6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSEriolukord valdades

Eriolukord valdades

Kadri Paju

Seoses koroonaviiruse pandeemilise levikuga maailmas ja viiruse Eesti-sisese leviku laienemisega kehtib Eestis kuni 1. maini eriolukord, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Kehtna vald

Kehtna vallavalitsus on kodanike teenindamiseks suletud. „Ametnikud töötavad kodukontoris ja vallamajas. Vallamaja uksed on suletud, välisuksel on ametnike telefoninumbrid, suheldakse telefoni teel. Dokumente saab üle anda,“ ütles abivallavanem Jalmar Mandel. Kinniseks on kuulutatud ka täna toimuv volikogu istung.
Alates 16. märtsist on vähemalt kaheks nädalaks suletud kõik Kehtna valla koolid ja huvikoolid, kultuurimajad, noortekeskused, Järvakandi klaasimuuseum ja Valtu spordimaja. Keelatud on päevakeskuste kogunemised, eakate huviringide tegevused, hooldekodude külastused. Kuni 1. maini on keelatud avalikud üritused. Lasteaiad ja raamatukogud jätkavad esialgu tegevust, nende sulgemine otsustatakse juhtumipõhiselt. „Kehtna perearstid töötavad erirežiimil,“ lisas Jalmar Mandel. „Ringide tööd ei toimu ja kultuurimajad on külastajatele suletud, töötajad saavad palka.”

Kohila vald

Kohilas on suletud nii üldharidus- kui ka huvikoolid ja noortekeskused, Hageri rahvamaja ja muuseum ning Kohila spordikeskus. Avalikke üritusi ei toimu. Kuni 29. märtsini on külastajatele suletud ka raamatukogu. Eriolukorra lõppemiseni pikendab raamatukogu kõik tagastustähtajad automaatselt. Raamatuid saab laenata teisipäeval ja neljapäeval. Päringutele vastatakse telefoni ja elektronposti teel. Kui vanemad vajavad oma lapsele lasteaiateenust eriolukorra ajal, siis on koht lasteaias tagatud, kuid lahti olevate rühmade arvu võib korrigeerida vastavalt kohalkäijate arvule.
Kohila vallavalitsus jätkab oma tööd, ametniku vastuvõtule on võimalik pöörduda üksnes vastuvõtupäevadel (T kell 9-12, N kell 13-17).
„Lähtume põhimõttest, et rahvamajad on küll suletud ühistegevuseks, aga personal on kas tööl või kodukontoris. Seega praegu on seisukoht selline, et palk säilib,“ ütles Kohila vallavanem Uku Torjus ja lisas: “Volikogu töötab, aga kuna vabariigi valitsus keelas avalikud kogunemised, tuleb volikogu istungid korraldada elektroonilisena.“
Hageri hooldekodus viibivate hoolealuste külastamine pole lubatud. Kohila Perearstikeskuses on peatatud plaanilised vastuvõtud ja ennetustegevus ning vastuvõtule kutsutakse vaid inimesed, kelle puhul on kahtlus, et neil on meditsiinilist sekkumist vajav seisund. Töövõimetus- ja hoolduslehti saavad inimesed taotleda digitaalselt läbi patsiendiportaali. Registreerimata patsientidel on sisenemine enne kontakti võtmata ja loa saamiseta keelatud.

Märjamaa vald

Märjamaal on kõik valla allasutused suletud kuni 31. märtsini. Suletud on kõik haridus- ja kultuuriasutused, sh eraettevõte Juurimaa Tall. Huviringide töö on peatatud ning kõik plaanitud üritused ja ettevõtmised on edasi lükatud, välja arvatud doonoripäev 18. märtsil Märjamaa rahvamajas.
Märjamaa vallavalitsuse majas ei toimu vastuvõttu kuni 20. märtsini, kliente teenindatakse telefoni või e-posti teel. Kuna ka lasteaiad on suletud, on lapsevanemad vabastatud kohatasu maksmisest kinnioleku ajal. „Lasteaiateenuse tagamiseks oleme pidanud kaks e-koosolekut ning selgitanud välja, et neid lapsi, kes vajavad lasteaiateenust, on kokku 8 ning teenus tagatakse neile eralastehoius. Täna laekusid HTM-i juhised lasteaiateenuse pakkumiseks ning edastame antud juhised ka lastehoiule,“ ütles abivallavanem Ott Valdma.
Märjamaa Perearstikeskus OÜ jätkab tööd erirežiimil. Kuni 31. märtsini on suletud Märjamaa saun, jäätmejaam, spordiklubi ja Märjamaa kirik. Kuni 1. maini on AS Eesti Post ajutiselt sulgenud ka Varbola postipunkti.
„Märjamaa vallavalitsus otsustas 13. märtsi istungil kõik hallatavad asutused sulgeda kuni märtsi lõpuni ning töötajatele säilitada palga maksmine selle aja eest. Samuti ei toimu ükski huvitegevus, kuid tasu juhendajatele säilitatakse,“ ütles Ott Valdma.

Rapla vald

16. märtsist on suletud kõik üldhariduskoolide, kutseõppeasutuste, noortekeskuste ja huvikoolide hooned õppetööks. Seoses koolide sulgemisega ei toimu ka õpilaste vedu valla poolt tellitud õpilasringidel. Rapla kultuurikeskus on suletud, kuid kohvik-restoran A´la Rapla on avatud. A´la Rapla omanik Kenneth Koosma ütles: „Hetkel elame päev korraga. Võimalusel toimetaks edasi kasvõi take-away režiimis.“
Lasteaiad jätkavad tegevust kuni uute korraldusteni. Jõusaalid, ühissaunad jm on suletud eriolukorra lõpuni. Huviringe ei toimu. Vallamaja (k.a perekonnaseisutoimingud kultuurikeskuses) ja teenuskeskuste uksed on suletud. Kõik ametnikud jätkavad kodanike teenindamist telefoni ja e-kirja teel ja teiste elektrooniliste kanalite vahendusel. Vallamaja ja teenuskeskuste välisuste kõrval on postkastid, kuhu saab jätta paberkandjal avaldusi ja dokumente. Kuni 31. märtsini on suletud AS-i Rapla Vesi kontor.
17. märtsist on Rapla keskraamatukogu kuni uute korraldusteni avatud tööpäeviti kell 11-14 ja 17-18, lugemissaal on suletud. Raamatukogu laenutab ainult reserveeritud raamatuid, mis on telefoni, e-posti või RIKSWEBi kaudu ette tellitud.
Hetkel ei ole teada, kui kauaks on edasi lükatud „Laulukarussell”. „Kahtleme, kas üldse jõuame sel hooajal enam karusselle korraldada,“ ütles Rapla kultuurikeskuse juhataja Age Rebel. Ka Miss Raplamaa 2020 üritus on edasi lükatud.
„Asutuste sulgemine külastajatele ei tähenda, et töötajad ei oleks tööl, seega säilib nende palk,“ ütles Rap­la vallavanem Meelis Mägi kultuuri- ja huviringide töötajate kohta. „Abielu saab sõlmida ametniku juures ainult kahe isiku kohalolekuga (abiellujad), pidulike abielude sõlmimiseks praegu avaldusi ei ole,“ rääkis Meelis Mägi, kuidas on eriolukorra ajal korraldatud abielu registreerimine. Volikogu töövormi arutatakse ja seda otsustavad komisjoni esimehed ja volikogu esimees.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare