volikogu võttis selle vastu. Samuti uuendati ja kinnitati oktoobrikuu volikogu istungil Rapla keskraamatukogu põhimäärust ja Rapla keskraamatukogu kasutamise eeskirja, mis mõlemad jõustusid 1. jaanuarist.
Rapla keskraamatukogul olid harukogud ka varasemast ajast: Alu, Hagudi ja Kodila ning üks laenutuspunkt Kuusikul. Sellest aastast on harukogud ka Juuru, Järlepa, Kabala, Kaiu, Kuimetsa, Purku, Raikküla ja Vahastu raamatukogu ning väliteeninduspunkt on Härglas. Ümberkorraldustega ükski töökoht ei kadunud, muutusid vaid ametinimetused. Varasemad juhatajad jätkavad tööd raamatukoguhoidjatena.
Valdade ühinemisleping nägi ette, et võetakse suundumus kõikide sel hetkel toimivate asutuste säilitamiseks, kuid samas nende juhtimise ja töö korraldamise tõhustamiseks ning nende rahastamise viimiseks ühtsele läbipaistvale ja võrreldavale alusele. Kuna raamatukogude struktuuri korrastamise puhul ei ole tegemist asutuste sulgemisega, ei ole valla juristi Kaire Sädemetsa sõnul volikogu otsus ühinemislepinguga vastuolus.
„Kindlasti on senistel ühe inimesega asutustel nüüd parem võimekus oma töö korraldamisel ja teavikute vahetamisel. Lisaks võiks raamatukogud üha rohkem kujuneda ka nn külakeskusteks, erinevate teenustega meie inimestele,“ arvas Rapla vallavanem Meelis Mägi raamatukogude struktuuri ümberkorraldamise kohta. Hirmu suhtes, et nüüd mõni haruraamatukogudest üldse kaob, lisas Mägi, et asutuse tegevuse sulgemine sõltub ikka teeninduspiirkonnas elavate inimeste arvust ja nende aktiivsusest teenuseid tarbida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare