11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtLisaleht Rohelised Sõnumid: Üks kollane kott kõikide pakendite jaoks

Lisaleht Rohelised Sõnumid: Üks kollane kott kõikide pakendite jaoks

Katri Reinsalu

Pakendikoti teenus on mugav lahendus eramajades elavatele inimestele oma pakendite äraandmiseks. Inimene kogub oma pakendid kollasesse kilekotti, mille jätab aia taha. Kord kuus viiakse see sealt ära ning jäetakse asemele uus tühi kott.

„Pakendikott on lihtsaim pakendite sorteerimislahendus eramajadele,” ütles Ragn-Sellsi
turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti. Inimesed koguvad oma pakendid kokku ühte 150-liitrisesse läbipaistvasse kollasesse kotti. „Pakendikotti võib panna klaas-, metall- ja plastpakendi ehk kõik pakendid, mis poest kaubaga koju toome. Oluline on, et pakendid oleksid puhtad ja kuivad. Vajadusel tuleb pakendeid vähese veega loputada. Näiteks jogurtitops, keefiripakk, supipurk on mõistlik enne kotti panemist läbi loputada. Need ei pea puhtusest läikima, aga peavad olema enam-vähem puhtad ja kuivad,” selgitas Pesti.
Samuti võib pakendikotti panna vanapaberit, kuid see tuleks enne pakkida eraldi kodus olemas olevasse kilekotti ja sellega koos pakendite hulka panna. Seda selleks, et paber jääks kindlasti kuivaks ja puhtaks, mis tagab kõrge taaskasutusprotsendi. Kord kuus viiakse kott ära. Autojuht jätab postkasti nii mitu uut tühja kotti, kui aia tagant kaasa võttis. Eriti positiivne on asjaolu, et 99% teeninduspiirkondadest on teenus tasuta.
Edasi läbivad pakendid täiendava sorteerimise, et liigitada need materjali järgi. Kokku sorteeritakse neid 90 liiki. Seejärel lähevad pakendid pakkimisse ning eksporditakse erinevatesse riikidesse, kus need uuesti tooraineks muudetakse.
Ajend sellise teenuse väljatöötamiseks on tulnud aina kasvavast huvist sorteerimise ja keskkonnahoiu vastu. „Inimesed soovivad sorteerida, aga samas pole hetkel riiklik pakendikogumisüsteem kõige mugavam. Tihti asub pakendikonteiner kodust kaugel või on see alatasa ületäitunud. Disainisime Tootjavastutus OÜ-ga teenuse, mis on mugav, lihtne ja tasuta. Üks pakendikott kõigi pakendite kogumiseks, lisaks viiakse need ära otse koduväravast ja seda tasuta,” selgitas Pesti.
Praegu on teenus suuresti eraalgatuslik ja saab teoks tänu Ragn-Sellsi ja tootjavastutusorganisatsiooni (TVO) koostööle. „Sellest tulenevalt on tasuta teenuse piirkonnad piiratud. Paaris omavalitsuses, mis on jäänud efektiivsest logistikapiirkonnast välja, aga kus on huvitatute ring suur, oleme elanike ja omavalitsusega teinud kokkuleppe, et me alustame teenuse pakkumist, aga nad tasuvad osaliselt kogumiskulusid,” rääkis Pesti. Teisalt avaldas ta lootust, et ühel päeval saab pakendikotist korraldatud jäätmeveo osa sõltumata sellest, kus inimesed elavad ja kas nende jäätmeid veab Ragn-Sells või keegi teine.
„On loogiline, et inimesed, kes sorteerivad, peavad saama sorteeritud puhastest pakenditest mugavalt kodu lähedal vabaneda. Lisaks on see soodsam kui segaolmejäätmete vedu ehk inimesed saavad anda panuse keskkonna heaks ja ühtlasi vähendada kulusid,” ütles Pesti.

Kohila ootab pakendikoti teenust

Teenus oma tänasel kujul on hästi vastu võetud ning seda kasutab üle 9000 majapidamise. Nende hulgas on ka Saku valla elanikud.
Uurisime seega Kohila vallast, kas naabervalla eeskujul on tulevikus ka sinna pakendikoti teenuse laienemist oodata. Kohila keskkonnanõunik Nele Leitaru ütles, et vald väga sooviks seda teenust endale. „Olen suhelnud kõikide pakendiorganisatsioonidega,” rääkis Leitaru. Paraku on vastus olnud eitav, sest kuuldavasti ei ole täna sobivat masinaparki ehk siis jääb teenuse laienemine autode puuduse taha.
Leitaru rääkis, et just Aespa ja Vilivere piirkonnas oleks see oluline teenus. Nimelt on seal avalike pakendikonteinerite paigutamine praktiliselt võimatuks osutunud. Leitaru sõnul on naabervald Saku protsessi kord läbi teinud ja paigutanud kahe valla piiril asuva kaupluse parklasse pakendikonteinerid. Need täitusid suuresti olmejäätmetega, mistõttu konteinerid ühel hetkel ka likvideeriti.
Kuna pakendikoti teenus tõenäoliselt lähitulevikus Kohila valda ei laiene, tehakse Leitaru sõnul siiski tööd pakendikonteinerite paigaldamise nimel. Need varustatakse kaameratega. Ta toob välja, et nelja aasta pärast on uus jäätmehange ning sellesse läheb kindlasti ühe lisanduva tingimusena pakendite kohtkogumine sisse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare