0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSKuusiku lennuvälja haldaja valimise otsusele esitati vaie

Kuusiku lennuvälja haldaja valimise otsusele esitati vaie

Siim Jõgis

Alates 2019. aasta novembrist on Rapla vallavalitsus otsinud haldajat Rapla lennuväljale, mida rahvasuus teatakse Kuusiku lennuvälja nime all.

Konkursi tähtajaks määrati 16. jaanuar ning selleks ajaks laekus kolm pakkumist, mille esitasid MTÜ Rapla Lennuklubi, Kuusiku Energia OÜ ja senine haldaja Diamond Sky OÜ. Jaanuari lõpus ja veebruari alguses kohtus Rapla vallas moodustatud komisjon kõigi nimetatud pakkujatega. Kohtumiste tulemus oli see, et konkursi “Koostööpartneri leidmiseks Rapla lennuvälja arendamiseks” parimaks pakkumuseks valiti Kuusiku Energia OÜ. Nüüd on aga selgunud, et sellele otsusele on esitatud vaie.
Rapla valla arendusjuht Heiti Vahtra konkursi kohta selgitusi ei andnud, põhjendades seda nii: “Konkursi komisjon on teinud otsuse, millele on esitatud vaie. Vaidemenetluse käigus ei pea Rapla Vallavalitsus võimalikuks avaldada infot, kuna see võib mõjutada osapooli.”
E-krediidiinfo kohaselt asutati Kuusiku Energia OÜ 9. jaanuaril käesoleval aastal ning ettevõtte põhitegevusalaks on märgitud “muu elektrienergia tootmine (sh biomassist)”. Kuuldavasti on Kuusiku Energia OÜ plaanid seotud sellega, et katta üks osa lennuvälja territooriumist päikesepaneelidega.
Raplamaa Sõnumid pöördus kommentaari küsimiseks Rap­la vallavolikogu liikme Alar Mutli poole, kes on tõstatanud mure päikesepaneelide ja langevarjurite ohutusest.
“Reaalselt on lennuvälja arendamine juba aastaid paigal seisnud. Midagi justkui toimub, aga pigem on see kasutamine ja olemasolevate tingimuste enam-vähem säilitamine, mitte arendamine,” ütles Mutli. “Kuusiku Energia idee paigutada osale lennuvälja territooriumist päikesepaneelid ja sealt saadava tuluga arendada lennundustegevust tundub olevat vägagi atraktiivne. Igatahes on see lähenemine senisest erinev. Ja kuna seniste haldajate arendustegevus on sisuliselt nõrk, siis ehk uued inimesed suudavad midagi ses vallas muuta. Kui minu arvamus lühidalt kokku võtta, siis loodame uutelt tegijatelt parimat.”
Mutli sõnul peab lennundusega seonduv tegevus Kuusiku lennuväljal jätkuma ja arenema. “Seda osa paigutatavad päikesepaneelid puudutada ei tohiks. Jah, mul tekib küsimus, kuivõrd ohtlikuks muutub just algajatele langevarjuritele maandumine, kui suur osa alast on kaetud päikesepaneelidega. Näen ju üsna tihti, et ega maandumised toimu päris planeeritud kohta. Ehk et tingimused õhkutõusmiseks ja maandumiseks on olemas, aga reaalselt on ala, kuhu maanduda, sedavõrd väike, et pigem ei mindagi hüppama. Tingimused on, aga ei kasutata. Ma ei tea, kui reaalne see oht on.
Tahaks seda arendajatelt kuulda. Teoreetiliselt on ju tänagi võimalus kuskile puu otsa või kraavi kukkuda. Selle tehingu peab volikogu heaks kiitma, seega loodetavasti saame nendele küsimustele eelnevalt arendajatelt vastused.”
Kas Kuusiku Energia OÜ plaan ka tegelikult käivitub, selgub juba vaidemenetluse järel. Ametlikes lennunduse dokumentides on lennuvälja nimetus Rapla lennuväli ning ka tähis “ICAO EERA” viitab just sellele. Rahvasuus teatakse seda Kuusiku lennuvälja nime all ning tegelikult asub see hoopis Iira küla territooriumil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare