11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSGermo Pikani-Vanatuale kuulub Eesti rekord kükis

Germo Pikani-Vanatuale kuulub Eesti rekord kükis

Mariliis Vest

Märjamaa külje all on väike kohake nimega Konuvere, kust on pärit meie sellenädalane sporditäht Germo Pikani-Vanatua. 17-aastane noormees tegeleb jõutõstmisega ning tõmbab ja surub selliseid raskuseid, millega päris igaüks hakkama ei saaks. Noore mehe saavutuste pagasis on juba Eesti rekord kükis.

Miks just jõutõstmine? Kuidas selle spordialani jõudsid?
Mulle lihtsalt meeldib see ala. Väga toredad treenerid ja hea seltskond. Juhuslikult nägin seinal stendi, kus kutsuti tõstma ning see äratas minus kohe huvi. Panin trennikoti kokku ja läksin kohale.

Jõutõstmine koosneb kolmest alast – kükist, lamades surumisest ja jõutõmbest. Millises oled kõige tugevam? Mille kallal pead veel töötama?
Kõige tugevam olen tõmbes ja kükis. Vahest sellepärast, et enne jõutõstmist tegelesin palju pikamaajooksu ja kergejõustikuga. Vaeva pean nägema lamades surumisega, sest seda läks siiski kergejõustikus vähe vaja.

Mida pead oma siiani parimaks saavutuseks?
Parimaks saavutuseks pean hiljuti olnud võistlusi Palal, Tartu külje all. Ma sooritasin seal hea tulemuse: 1. koht ehk teisisõnu sain Eesti meistriks. Samuti Eesti rekord kükis, mille tulemus oli 185 kg. Endal oli ääretult hea meel, sest kolme aasta jooksul oli see esimene ametlik rekord.

Kas jõutõstmise treeningud on pelgalt jõusaalis või toimub ka muu ettevalmistus?
Enamasti on jõusaalis, aga suvel teeme ka väljas erinevaid harjutusi ja jookseme, et siis natukene aktiivsemat trenni teha. Jõutõstmine on siiski suhteliselt rahulik sport ja liigesed tahavad pärast suurte raskustega töötamist natukene puhkust ka.

Kas saan õigesti aru, et jõutõstmises võisteldakse kaaluklassi järgi?
Jõutõstmine on tõesti kaaluklassi järgi. Mina ise olen -74 kg klassis, aga nüüd sügiseks lähen -83 kg, sest lihasmass on suur.

Mis sulle selle spordiala juures enim meeldib?
Spordiala juures enim meeldivad treenerid, trennikaaslased ja uued tutvused võistlustel.

Mida pead suurimaks väljakutseks?
Suurim väljakutse on saada sügiseks tippvormi. Kui võtan kaalu juurde, pole enam jõudu nii palju kui varem. Väljakutse ongi võtta kaalu juurde ja samal ajal üritada tugevaks saada. Kui teised on -83 kg juba massi võtnud ja saavad nüüd kõvasti trenni teha, siis mina alles tegelen kehamassiga.

Kas on veel mõni spordiala, millega sa tegeled või tegeleda sooviksid?
Kindlasti oleks mõni ala, millega tegeleks, aga jõutõstmine nõuab juba nii palju aega, trenni ja higi, et ma peaks vist segane olema, kui midagi veel võtaks tegevuseks ja kindlasti läheks ajaliselt väga keeruliseks.

Kus näed end tulevikus? Kas oled endale seadnud eesmärke?
Kaugel tulevikus ei näe ennast tegelemas jõutõstmisega, sest nagu juba tean, siis sellised raskused mõjuvad väga palju tervisele ja liigestele ja eesmärk ongi hoiduda vigastustest. Siiani pole kordagi veel vigastanud ennast ega soovi ka.

Kas jõutõstmine on sulle olnud kuidagi kasuks ka igapäevaelus?
Jõutõstmine on igapäevaelus muutnud seda, et õpin aega planeerima, vaja järgida kavasid jm. Arvan, et sellest võib kasu olla tulevikus.

Kes on sulle eeskujuks?
Eeskujuks on minu suurem vend, kellelt võisin saada jõusaali pisiku. Tema aitab ja suunab mind alati õigesse kohta, ta sai Dubais kulturismiga 9. koha, mis näitab, et mul on hea ja kõva eeskuju, mida pean järgima.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare