6.1 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
RSVähiliit tõi õpilasteni sõnumi suitsetamise kahjulikkusest

Vähiliit tõi õpilasteni sõnumi suitsetamise kahjulikkusest

Siim Jõgis

Ära suitseta – tubakas tapab. Sellise lihtsa ja konkreetse sõnumi tõi Raplamaa põhikooliõpilaste ette Eesti Vähiliit.

Esmaspäeval, 20. jaanuaril külastas vähiliidu esindaja Hanno Egipt Kohila gümnaasiumit ja Rapla Vesiroosi kooli ning esines loenguga põhikooli õpilastele. Teemaks oli suitsetamise ja teiste tubakatoodete tarvitamise kahjulik mõju tervisele.
Vesiroosi kooli aulasse oli ettekannet kuulama tulnud terve auditooriumitäis õpilasi. Neid ootas ees 45 minutit õpetlikku juttu, kuid samas ka karmi tõde. Kujutage ette neid eemaletõukavaid pilte, mis “illustreerivad” sigaretipakke. Hanno Egipti kasutatud slaidipildid olid sellest veel kraadi võrra kangemad. Ja need mõjusid. Kui ekraanile olid kuvatud pildid suuvähist või gangreenist, peitsid nii mõnedki õpilased oma näo kätesse. Aga kõik see kandis üllast eesmärki, milleks oli tubakatoodete ebameeldivaks muutmine lastele. Et lastel ei tekiks kiusatustki neid proovida.
Statistika tubakatoodete tarbimise kohta Eestis on iseenesest üsna karm. Egipt tõi oma ettekandes välja, et Eestis tarvitab iga nädal tubakatooteid ligikaudu 400 000 inimest ehk üks kolmandik Eesti elanikest. See viib loomulikult edasi kehvema tervise, haiguste ning võib-olla ka kopsuvähini. Egipt tõi välja, et iga päev sureb Eestis keskmiselt viis-kuus inimest kopsuvähi tagajärjel. Üheksakümmend protsenti nendest juhtumitest on seotud suitsetamisega.
Vähiliit on organisatsioon, mis tegeleb vähi ennetamisega. Lihtne on seda segamini ajada vähiravifondiga Kingitud Elu, kuid tegemist on kahe erineva organisatsiooniga. Eesti Vähiliit keskendub konkreetselt vähi ennetamisele ning just sellest motiivist lähtuvad ka koolides peetud loengud. Raplamaalt liikus Egipt edasi Tartumaale.
365 päeva – 1825 eurot

Lisaks õpilaste suhtumise muutmisele avaldas Egipt lootust, et see loeng võiks avaldada mõju ka nende vanematele. Nii jagas ta pärast loengu lõppu kõigile õpilastele väikese brošüüri, kus on kirjas kogu materjal, mida sai loengu käigus näha slaididelt.
Loeng tekitas saalis omajagu elevust. Oli näha, et teema läheb korda. Kui Egipt küsis kuulajatelt, kui paljudes peredes suitsetatakse vähemalt üks pakk päevas, tõusis omajagu käsi. Sellele järgnes lihtne arvutus – kui palju läheb päevas ühe paki suitsetamine maksma terve aasta peale.
Kui võtta arvesse, et üks pakk maksab ümardatult viis eurot ja aastas on 365 päeva, oleks aastakulu 1825 eurot – ainuüksi suitsetamise peale. Olukorras, kus ükski inimene ei sünni suitsetajaks ning kellelgi ei ole ellujäämiseks ühtegi tubakatoodet tarvis, näib sellise summa põletamine pehmelt öeldes kaheldava väärtusega.
Õpilaste küsimused jäeti loengu lõppu ning neid oli nii mõnigi. Näiteks soovis üks poiss teada, kui palju on tervisele kahjulik see, kui maja ees keegi suitsetab ning tema sellest tossust läbi jalutab. Oma mõju on sellelgi. Mitmed lapsed jäid loengupidajaga rääkima veel pärast sedagi, kui ametlik osa läbi sai.

Tasuta nõustamine

Ühe infokillu jagas Egipt õpilastele veel lootuses, et see jõuab välja nende vanemateni. Väga laialt see teada ei ole, aga Raplamaa haiglas tegutseb tubakast loobumise nõustamiskabinet. Seal nõustatakse kõiki, kes soovivad suitsetamisest loobuda – nii noorukeid, täiskasvanuid kui ka kroonilisi haigeid. Sealjuures on tähelepanuväärne, et suitsetaja jaoks on see teenus tasuta.
Hanno Egipt ütles, et kui sellised esinemised koolides päästavad kokkuvõttes kas või ühe elu, on need käigud korda läinud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare