11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSuurna korraldas oma lahkumispeo valla kulul

Suurna korraldas oma lahkumispeo valla kulul

Kadri Paju

17. jaanuaril korraldas siis juba endine Märjamaa vallavanem Merlin Suurna oma lahkumispeo vallamaja kohviku ruumides. Koosviibimine algas kell 10 ja toitlustus oli tellitud 100 inimesele. Oma lahkumispeo arved suunas ta ilma ühegi selgituseta vallavalitsusele.

„Lahkumispeo arve on umbes 680 eurot, täpse summa oskab raamatupidaja öelda,“ ütles vallavanema kt Ülo Olm Märjamaa vallale selle peoga tekitatud kulude kohta.
Märjamaa Nädalalehe toimetaja Reet Saar ütles kohvikus peetud ürituse kohta, et Merlin Suurna tänas oma kõnes koostöö eest kõiki ja ütles, et ei arvanud, et tema tööaeg nii lühikeseks jääb. „Sõnavõtt oli päris emotsionaalne ja ka pisarad tulid tal tahtmatult silma. Suurna ütles ka, et see kõik on väga ebaõiglane, mis toimunud on,“ sõnas Reet Saar. Pärast kõnet tänasid inimesed Merlin Suurnat, ulatasid lilli ja väikeseid kingitusi. Kohal olid töökaaslased, endine ülemus politsei- ja piirivalveametist, Tori valla esindus, RAEK-i, Raplamaa Omavalitsuste Liidu, Märjamaa gümnaasiumi esindajad ja paljud teised.
Märjamaa vallavolikogu liige Villu Karu ütles, et tegu oli sisuliselt erapeoga, isikliku tänamisega ning selle pinnalt ei olnud Merlin Suurnal õigust vallale arveid esitada lasta. „Pigem on see ka eetiline küsimus, sest ilmselt võttis ta need arved vallavalitsuse nimele veel sel päeval, kui oli vallavanem,“ arvas Karu. „Vallavanem peab põhjendama oma kulutusi ning vallavalitsusega need kooskõlastama. Suurna tegi selle otsuse jälle ainuisikuliselt ja nii-öelda oma riisikol. Vallavalitsusega ta nõu ei pidanud ja sisuliselt pani ta vallavalitsuse tanki nende arvete tasumisega,“ rääkis Karu.
Varasemast teab Karu, et vallal mingisuguseid limiite, fonde ja vallavanemale vabaks kulutamiseks ette nähtud raha ei olnud ning ta ei usu, et nüüd eelarves selline raha oli. Isegi kui oleks olnud, peab vallavanem oma kulutused kollektiivselt kooskõlastama, leidis Karu. Tema seisukoht on, et Merlin Suurna peaks need arved vallale kompenseerima.
Ka volikogu esimehe Urmas Kristali arvates ei ole õige, et Merlin Suurna selliselt käitus. „Vallavanema ametist lahkumisel korraldatud pidu ei saa kuidagi käsitleda Märjamaa valla tänuüritusena, nii nagu Merlin Suurna on seda väitnud. See on tavaline, kui ametikohalt lahkudes väikene koosviibimine korraldatakse, kuid see on siiski persooni enda kulu,“ selgitas Kristal ning lisas: „See on vastutustundetu käitumine ja Merlin Suurnal tuleks see kulu Märjamaa vallale hüvitada.“
Märjamaa vallavalitsus arutas arvete tasumist oma 22. jaanuari istungil. Seal otsustati esitada volikogule ettepanek anda revisjonikomisjonile ülesanne hinnata endise vallavanema Merlin Suurna poolt 17.01.2020 korraldatud tänupeo valla eelarvest rahastamise sihipärasust ja majanduslikku põhjendatust.
„Vallavalitsuse istungil arutasime kujunenud olukorda ja otsustasime, et kuna ettevõtted pole millegi vastu eksinud, siis tasume neile arved,“ lisas vallavanema kohusetäitja Ülo Olm. „Paraku Suurnale arve esitamiseks ei ole otsest alust, see on võimalik vaid kohtu kaudu. Tänase seisuga vald kohtusse ei pöördu,“ selgitas Olm tekkinud olukorda.
Eesti Linnade ja Valdade Liidu nõunik Mariliis Rettau ütles, et ei oska konkreetset teemat kommenteerida, kuna vallavanema seaduslik õigus või selle puudumine selliseks käitumiseks võib tuleneda konkreetses vallavalitsuses kehtivatest sisekorra eeskirjadest, raamatupidamise eeskirjadest, väikevara kasutamise eeskirjadest jms.
Rettau lisas, et tavaliselt liidu poolt ei kommenteerita liikmete sisemisi töökorralduslikke juhtumeid, mida ei saa üksikult juhtumilt üldisemaks laiendada.
Merlin Suurna talle kirjalikult saadetud küsimustele ei vastanud ja selgitusi ei jaganud.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare