3.8 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
LisalehtLisaleht Rohelised Sõnumid: Kaiu piirkonnas kadus seitse vanapaberi konteinerit

Lisaleht Rohelised Sõnumid: Kaiu piirkonnas kadus seitse vanapaberi konteinerit

Katri Reinsalu

Kaiu piirkonnas on nüüdseks märkimisväärselt vähem vanapaberi konteinereid kui varem. Seitsme konteineri kadumine on seotud Tootjavastutusorganisatsioon OÜ (TVO) poolse rahastuse lõppemisega.

Rapla vallavalitsus sai jaanuari teises pooles teavituse, milles tootjavastutusorganisatsioon ütles, et lõpetab 1. märtsist vanapaberi konteinerite käitluse eest tasumise. Seda põhjusel, et vanapaber jäätmeliigina ei kuulu tootjavastutuse alla ning paberpakendeid saab koguda segapakendi konteineritesse. Kõne all olevad konteinerid on piirkonnas olnud juba alates 2007. aastast.
Muudatuse tulemusel kadus võimalus oma vanapaberit viia Kaiu Keskuse 5, Kasvandu Kangerma, Karitsa Loigu, Vana-Kaiu Teisepere, Põlliku Tehnika, Toomja Uuemaja ja Vaopere Kõrtsu konteineritesse. Tasub aga märkida, et vald on andnud oma panuse kahe konteineri säilimiseks.
„Kaiu piirkonnas lõpetab tootjavastutusorganisatsioon vanapaberi konteinerite käitluse eest tasumise üheksa konteineri osas ning veebruarikuu lõpus likvideerime seitse konteinerit ehk vald võtab enda arvele kaks konteinerit ning jätkab nende eest tasumist põhjusel, et igas Kaiu piirkonna kandis (Kaiu, Kuimetsa ja Vahastu) säiliks vähemalt ühe konteineri kujul vanapaberi liigiti kogumise võimalus,” ütlevad oma ühises vastuses valla järelevalvespetsialist Aime Linke ja Kaiu piirkonna koordinaator Agnes Kurvits. Samuti saavad kõik valla elanikud vanapaberi tasuta üle anda Ülejõe külas asuvas Rapla Jäätmejaamas.
Põhjus, miks tootjavastutusorganisatsioon üldse vanapaberi konteinerite käitlust rahastanud on, seisneb pidevalt muutuvas seadusandluses. Ajal, mil seda Kaiu piirkonnas jäätmeliigina koguma asuti, oli see TVO kohustus. Muutunud seaduste tulemusel on see kohustus vahepeal kadunud. Senine rahastus on valla sõnul olnud TVO vastutulek ja lisaväärtus ning panus jäätmete liigiti kogumisse.
Kohtades, kus vanapaberi konteinerid kadusid, peeti TVO-ga ka läbirääkimisi leevendavate meetmete rakendamiseks. Läbirääkimiste tulemusel sai vald tootjavastutusorganisatsiooniga kokkuleppele, et konteinerite likvideerimise kohtades suurendatakse segapakendi konteinerite mahtu.
„Mahu suurendamine toimub jooksvalt ning vajaduspõhiselt ehk siis jälgime tootjavastutusorganisatsiooniga konteinerite täituvust. Kui konteinerid täituvad kiiresti ning vedude vahel konteineri ümbrusesse pakendeid pannakse ehk on ületäituvus, siis lisame konteinermahtu kogumiskohta juurde,” selgitab vald.
Kaiu piirkond ei ole ainuke Rapla valla piirkond, kes oma vanapaberi konteineritest loobuma peab. Lähitulevikus on vallal plaanis kaotada Alu alevikus Mäe tänaval asuv vanapaberi konteiner. Selle põhjuseks on asjaolu, et see asub kortermajade piirkonnas. Kortermajadel on aga tulenevalt Rapla valla jäätmehoolduseeskirjast endil kohustus vanapaberit liigiti koguda. Edaspidi saab paberpakendeid panna segapakendi konteinerisse, mille tühjendussagedust samas kogumiskohas tihendatakse. Teistes paikades valla sõnul lähiajal vanapaberi konteinerite võrgustikus muutusi plaanis ei ole.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare