-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSRapla vald ja haigla sõlmivad koostöölepingu hooldekeskuse rajamiseks

Rapla vald ja haigla sõlmivad koostöölepingu hooldekeskuse rajamiseks

Katri Reinsalu

Rapla vallavolikogu arutas jaanuarikuu istungil kavandatava uue hooldekeskuse küsimust. Punkti tutvustanud vallavanem Meelis Mägi ütles, et juriidiliselt ei vaja ta praeguses etapis volikogu heakskiitu, kuid kuna tegemist on väga olulise teemaga, soovis ta siiski volikogu enamuse toetust.

Mägi tutvustas volikogule koostöökokkulepet, millega Rapla vald ja SA Raplamaa Haigla kuulutaksid välja ühise hanke hooldekeskuse rajamiseks. Vallavanem selgitas volikogu liikmetele, et lepinguga lahendatakse kaks olulist teemat, mis on aastaid laual olnud. Ehk kuidas hooldekeskus rajada ning mis saab hetkel haiglale kuuluvast kinnistust, kuhu see planeeritud on.
Valla ja haigla ühise kontsessioonihankega otsitakse hooldekeskuse ehitaja ja haldaja ehk kontsessionäär. Kontsessionääri kohustus on rajada hooldekeskusesse ruumid, mida vald ja haigla vajavad. Mõlemad osapooled sõlmivad kontsessionääriga eraldi lepingu neile vajalike ruumide rentimiseks.
Maaküsimuse lahendamiseks on koostöölepingus tingimus, mis ütleb, et haigla annab maa vallale üle alles pärast hooldekeskuse valmimist. Eeldusel, et kogu protsess kulgeb positiivselt, on haiglal kohustus maa kuu jooksul pärast hooldekeskusele kasutusloa väljastamist üle anda.
Mägi ütles, et lepingu nimel on haigla nõukogu ja vald peaaegu aasta läbirääkimisi pidanud. Leping plaanitakse allkirjastada notariaalselt ning oleks hooldekeskuse rajamise esimene etapp. Järgmine samm on hanketingimuste väljatöötamine.
Sotsiaal- ja tervisekomisjoni esimehe Alar Mutli sõnul on see võimalus hooldekeskuse rajamisega reaalselt edasi minna. Ta lisas, et komisjonis on lepingut mitu korda vaadatud ja arvamusi avaldatud ning komisjon on andnud oma nõusoleku. Mutli tõdes, et raskem osa seisab alles ees kontsessioonihanke näol.
Koostöökokkuleppe kohaselt moodustatakse kuueliikmeline komisjon, kelle ülesandeks jääb hanke alusdokumentide koostamine ja hanke läbiviimiseks vajalike otsuste vastuvõtmine. Nii haiglat kui ka valda esindab komisjonis kolm liiget. Komisjoni esimehe nimetab vald. Otsused langetatakse konsensuse alusel.
Eelarve- ja arengukomisjoni aseesimees Margus Tamberg ütles, et komisjonis oli arutelu ja erinevaid arvamusi, kuid seisukohta ei kujundatud.

Keeruline valik

Ilvi Pere tegi küsimuste vooru lahti, uurides, milline on volikogu roll protsessis. Mägi selgitas, et vastavalt lepingule ei kuulutata hanget enne välja, kui hankedokumendid on kooskõlastatud ühelt poolt volikogu ja teiselt poolt haigla nõukoguga. See on võimalus öelda, mida rajatavas hooldekeskuses soovitakse näha.
Pere oli pettunud, et taas ollakse punktis, kus haigla on valla võrdväärne partner. Ta tõi välja, et haigla on ka varem valda selles protsessis seganud. Pere leidis, et tegemist on ohtliku käiguga, mida ta heaks ei kiida.
„Me valime äraütlemata segase tee selle asja elluviimiseks,” ütles Tarmo Lukk. Tema küsimus puudutas Raplamaa Omavalitsuste Liitu (ROL). Nimelt on haigla asutamislepingus punkt, mis kohustas haiglat planeeritava hooldekeskuse aluse maa viie aasta pärast ROL-ile tagasi andma. Tähtaeg on peagi käes, kuid kõne all olevas lepingus ei ole ROL-i mainitud.
Mägi ütles, et nii ROL-i juhatus kui ka täiskogu on teemat arutanud ning otsustanud kõik volitused ja õigused Rapla vallale anda. Seda on nad valmis tõendama ka notariaalselt.
„Ma väga siiralt loodan, et te teate, mis te teete. Ma olen nõus sellega, et see on üks keerukamaid variante, mille te olete välja valinud,” kommenteeris Aare Heinvee. Ta küsis, kelle ettepanek oli kontsessioonihange ning miks ei antud maad koostöökokkuleppe vormis varem vallale.
Mägi selgitas, et maa üleandmine jäi usaldamatuse taha. Küsimuse üle on mitmeid aastaid vaieldud ning kokkulepe on kompromiss, et üks osapool ei saaks teha seda, milles teine teda kahtlustab.
Mutli lisas, et läbirääkimiste jooksul on arutatud ka teisi võimalusi, kuid ükski neist ei saanud mõlema osapoole heakskiitu. Mutli sõnul on see tänaseks sisuliselt ainuke variant, millega selles asukohas edasi minna.
Volikogu esimees ja haigla nõukogu liige Margus Jaanson ütles, et PERH-ile saadeti kiri, milles öeldi otse, et juhul kui kokkuleppele ei jõuta, leiab vald teise asukoha hooldekeskuse ehitamiseks. Selle peale jõuti tänase kokkuleppeni. Jaanson leidis, et see tee tuleks vähemalt ära proovida.
Heinvee võttis mõttest kinni ja uuris, kas ei võiks vald ehk paralleelselt ka alternatiivide osas ettevalmistusi tegema hakata.
Lukk meenutas volikogu eelmise koosseisu pikki arutelusid hooldekeskuse asukoha üle ning tõi välja, et tollal kujundati arvamus, mis ei ole tänaseni muutunud, et parim asukoht on haigla juures. See on ka põhjus, miks nii jäigalt on sellest kinni hoitud.
Ants Raismaa küsis, kui kiiresti tuleb tagasiside, kas plaaniga minnakse edasi. Jaanson ütles, et PERH-i poolt on leping digitaalselt allkirjastatud. Täpset aega, millal hanketingimusi volikogule tutvustama tullakse, on vallavanema sõnul hetkel raske ennustada.
Pärast arutelu tegi volikogu protokollilise otsuse lepingu allkirjastamist toetada.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare