11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSEOK presidendikandidaadid ristasid piike Kaiu rahvamajas

EOK presidendikandidaadid ristasid piike Kaiu rahvamajas

Siim Jõgis

Neljapäeva, 12. märtsi õhtul tuli Kaiu rahvamajas arutluse alla Eesti spordi tulevik. Täpsemalt toimus Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendikandidaatide debatt.

Võistlustulle presidendikoha nimel on jäänud veel kaks kandidaati. Need on praegune president Urmas Sõõrumaa ja asepresident Tõnu Tõniste. Mõlemad mehed olid neljapäeval Kaius kohal, et oma seisukohti selgitada.
Miks peeti EOK presidendikandidaatide debatt just Kaiu rahvamajas? See oli puhtalt Kaiu sädeisiku Aivo Sildvee initsiatiiv nad kohapeale kutsuda. Veel enne debatini jõudmist korraldati mõlemale kandidaadile jalutuskäik ja tutvustus Kaiu spordirajatiste juures. Kohalikus lasketiirus said nad isegi käe soojaks lasta, enne kui asuti laua taha Eesti spordi tulevikku vaagima. Mõlemad mehed on teatavasti spordiga läbi ja lõhki seotud.
Tõnu Tõniste võitis koos oma kaksikvenna Toomasega 1988. aasta olümpiamängudel purjetamises hõbeda ja neli aastat hiljem pronksi. Urmas Sõõrumaa küll olümpiamängudel võistelnud ei ole. Samas rääkis ta tutvustuse käigus oma parimatest sportlikest tulemustest ning mainis, et on ettevõtjana toetanud Eesti sporti juba aastaid.
Kaks spordihinge konkureerivad ühe ametiposti nimel. Üks neist selle positsiooni saab, teine jääb kõrvale. Kaiu rahvamajas toimunud arutelu käigus kerkis üheks põhiliseks valdkonnaks treenerite probleem. Mõlemad kandidaadid tõdesid, et Eestis on praeguse seisuga liiga vähe treenereid ning see amet ei ole prestiižne – ei maine ega rahastuse poolest. Treeneri roll on loomulikult olla pedagoog, kuid samas ka julgustaja, vajadusel lohutaja ning anda edasi võistlemise ja arengu tähendust.
Urmas Sõõrumaa ütles, et igal aastal peaks juurde tulema kakssada uut pedagoogi-treenerit. Tõnu Tõniste lisas, et tema hinnangul oleks Eestisse vaja juurde 2400 uut treenerit. Ühiskonnas tuleb tõsta selle elukutse väärtust ja väärikust.
Mõlemad kandidaadid tõdesid, et praegusel juhul teevad paljud treenerid seda tööd entusiasmist ja õhinapõhiselt, mitte et see neile finantsilist kindlust tagaks. Seda tuleb muuta. See omakorda looks olukorra, kus treeneri-pedagoogi amet kujuneb ihaldusväärseks noortele, kes omale elukutset valivad.
Samuti kerkis debati käigus esile taustajõudude küsimus. Kellega koos soovivad kandidaadid EOK-d juhtima asuda? Urmas Sõõrumaa ütles, et kui ta valitakse presidenditoolile tagasi, sooviks ta endale praeguse kahe asemel nelja asepresidenti. Üks neist oleks ettevõtja ja kergejõustiku liidu juht Erich Teigamägi. Ülejäänud kolme osas käivad tema sõnul veel läbirääkimised. Tõnu Tõniste leidis, et kahest asepresidendist piisab ning tema puhul oleksid need olümpiavõitja Gerd Kanter ja ettevõtja ning Eesti tenniseliidu president Enn Pant.
Neljapäevane debatt leidis aset loetud tunnid enne seda, kui vabariigi valitsus kehtestas riigis eriolukorra. Seega ei saadud kuidagi üle ega ümber koroonaviiruse mõjust Eesti ja maailma spordile. Kas 2020. aasta suvesse planeeritud Tokyo olümpiamängud jäävad ära? See küsimus pandi kandidaatidele lauale. Urmas Sõõrumaa ütles, et kui paari kuu pärast on olukord kontrolli all, siis võib neid suletud uste taga pidada. Samas on õhus ka reaalne võimalus, et mängud lükatakse edasi.
Neljapäeva õhtul oli kahe kandidaadi debatti tulnud Kaiu rahvamajja kuulama üksteist inimest. Enamasti olid nad Raplamaal tegutsevate spordiklubide esindajad. EOK presidendivalimisteni jääb veel kuu aega. Uus president peaks praeguste plaanide kohaselt selguma 15. aprillil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare