9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKohtud püüavad eriolukorraga kohaneda

Kohtud püüavad eriolukorraga kohaneda

Siim Jõgis

Käesoleva eriolukorra tingimustes tuleb tööd jätkata ka Eesti kohtusüsteemil. Selleks on tulnud kohaneda teatavate muudatustega. Näiteks kasutatakse võimalusel tunnistajate saali kutsumise asemel videokonverentsi või Skype’i videokõnet.
Küll aga ei ole tekkinud eriolukord kuidagi vääranud isikute põhiseaduslikku õigust pöörduda oma õiguste ja vabaduste rikkumise korral kohtusse.
Pärnu maakohtu pressiesindaja Jaanika Lusti sõnas, et Pärnu maakohus tervikuna jätkab oma tööd ning sealhulgas ka Rapla kohtumaja. Siiski ollakse ettevaatlikud. “Kohtuametnikud hindavad igal konkreetsel juhul riske. Oleme seaduse piires loomingulised ja püüame vältida võimalikult palju lähikontakte,” rääkis Lusti.
Lihtsa näite saab tuua ühest istungist, mis peeti kolmapäeval, 18. märtsil Rapla kohtumajas. Kohtuotsuse kuulutamisest võttis prokurör osa oma kodust Skype’i vahendusel, kaitsja oli kohtusaaliga ühenduses mobiiltelefoniga ning sai suhelda ka enda kaitsealusega, kes omakorda osales istungil oma viibimiskohas, Tallinna vanglas, videosilla kaudu.
Jaanika Lusti selgitas, et kui tavakorras istungite pidamine ei osutu otstarbekaks, kasutataksegi kohtuistungite pidamiseks kõikvõimalikke tehnilisi lahendusi – olemasolevaid statsionaarseid videoseadmeid ning lisaks Skype’i või mobiilseid rakendusi. “Õigusriigi põhimõtete kindlustamiseks on väga oluline, et isikute õigused oleks tagatud,” ütles Lusti.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare