12.2 C
Rapla
Pühapäev, 28 apr. 2024
LisalehtLisaleht KuKiTeMuKi: NÖFF tuleb taas, seekord tuues vaatajateni EMAD

Lisaleht KuKiTeMuKi: NÖFF tuleb taas, seekord tuues vaatajateni EMAD

Stina Andok

Vahemikus 6.-8. märts linastuvad NÖFFi raames viis filmi, mis kõik jutustavad ühel või teisel moel loo emadusest. Lisaks saab osa kunstinäitustest ja spetsiaalselt festivali tarvis loodud lavastusest.

Pimedate Ööde Filmifestivalist inspiratsiooni saanud NÖFF ehk Naiste Ööde Filmifestival tegi algust alles eelmisel aastal, kuid seekord esimene aia taha ei läinud. Festival loeti kohe õnnestunuks ning järelkaja on olnud enam kui pelgalt positiivne. Festival pärjati tiitliga Raplamaa tegu 2019 ning festivali algataja ning peamine edasiviiv jõud Katrin Klaebo omakorda kodanikupäeva aumärgiga.
Loorberitele puhkama jääda korraldajad siiski ei saanud. Ettevõtlikud Naised Raplamaal MTÜ liikmed, kes festivali eesotsas Klaeboga veavad, asusid kohe hoogsalt oma värskele festivalile edaspidiseks rahastust taotlema. „Kui eelmisel aastal mulle üks inimene ütles, et festivali planeeritakse kolm aastat ette, pani see mind muigama, sest festivali alguseni oli jäänud kaks kuud. Praegu ma olen temaga nõus, tõepoolest on minu mõtted juba 2021 ja 2022 aasta juures,“ kirjeldab Klaebo. Toetus Leader-pro­grammist saadi, lisaks on õla alla pannud Eesti Kultuurkapital, Raplamaa Omavalitsuste Liidu Arengufond ja mitmed ettevõtted.
Telgitagustest veel rääkides tõdeb Klaebo, et kui võiks arvata, et filmide hankimine festivali tarvis on kõigest hiirekliki küsimus, siis tegelikkuses see nii ei ole ning selles maailmas orienteerumisel on neile abiks olnud PÖFFi tiim, Tiina Lokk ja tema tütar Triin Tramberg. Filmide tõlkega aga tegeleb näiteks Raplamaa juurtega Tiiu Maria Kraut.
Kui esimesel NÖFFil oli festivali n-ö näoks filmirežissöör ja kirjanik Kadri Kõusaar, siis sel korral on loominguliseks nõustajaks filmi­režissöör ja näitleja Maria Avdjuško. „Alates meie esimesest kohtumisest tekkis vastastikune arusaam, mida me otsime, ja koostöö on olnud suurepärane,“ kiidab Klaebo.
Nagu festivali nimigi viitab, keerleb festival mingil moel ümber naiste. Sel aastal on fookusesse võetud emadus – emaks saamine ja emaks olemine. „Filmid viivad meid nii Hiinasse, Venemaale kui ka Euroopasse. On nii heaoluühiskonna kui tugevate poliitiliste režiimidega riikide filme,“ kirjeldab Klaebo.
Emadus on universaalne, emasid on kõikjal maailmas ning mingil moel suudab iga ema samastuda teisega. NÖFF pakub võimaluse võtta ette kahepäevane teekond erinevatesse kultuuriruumidesse, kus vaadeldakse, kuidas üks või teine element võib tugevalt mõjutada meie arusaamist emaks olemisest.
Kuigi filmifestival, ei piirduta ainult filmide näitamisega ka sel aastal. Skulptor Hille Palmi talgi­kivist väikevormide näitus on avatud Rapla kultuurikeskuse Weinbergi saalis, teatrikunstnike Triin Simsoni ja Kristi Leppiku kipsist kollektsiooni näitust „Osadus“ saab näha Rapla kino trepihallis avaõhtul ning ka kino seintel eksponeerituna. Lisaks esitleb Raikküla mõisa perenaine Karmel Jõesoo oma kaisukarude kollektsiooni ning jutustab kaisuloomade ajaloost.
Filmilinastustele eelnevad vestlused põnevate külalistega. Samuti lõi Maili Metssalu festivali avatseremoonia tarvis lavastuse „Emantsipatsioon.“ Lavastuse loomisel löövad kaasa ka Anne Ummalas ja Piret Puppart.
Kui esimesel aastal piirdus NÖFF kõigest Rapla kinoga, siis sel aastal on laiendatud tegevust ka Märjamaale. Nii linastub avafilm Märjamaa kinos ning kunst jõuab samuti Märjamaa rahvamaja ruumidesse.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare