4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSRaplamaa haigla plaanib soetada elektrigeneraatori

Raplamaa haigla plaanib soetada elektrigeneraatori

Kadri Paju

Raplamaa haigla esitas terviseametile taotluse elektri varugeneraatori soetamiseks, et tagada haigla toimepidevus kriisiolukorras, kuid riigieelarvest seda taotlust ei rahastatud. Nüüd loodetakse generaator soetada oma jõududega.
Nõue tuleneb 2017. aastal jõustunud hädaolukorra seadusest ja märgitud seaduse alusel vastu võetud tervise- ja tööministri määrusest. „Haigla toimepidevusnõuete täitmiseks vajalikud investeeringud ja eelarved ei ole riigi poolt täna lahendatud ning haiglate jaoks realiseerunud. Sellest ka riiklikul tasemel viimasel aastal päris palju kajastust,“ rääkis Rap­lamaa haigla juhataja Pille Mukk. Ta lisas, et seni on haigla kasutanud generaatorit vajadusel rendikorras ning hetkel on käimas statsionaarse seadme soetamine haigla oma jõududega. „Minimaalne generaatori võimsus, mida haigla vajab kogu maja toimimiseks, on ca 100 kVA, sellest sõltub ka hind,“ ütles Mukk.
„Generaatori orienteeriv hind on 35 000 eurot,“ ütles Raplamaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektor Silvi Ojamuru. „Haigla taotles omavalitsustelt kommunaalkulude tasumise toetamiseks raha, kuid seda on kasutatud seni kommunaalkulude osaliseks katmiseks,“ rääkis Ojamuru ja lisas, et haigla ei ole eraldi generaatori soetamise jaoks toetust küsinud.
Pille Muki sõnul on viimase 15 aasta jooksul erakorraliselt elektrigeneraatorit vaja läinud vaid üks kord ja siis oli tegemist ehitaja eksimusest tingitud ootamatu osalise elektrikatkestusega.
Terviseametist öeldi, et ülalmainitud määrus ei ole veel jõustunud ja konkreetset kuupäeva, millal peavad haiglad olema elektrigeneraatoritega varustatud, ei osata veel öelda. Eelduslikult läheb selleks paar aastat. Terviseametist rõhutati, et sellised investeeringud on väga vajalikud ning vaja on tagada haiglate ja kiirabi toimepidevus. Terviseamet on planeerinud jaotada kolme aasta peale prioriteedid ja selle alusel esitatakse vabariigi valitsusele riigieelarve strateegia lisarahastuse vajadus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare